Mocarny 10.12.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Witam serdecznie. W przyszłym roku będę budował garaż (9,5m x 6,5m) z dachem płaskim (pochylenie 6 st.). Garaż budowany w granicy, więc zaprojektowany dach jest osłonięty z 3 stron ogniomurkiem. Konstrukcja dachu: blacha trapezowa; łaty drewniane; kontrłaty; folia paroprzepuszczalna; kratownica drewniana oparta na murłacie. I teraz tak się zastanawiam nad:czy kratownicę można osadzić na uchwytach w kształcie U i zabetonowanych w wieńcu zamiast dawać murłatę. Chociaż ten temat uzgodnię jeszcze z Kierownikiem Budowy to ciekawi mnie Wasza opinia (czy ktoś tak robił). Na dachu będę robił pełne deskowanie z papą wstępnego krycia. Mam dylemat co do pokrycia docelowego. Waham się pomiędzy papą termozgrzewalną, a blachą trapezową. Jak się ma sprawa szczelności w obu przypadkach w newralgicznych punktach przy ogniomurku. Czy położenie blachy na pełne deskowanie z papą (bitą tylko mechanicznie) to dobry pomysł? Czy opierzenia przy ogniomurze są na tyle szczelne że śnieg nie będzie zawiewał i ciekł po murze? Może któryś z doświadczonych forumowiczów wie jak poprawnie/najlepiej wykonać taki dach. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.12.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Przy takim spadku zastosowałbym papę termozgrzewalną wygrzaną na ogniomury. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocarny 16.12.2018 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Właśnie takie rozwiązanie wydaje mi się najbardziej trwałe szczelne itp. Pozostaje jedynie kwestia wyglądu ... I tak sobie wymyśliłem, żeby zrobić tak:1. Pełne deskowanie z papą wstępnego krycia.2. Ogniomurki opierzone od góry.3. Papę termozgrzewalną wywinąć na ogniomurki. Ale zgrzewać nie na całym deskowaniu, a jedynie wzdłuż ogniomurków. Czyli zachodziła by powiedzmy 20cm na ogniomurek i 40 cm na papę wstępnego krycia (deskowanie). Analogicznie zrobić komin.4. Konstłaty, łaty i blacha trapezowa. 5. Opierzenie ogniomurka i komina przy blasze trapezowej.Wtedy będzie ładnie wyglądać i powinno być szczelne. Czy tak będzie poprawnie i ok? Papa termozgrzewalna będzie się trzymała pionowej powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.12.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Napisałem, że zastosowałbym papę a nie blachę trapezową. Jak koniecznie chcesz blachę trapezową to na deskowaniu nabij najpierw kontrłaty i dopiero papę. Na nią łaty oraz wysoki trapez z podwójnym przekryciem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 17.12.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Przy takim spadku zastosowałbym papę termozgrzewalną wygrzaną na ogniomury. Pozdrawiam. Popieram. Na dachu płaskim wybór papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 17.12.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Właśnie takie rozwiązanie wydaje mi się najbardziej trwałe szczelne itp. Pozostaje jedynie kwestia wyglądu ... I tak sobie wymyśliłem, żeby zrobić tak: 1. Pełne deskowanie z papą wstępnego krycia. 2. Ogniomurki opierzone od góry. 3. Papę termozgrzewalną wywinąć na ogniomurki. Ale zgrzewać nie na całym deskowaniu, a jedynie wzdłuż ogniomurków. Czyli zachodziła by powiedzmy 20cm na ogniomurek i 40 cm na papę wstępnego krycia (deskowanie). Analogicznie zrobić komin. 4. Konstłaty, łaty i blacha trapezowa. 5. Opierzenie ogniomurka i komina przy blasze trapezowej. Wtedy będzie ładnie wyglądać i powinno być szczelne. Czy tak będzie poprawnie i ok? Papa termozgrzewalna będzie się trzymała pionowej powierzchni? Blacha nie stanowi warstwy izolacji przeciwwodnej na dachu płaskim. Dlaczego chcesz aż tak kombinować. PS Przypomnę, że merytorycznie dach płaski polega na tym, że z racji opadów na nim prawie gwarantowana sytuacją 'wanienki', t.zn. okresowego poziomu wody stojącej... która penetruje wszystkie nieszczelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocarny 17.12.2018 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Blacha nie stanowi warstwy izolacji przeciwwodnej na dachu płaskim. Dlaczego chcesz aż tak kombinować. PS Przypomnę, że merytorycznie dach płaski polega na tym, że z racji opadów na nim prawie gwarantowana sytuacją 'wanienki', t.zn. okresowego poziomu wody stojącej... która penetruje wszystkie nieszczelności. Chcę tak zakombinować ponieważ dach będzie widoczny i chciałbym żeby wyglądał również estetycznie ... A blacha bardziej mi się podoba od papy. Kwestia tego czy zda to rozwiązanie egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts