Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chce wylac schody 2 biegowe wewnetrzne w domku jednorodzinnym. Dach juz jest.

Schody beda skladac sie z ok 17 stopnii i spocznik bedzie w formie prostokata podzielonego na 2 poziomy.

Zastanawiam sie ile takie schody moga kosztowac.

Jedna firma zaproponowala mi 230 zl za stopien netto + 500 za spocznik. Cena robocizny. Material we wlasnym zakresie.

Czy to sa normalne ceny? wojewodztwo slaskie, 40 km od Katowic.

Za samą robociznę 17 x 230 + 500 = 4.410 PLN netto +8 % VAT = 4.760 PLN.

Robocizna to wykonanie szalunków, ułożenie zbrojenia i zalanie betonem z gruszki lub kręconym na miejscu ?

Do tego koszt materiałów: szalunki, zbrojenie i beton.

Chyba drogo jeżeli to są zwykłe proste schody dwubiegowe.

Ile tych schodów może być, z 8-10m2.

Na tym forum możesz nie dostać odpowiedzi na tak postawione pytanie - większość osób buduje całe domy, gdzie etap schodów może nie być osobno wyceniony.

Ja w takich sytuacjach jak Twoja wysyłam zapytania na oferia.pl - zazwyczaj zgłasza się kilka lokalnych firm z konkretną wyceną.

Dodatkowo możesz sprawdzić ceny na kb.pl - wg nich koszt m2 schodów przy założeniach: śląskie, materiał + robocizna, grubość 15 cm, beton c20/25, zbrojenie 15 kg/m2 - ceny średnie 260 zł/m2, ceny wysokie 380 zł/m2 netto.

Dodatkowo możesz sprawdzić ceny na kb.pl - wg nich koszt m2 schodów przy założeniach: śląskie, materiał + robocizna, grubość 15 cm, beton c20/25, zbrojenie 15 kg/m2 - ceny średnie 260 zł/m2, ceny wysokie 380 zł/m2 netto.

To są już ceny z robocizną i z materiałem a nie sama robocizna.

R = 4.760 PLN / ~10m2 = 476 PLN/m2

DROGO.

Gość grend
Chce wylac schody 2 biegowe wewnetrzne w domku jednorodzinnym. Dach juz jest.

Schody beda skladac sie z ok 17 stopnii i spocznik bedzie w formie prostokata podzielonego na 2 poziomy.

Zastanawiam sie ile takie schody moga kosztowac.

Jedna firma zaproponowala mi 230 zl za stopien netto + 500 za spocznik. Cena robocizny. Material we wlasnym zakresie.

Czy to sa normalne ceny? wojewodztwo slaskie, 40 km od Katowic.

Nie to nie jest normalne. Takie schody mozna zaszalowac w jeden dwa dni (uzależnione czy to jest miedzy ścianami czy ściana z jednej strony) - koszt betonu i stali to około 300-400pln. Spocznik to jest wycięcie płyty osb na wymiar spocznika i podparciem - nie wiem za co 500pln.

Za taka kwote to firmie ze Szczecina albo Suwałk opłaca się przyjechac nie mówiąc o Ukraińcu z Kijowa

Edytowane przez grend

4400 za jeden-dwa dni roboty dla 2 średnio ogarniętych ludzi. Jakiś dramat co sie dzieje w tym kraju. jeszcze niedawno za 2 tys robiło sie schody. mi wyceniali na ok100-120 zł stopien i ze 250zł spocznik.

Taniej będzie zrobić prefabrykat/szalunek w betoniarni na jeden element :)

Edytowane przez pandzik

Nastąpiło rozpasanie .... rynek pracownika.

2 dni pracy dwóch ludzi = 4400 PLN -1.200 PLN = 3.200 PLN czyli tylko 100,00 PLN / h.

Bo trzeba doliczyć dojazd i ZUSy, urlopy = 1.200 PLN czyli po 300 PLN na osobodzień. :)

Też zarabiacie po 800 PLN za dzień pracy ?

Zrób drewniane. Za schody dwubiegowe z barierka i dwiema bramkami żeby dziecko nie biegało zapłaciłem 12k. Plus taki ze schody są idealnie dopasowane. Minus: schody montuje się na końcu więc było sporo biegania po drabinie. Od ciebie wezmą za betony 5k a potem stolarz jeszcze 10k. I niech nikt mi nie mówi że przesadzam, takie są teraz ceny.

Napisałem że ta cena to sporo za dużo, ale Idę o zakład że za 2 dni żaden majster z pomocnikiem nie wykona całego szalunku schodów. Widziałem trochę szalunków i szczerze w 2 dni jeszcze nikt nie ogarnął schodów.

Co do drewniane, żelbetowe. To warto zwrócić uwagę na to że jak zrobisz betonowe to na strop masz po czym wchodzić w trakcie budowy, jak plnujesz drewno to drabiny lub jakies konstrukcje tymczasowe sa potrzebne.

Gość grend
Zrób drewniane. Za schody dwubiegowe z barierka i dwiema bramkami żeby dziecko nie biegało zapłaciłem 12k. Plus taki ze schody są idealnie dopasowane. Minus: schody montuje się na końcu więc było sporo biegania po drabinie. Od ciebie wezmą za betony 5k a potem stolarz jeszcze 10k. I niech nikt mi nie mówi że przesadzam, takie są teraz ceny.

Koszt schodow betonowych 400pln drewno 3000pln

Prawda i nieprawda. Jak ktoś nawymyśla, to i te 15k może być mało, ale na normalne, standardowe to wystarczy 5-6 tysi.

U mnie żelbetowe, zabiegowe, stopnie z dębiny, poręcze dębowe+nierdzewka i zmieściłem się w 6 000zł, styl raczej nowoczesny.

Prawda i nieprawda. Jak ktoś nawymyśla, to i te 15k może być mało, ale na normalne, standardowe to wystarczy 5-6 tysi.

U mnie żelbetowe, zabiegowe, stopnie z dębiny, poręcze dębowe+nierdzewka i zmieściłem się w 6 000zł, styl raczej nowoczesny.

6 za koszt wykonania betonowych schodów i stolarza? Kiedy to było?