ziooober88 10.12.2018 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 (edytowane) Witam, posiadam dom z lat 60-tych. W kuchni mam problem z grzybem za meblami. Na obecną chwilę strop ocieplony styropianem 15cm. Ściany są zbudowane w ten sposób: mur z cegły - pusta przestrzeń - mur z cegły, nieocieplony. Dom był modernizowany i w kuchni został zrobiony wyciąg (jedna kratka) W to miejsce zamontowałem okap, 6m rury spiro tej takiej harmonijki i wpięcie do komina. Zauważyłem że w rurze skrapla się woda, rura jest nieocieplona. We wszystkich oknach w domu mam zamontowane nawiewniki. Są one oczywiście pootwierane. Planuję wykonać modernizację wyciągów w tej kuchni w następujący sposób: -odnośnie okapu to chcę wymienić tą harmonijkę spiro na rurę spiro, dodatkowo ją ocieplić, rury nie będę wpinał w komin tylko wyrzucę ją na zewnątrz, przy okapie wstawię zawór zwrotny żeby powietrze nie cofało się. Mam jednak pytanie obecnie rura jest podpięta w ten sposób, że spadek tej rury jest w stronę okapu i tam skrapla się woda a gdybym zrobił spadek w drugą stronę? Tzn z okapu bym wyjechał w górę minimalnie ponad strop aby spadek był w stronę zewnętrzną budynku. Czy mogę to rozwiązać w ten sposób? Nie będzie zakłócony wyciąg powietrza? Długość rury w poziomie to max 3m. -dodatkowo planuję wstawić osobny wyciąg powietrza, wybić otwór na anemostat i tutaj sytuacja analogiczna, z rurą chciałbym wyjechać minimalnie ponad strop i wpuścić ją do komina wentylacyjnego po samym stropie aby spadek był w stronę komina, tutaj też chciałem się dowiedzieć czy taki wyciąg nie będzie zaburzony jak to zrobię w ten sposób? Czy może muszę zrobić tak aby rury były skierowane ku górze? Długość rury w poziomie to max 3m. Przekroje rur jakich bym użył to 125mm Edytowane 10 Grudnia 2018 przez ziooober88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts