Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan Gaz

Recommended Posts

Witam. Mam problem z centralą ze wyrzuca na zewnątrz za dużo temp, dzis badałem temperaturę przed rekuperatorem leciało 6.7 C a wylatywało 14 C na zewnątrz wcześniej było też 18 C dziwne że do domu leci 20 C, centrala ma 7 lat juz sterowanie mam tylko procentowe siłą wentylatorów jednocześnie dwóch . Szukam pomocy na innym forum, wcześniej miałem filtr F7 w centrali na wlocie i na wylocie G4 plus na czerpni F7 ale panowie powiedzieli że trzeba zmienić tak jak centrala była przystosowana na G4 wiec tak jest i nadal wylatuję za dużo na zewnątrz dodatkowo centrala wysusza mi powietrze w domu dość ostro. Dziś przemyłem i przepłukałem serce centrali. Jedyny trop to ze wentylator od wyciągu powietrza z domu i wyrzutu na zewnątrz działa za szybko i trzeba go wyhamować tylko jak to zrobić elektronicznie ?? mówili ze kręcenie anemostatami tez nic nie da . Koś pomoże ??co robić Edytowane przez byry007

To są jakieś tanie wentylatory nie EC. Nie da się tego wyrzucić i wstawić komutowane elektronicznie jak EBM Papst? Różnica w kosztach energii je spłaci.

Jeśli nie to musisz dorobić osobne sterowanie do każdego i ustawiać je niezależnie.

Rozwiązanie tymczasowe i nieładne to zwiększenie oporu powietrza wyrzucanego np. przez zasłonięcie części przekroju rury na wyrzutni. Wrzuć tam jakąś szmatę i zobacz co będzie.

Wentylatory sa z tej firmy https://sklep.wentylatory-online.pl/pl/p/G2E-180-EH03-01-EBM-PAPST-promieniowy/680?gclid=Cj0KCQiA3b3gBRDAARIsAL6D-N_WljzescwRehanWn0DdvG-t0giW17xTeMC1DHy-Vp1pd_kVeBTW9kaAqr0EALw_wcB&fbclid=IwAR1Xj0Beuy9eVbrGxoBKMzdJvP6XxMctHRP18d30YKkmF9LMXZLWuqaLymI

Sterownik od środka tak wygląda zastanawiam się czy jak odłączę kabel 3 i bedzie działać jeden wentylator ?? na 1 masa 2 jeden wentylator a 3 drugi ??

silniki.jpg

sterownik kable.jpg

główne sterowanie.jpg