misiekle1985 10.12.2018 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Witam Pytanie moje brzmi jaką dobrać dobrą pompę głębinową do wody pitnej aby zaraz nie wysiadła i zbiornik(przeponowy chyba się nazywa) 100l co jeszcze potrzebuję do tej instalacji jakiś zawór aby nie rozerwało rur PP? . Studnia kopana oddalona od domu ok. 30m. głęboka na 6m. Źródło dobre zapotrzebowanie wody na 4 osobową rodzinę.Ktoś by coś polecił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekle1985 13.12.2018 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 13.12.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Jak głebokość tylko 6 metrów to pompa może być samozasysająca typu hydroforowego ale jeśli to ma zasilać dom to 100 litrowy zbiornik jest zdecydowanie za mały , takie minimum to 150 l a najlepiej 300 litrów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekle1985 14.12.2018 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Ale oddalona od domu o 30m. to hydrofor tyle nie pociągnie zwykły chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.12.2018 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Ale oddalona od domu o 30m. to hydrofor tyle nie pociągnie zwykły chyba? Zacznij od zbadania jakości tej wody. Może się okazać, że poza dostarczeniem tej wody do domu będzie trzeba ją jeszcze filtrować, a wtedy wydajność pompy i wielkość oraz typ zbiornika ma decydujące znaczenie. A druga sprawa to z jakiej głębokości chcesz czerpać wodę? Jeśli 6 metrów to całkowita głębokość studni to nie umieścisz pompy ani ssaka na samym dnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 15.12.2018 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Mistrzuniu a powiedz mi dlaczego nie wywiercisz sobie nowej studni głebszej i tuż przy domu ba nawet w garażu , to jak dobrze rozplanujesz nie zajmie ci wiecej jak 1 dzień , własnie miesiąc temu zrobiłem moją nową studnię wierconą bo w kopanej zaczynała susza zagladać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.12.2018 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Mistrzuniu a powiedz mi dlaczego nie wywiercisz sobie nowej studni głebszej i tuż przy domu ba nawet w garażu , to jak dobrze rozplanujesz nie zajmie ci wiecej jak 1 dzień , własnie miesiąc temu zrobiłem moją nową studnię wierconą bo w kopanej zaczynała susza zagladać . Faktycznie pomocna sugestia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 16.12.2018 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Świder zrobisz sam z odpadów lub w castoramie dołownik za 80 zł rury od hydrauliki np fi 160-ki jako osłonowe , wiercisz aż dojdziesz do wody potem wkładasz te rury osłonowe ale zawinięte na łaczeniach mocną taśmą klejącą i dopiero skonstruowaną szlamówka z odpadów wyciągasz urobek , luzacko zjedziesz na 10-15 metrów wbijając co jakiś czas rurę osłonową , jak dojedziesz tam gdzie chcesz wkładasz rurę fi 110-kę z tym że na dolnym odcinku ok 1-1,5 metra wiercisz ze 200 dziurek fi 10-12 mm i zawijasz siatką studniarską 14-ką , siup do dziury potem pozostaje wyciągnąć rury osłonowe 160-ki zasypać resztę piaskiem i gitara , moja studnia tak zrobiona daje 4 kubiki na godzinę , pompowana prawie dobę nonstop , pewnie dała by więcej ale taką mam pompę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.12.2018 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Świder zrobisz sam z odpadów lub w castoramie dołownik za 80 zł rury od hydrauliki np fi 160-ki jako osłonowe , wiercisz aż dojdziesz do wody potem wkładasz te rury osłonowe ale zawinięte na łaczeniach mocną taśmą klejącą i dopiero skonstruowaną szlamówka z odpadów wyciągasz urobek , luzacko zjedziesz na 10-15 metrów wbijając co jakiś czas rurę osłonową , jak dojedziesz tam gdzie chcesz wkładasz rurę fi 110-kę z tym że na dolnym odcinku ok 1-1,5 metra wiercisz ze 200 dziurek fi 10-12 mm i zawijasz siatką studniarską 14-ką , siup do dziury potem pozostaje wyciągnąć rury osłonowe 160-ki zasypać resztę piaskiem i gitara , moja studnia tak zrobiona daje 4 kubiki na godzinę , pompowana prawie dobę nonstop , pewnie dała by więcej ale taką mam pompę . Po pierwsze to misiekle1985 napisał, że jego źródło jest dobre i nikt nie prosił o sposób jego wymiany na inne... Po drugie warunki geologiczne i warstwy wodonośne zależą od lokalizacji. To że Ty trafiłeś na wodę nie znaczy, że każdy trafi. Po trzecie czy sprawdziłeś jakość wody jaką uzyskujesz z tej płytkiej warstwy wodonośnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 16.12.2018 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Ja nie sprawdzałem jakości bo nie widzę takiej potrzeby aby kwiatki uzdatnianą woda podlewać , w domu mam z wodociągów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.12.2018 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Ja nie sprawdzałem jakości bo nie widzę takiej potrzeby aby kwiatki uzdatnianą woda podlewać , w domu mam z wodociągów . No i Tobie tak wystarczy a autor wątku chce zasilić dom w wodę dla 4 osobowej rodziny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiekle1985 17.12.2018 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Tak jak pisałem wcześniej Studnia kopana oddalona od domu ok. 30m. głęboka na 6m. po drodze 2 filtry i tyle jaka pompę dobrać żeby nie była za słaba i nie za mocna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts