d7d 13.12.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Co obejmowała robocizna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 14.12.2018 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Szalunek, zbrojenie i wylanie. Tyle, że to było podczas robienia zalewnia stropów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.12.2018 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 To mało nie skasowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 17.12.2018 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Takie stawki w okolicy, nic nie poradzisz. Płać i płacz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 20.12.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Małe sprostowanie.Wcześniej podałem o koszcie 6000zł za schody, minąłem się z prawdą. Te 6000zł to obejmował koszt stricte schodów, czyli beton, zbrojenie, stopnice dębowe + robocizna. Barierka z nierdzewki + dębowy pochwyt to ok. 1500zł, czyli schody w sumie około 7500zł. Barierki na schody + antresolę kosztowały 3000zł, więc podzieliłem na 1/2, rozliczane to za całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artzet 06.01.2019 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Schody wylewane we wrześniu już ub roku:). Piwnica- parter 13 stopni, parter- I pietro 17 stopni - 3500 brutto robocizna. Szalunki, zbrojenie, wylanie. Betonu chyba 3,5 m3 plus godz pracy pompy - 1500 zł. Ilości zbrojenia nie znam. Desek za 200 zł musiałem dokupić bo grube 3 cm potrzebne były.Stolarze wołali za 1 kondyg drewnianych od 8-10 tys wzwyż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 19.01.2019 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 3 lata temu chcieli za 15 stopni 5 tys za kpl schodów betonowych + 7 tys obłożenie jesionem + 5tys balustrady. Zdecydowałem się na metalowe kpl za 16 i nie żałuję. Wygląd dopasowany do wnętrza, nie mam ,,klocka w salonie" i optycznie są zgrabne i nie przytłaczają całości pomieszczenia. Schody stoją koło kominka i nic się z nimi nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 25.01.2019 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Zdecydowałem się na metalowe kpl za 16 i nie żałuję. Tak sobie teraz tłumaczysz, żeby usprawiedliwić się przed samym sobą. Gdybyś zdecydował się na inne, też pisałbyś, że nie żałujesz. To to kurna normalne jest, banalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 26.01.2019 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Tak sobie teraz tłumaczysz, żeby usprawiedliwić się przed samym sobą. Gdybyś zdecydował się na inne, też pisałbyś, że nie żałujesz. To to kurna normalne jest, banalne. Nie usprawiedliwiam się przed sobą uwierz mi na słowo.Zrobiłem coś co mi pasuje nie koniecznie komuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro_86 30.07.2019 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 Panowie, w projekcie miałem schody betonowe szerokości 90cm i taki też zostały wykonane. Po rozszalowaniu schodów i przejściou kilkadziesiat razy w góre i w dół stweirdzam że są one za wąśkie. Dom 130+garaż 30m2. Było miejsce na szersze schody ale tak architekt narysował i poszło. Buduje pierwszy dom więc więc bardziej skupiłem się na stopniach aby było wygodne niż na samej szerokości. Teraz nie mogę tego przeboleć. Powiedzcie mi czy jest technicznie do wykonania nadlanie z boku tych 10-15cm aby poszerzyć schody ? Macie jakiś na to pomysł....czy nawiercenie prętów zbrojeniowych i zrobienie szlaunku spełni swoje zadanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelajasinska121 30.07.2019 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 Polecam schody drewniane. Będą droższe, ale praktyczniejsze i lżejsze. Mnie zabawy przy tym,niż przy betonowych:cool::cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro_86 30.07.2019 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 Mówisz o drewnianych stopniach ? Aby poszerzyć schody drewnianymi stopniami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stezu 03.08.2019 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 Mówisz o drewnianych stopniach ? Aby poszerzyć schody drewnianymi stopniami ? Co to masz za schody?Zdjęcie. Będzie ciężko taką dolewke zrobić, ale da się. Jak zbrojenie ułożone? można zrobić taką doklejkę tylko będzie Cie to kosztować trochę zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 03.08.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2019 (edytowane) Może lepiej coś dokręcić? Dyble, kątownik i na do decha zasłaniająca konstrukcję. Rzadko się robi schody węższe, niż 90 cm, najszersze to ze 120 cm, więc by się dało te 30 cm dorobić. Może być jednak kłopot z kątami na zakrętach, te szersze schody powinny mieć szersze stopnie w tych miejscach, więc całość też by się zmieniła. Ogólnie, nie widzę możliwości poprawienia tego przy schodach zabiegowych, właśnie z tego powodu. Daj fotkę i rysunek z pomiarami Edytowane 3 Sierpnia 2019 przez MiśYogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro_86 25.08.2019 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 Rysunku nie wklejam bo w projekcie mam schody zabiegowe, ale na etapie budowy zmieniliśmy je na wygodniejsze dwubiegowe. NIestety nie wpadłem na to że 90cm będą za wąśkie, zwłaszcza że miejsce było aby zrobić je 10cm szersze. Pozatym murarze nie przyłożyli się jakoś super i w drugim biegu niektóre mają po 88-89cm. W załączeniu zdjęcia, może Wam coś wpadnie do głowy. Podesty będą drewniane. Może nie potrzebnie panikuję (bardziej żona). Ile max.wysuwa się podesty w stosunku do krawędzi ? 2-3cm ? Balustrada będzie przykręcana do boku, gdyby była na stopniach to już tego nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.08.2019 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 (edytowane) Jeżeli chcesz poszerzyć biegi do 100cm to możesz dokleić jakąś konstrukcję do boków biegów- 10cm do górnego biegu i- 20 cm do dolnego biegu.Albo jak powyższe było podane - wklejenie prętów + beton (chyba kiepski system) lub dokręcić konstrukcję stalową na wklejane kotwy.A może dokręcić tylko drewnianą konstrukcję?Zapytaj stolarza od schodów. Edytowane 25 Sierpnia 2019 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts