Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką pompę i zbiornik wybrać do studni

misiekle1985

Recommended Posts

Witam

Pytanie moje brzmi jaką dobrać dobrą pompę głębinową do wody pitnej aby zaraz nie wysiadła i zbiornik(przeponowy chyba się nazywa) 100l co jeszcze potrzebuję do tej instalacji jakiś zawór aby nie rozerwało rur PP? . Studnia kopana oddalona od domu ok. 30m. głęboka na 6m. Źródło dobre zapotrzebowanie wody na 4 osobową rodzinę.

Ktoś by coś polecił.

Ale oddalona od domu o 30m. to hydrofor tyle nie pociągnie zwykły chyba?

Zacznij od zbadania jakości tej wody. Może się okazać, że poza dostarczeniem tej wody do domu będzie trzeba ją jeszcze filtrować, a wtedy wydajność pompy i wielkość oraz typ zbiornika ma decydujące znaczenie.

A druga sprawa to z jakiej głębokości chcesz czerpać wodę? Jeśli 6 metrów to całkowita głębokość studni to nie umieścisz pompy ani ssaka na samym dnie...

Mistrzuniu a powiedz mi dlaczego nie wywiercisz sobie nowej studni głebszej i tuż przy domu ba nawet w garażu , to jak dobrze rozplanujesz nie zajmie ci wiecej jak 1 dzień , własnie miesiąc temu zrobiłem moją nową studnię wierconą bo w kopanej zaczynała susza zagladać .

Faktycznie pomocna sugestia...

Świder zrobisz sam z odpadów lub w castoramie dołownik za 80 zł rury od hydrauliki np fi 160-ki jako osłonowe , wiercisz aż dojdziesz do wody potem wkładasz te rury osłonowe ale zawinięte na łaczeniach mocną taśmą klejącą i dopiero skonstruowaną szlamówka z odpadów wyciągasz urobek , luzacko zjedziesz na 10-15 metrów wbijając co jakiś czas rurę osłonową , jak dojedziesz tam gdzie chcesz wkładasz rurę fi 110-kę z tym że na dolnym odcinku ok 1-1,5 metra wiercisz ze 200 dziurek fi 10-12 mm i zawijasz siatką studniarską 14-ką , siup do dziury potem pozostaje wyciągnąć rury osłonowe 160-ki zasypać resztę piaskiem i gitara , moja studnia tak zrobiona daje 4 kubiki na godzinę , pompowana prawie dobę nonstop , pewnie dała by więcej ale taką mam pompę .

Świder zrobisz sam z odpadów lub w castoramie dołownik za 80 zł rury od hydrauliki np fi 160-ki jako osłonowe , wiercisz aż dojdziesz do wody potem wkładasz te rury osłonowe ale zawinięte na łaczeniach mocną taśmą klejącą i dopiero skonstruowaną szlamówka z odpadów wyciągasz urobek , luzacko zjedziesz na 10-15 metrów wbijając co jakiś czas rurę osłonową , jak dojedziesz tam gdzie chcesz wkładasz rurę fi 110-kę z tym że na dolnym odcinku ok 1-1,5 metra wiercisz ze 200 dziurek fi 10-12 mm i zawijasz siatką studniarską 14-ką , siup do dziury potem pozostaje wyciągnąć rury osłonowe 160-ki zasypać resztę piaskiem i gitara , moja studnia tak zrobiona daje 4 kubiki na godzinę , pompowana prawie dobę nonstop , pewnie dała by więcej ale taką mam pompę .

Po pierwsze to misiekle1985 napisał, że jego źródło jest dobre i nikt nie prosił o sposób jego wymiany na inne...

Po drugie warunki geologiczne i warstwy wodonośne zależą od lokalizacji. To że Ty trafiłeś na wodę nie znaczy, że każdy trafi.

Po trzecie czy sprawdziłeś jakość wody jaką uzyskujesz z tej płytkiej warstwy wodonośnej?