Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Małe sprostowanie.

Wcześniej podałem o koszcie 6000zł za schody, minąłem się z prawdą. Te 6000zł to obejmował koszt stricte schodów, czyli beton, zbrojenie, stopnice dębowe + robocizna. Barierka z nierdzewki + dębowy pochwyt to ok. 1500zł, czyli schody w sumie około 7500zł. Barierki na schody + antresolę kosztowały 3000zł, więc podzieliłem na 1/2, rozliczane to za całość.

• 3 weeks później...

Schody wylewane we wrześniu już ub roku:).

Piwnica- parter 13 stopni, parter- I pietro 17 stopni - 3500 brutto robocizna. Szalunki, zbrojenie, wylanie.

Betonu chyba 3,5 m3 plus godz pracy pompy - 1500 zł. Ilości zbrojenia nie znam. Desek za 200 zł musiałem dokupić bo grube 3 cm potrzebne były.

Stolarze wołali za 1 kondyg drewnianych od 8-10 tys wzwyż.

• 2 weeks później...
3 lata temu chcieli za 15 stopni 5 tys za kpl schodów betonowych + 7 tys obłożenie jesionem + 5tys balustrady. Zdecydowałem się na metalowe kpl za 16 i nie żałuję. Wygląd dopasowany do wnętrza, nie mam ,,klocka w salonie" i optycznie są zgrabne i nie przytłaczają całości pomieszczenia. Schody stoją koło kominka i nic się z nimi nie dzieje.

Tak sobie teraz tłumaczysz, żeby usprawiedliwić się przed samym sobą. Gdybyś zdecydował się na inne, też pisałbyś, że nie żałujesz.

To to kurna normalne jest, banalne.

Nie usprawiedliwiam się przed sobą uwierz mi na słowo.Zrobiłem coś co mi pasuje nie koniecznie komuś.

• 6 months później...
Panowie, w projekcie miałem schody betonowe szerokości 90cm i taki też zostały wykonane. Po rozszalowaniu schodów i przejściou kilkadziesiat razy w góre i w dół stweirdzam że są one za wąśkie. Dom 130+garaż 30m2. Było miejsce na szersze schody ale tak architekt narysował i poszło. Buduje pierwszy dom więc więc bardziej skupiłem się na stopniach aby było wygodne niż na samej szerokości. Teraz nie mogę tego przeboleć. Powiedzcie mi czy jest technicznie do wykonania nadlanie z boku tych 10-15cm aby poszerzyć schody ? Macie jakiś na to pomysł....czy nawiercenie prętów zbrojeniowych i zrobienie szlaunku spełni swoje zadanie ?

Może lepiej coś dokręcić? Dyble, kątownik i na do decha zasłaniająca konstrukcję. Rzadko się robi schody węższe, niż 90 cm, najszersze to ze 120 cm, więc by się dało te 30 cm dorobić. Może być jednak kłopot z kątami na zakrętach, te szersze schody powinny mieć szersze stopnie w tych miejscach, więc całość też by się zmieniła. Ogólnie, nie widzę możliwości poprawienia tego przy schodach zabiegowych, właśnie z tego powodu.

Daj fotkę i rysunek z pomiarami

Edytowane przez MiśYogi

• 3 weeks później...

Rysunku nie wklejam bo w projekcie mam schody zabiegowe, ale na etapie budowy zmieniliśmy je na wygodniejsze dwubiegowe. NIestety nie wpadłem na to że 90cm będą za wąśkie, zwłaszcza że miejsce było aby zrobić je 10cm szersze. Pozatym murarze nie przyłożyli się jakoś super i w drugim biegu niektóre mają po 88-89cm.

W załączeniu zdjęcia, może Wam coś wpadnie do głowy.

Podesty będą drewniane. Może nie potrzebnie panikuję (bardziej żona). Ile max.wysuwa się podesty w stosunku do krawędzi ? 2-3cm ?

Balustrada będzie przykręcana do boku, gdyby była na stopniach to już tego nie widzę.

schody 1.jpg

schody 2.jpg

schody 3.jpg

Jeżeli chcesz poszerzyć biegi do 100cm to możesz dokleić jakąś konstrukcję do boków biegów

- 10cm do górnego biegu i

- 20 cm do dolnego biegu.

Albo jak powyższe było podane - wklejenie prętów + beton (chyba kiepski system) lub dokręcić konstrukcję stalową na wklejane kotwy.

A może dokręcić tylko drewnianą konstrukcję?

Zapytaj stolarza od schodów.

Edytowane przez d7d