Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podkład pod panele różnice na oporze cieplnym

marius09

Recommended Posts

Witajcie

Niestety moja wiedza nie wystarczy aby rozstrzygnąć ten dylemat więc zapytam bo w necie na razie nic konkretnego nie znalazłem albo znalazłem ale nie umiem i tak przyswoić tej wiedzy. Taki dylemat jest.

Ogrzewanie podłogowe, powierzchnia 250 metrów, będą na tym położone panele. Rozchodzi się po podkład. Do wyboru jest:

1) Multiprotec o oporze cieplnym 0,006

2) Podkład z Leroy o oporze cieplnym 0,05

Matematycznie niby różnica widoczna ale pierwszy z nich przy tej powierzchni to będzie koszt około 4750 złotych, drugi 1750 złotych. Różnica zatem 3000 złotych.

Pytanie jak to przeliczyć na pieniądze w sensie ile mniej gazu pójdzie na 1 niż na 2 aby się zorientować czy dołożenie tych 3 tysięcy ma sens ?

W trakcie budowy uparłem się już na technologię Dry-Fix i choź samej technologii nic nie można zarzucić to nie skonsumowałem nawet jednej przewagi jaką ona dawała więc pieniądze jakie nadpłaciłem za te pustaki zostały przysłowiowo wyrzucone w błoto. Nie chciałbym drugi raz zachować się podobnie. Ktoś podpowie ?

^^

podkład na ogrzewanie podłogowe pod panele powinien mieć jak najmniejszy opór cieplny żeby nie być za dobrym izolatorem, tak wiec ta droższa wersja jest dobrym produktem ale czy wartym swej ceny to szczerze wątpię, ciężko wycenić w sumie komfort np akustyczny jeżeli ten droższy podkład lepiej tłumi dźwieki i dla kogoś jest to odczuwalne to może warto.....

Inne pytanie jest. Zapominamy o jakimkolwiek innym parametrze niż opór cieplny. To, że musi być on jak najmniejszy to wiem. Pytanie czy porównując te dwa produkty i znając różnice w koszcie ich pozyskania to czy przewaga multiprotect rekompensuje 3000 złoty. Ile rocznie/dziennie wydam więcej na energię jeśli wezmę ten tańszy bo przykładowo jeśli 200 złotych to się nie opłaci bawić. Jeśli 1000 złotych no to już inaczej sprawa wygląda. Nie umiem tego policzyć.

Różnica na pewno jest niewspółmierna do korzyści - i nie mam tu na myśli korzyści finansowych. To, że podkład będzie stawiał większy opór cieplny powodować będzie co najwyżej większą bezwładność układu ogrzewania, bo ciepło samo w sobie nie ucieknie - warstwa izolacji pod ogrzewaniem podłogowym z pewnością jest dużo grubsza i ma większy opór cieplny. Ja mam panele na piętrze i z założenia potrzebowałem podkład, który będzie spełniał funkcję podkładu a przy okazji nie będzie miał dużego oporu - wybór padł na ekonomiczne rozwiązanie, czyli Pianomat o współczynniku 0,04.

Inne pytanie jest. Zapominamy o jakimkolwiek innym parametrze niż opór cieplny. To, że musi być on jak najmniejszy to wiem. Pytanie czy porównując te dwa produkty i znając różnice w koszcie ich pozyskania to czy przewaga multiprotect rekompensuje 3000 złoty. Ile rocznie/dziennie wydam więcej na energię jeśli wezmę ten tańszy bo przykładowo jeśli 200 złotych to się nie opłaci bawić. Jeśli 1000 złotych no to już inaczej sprawa wygląda. Nie umiem tego policzyć.

To pomijalne wartości.

Temperatura czynnika na zasilaniu może minimalnie wzrośnie, ale też powrót będzie trzymał nieco wyższą temp. Może jakaś różnica na kondensacji (jeśli gaz), ale nie wiem czy to jest mierzalne-czy ma sens, nie sądzę. Podobnie tyczy się PC.

Witajcie

Niestety moja wiedza nie wystarczy aby rozstrzygnąć ten dylemat więc zapytam bo w necie na razie nic konkretnego nie znalazłem albo znalazłem ale nie umiem i tak przyswoić tej wiedzy. Taki dylemat jest.

Ogrzewanie podłogowe, powierzchnia 250 metrów, będą na tym położone panele. Rozchodzi się po podkład. Do wyboru jest:

1) Multiprotec o oporze cieplnym 0,006

2) Podkład z Leroy o oporze cieplnym 0,05

Matematycznie niby różnica widoczna ale pierwszy z nich przy tej powierzchni to będzie koszt około 4750 złotych, drugi 1750 złotych. Różnica zatem 3000 złotych.

Pytanie jak to przeliczyć na pieniądze w sensie ile mniej gazu pójdzie na 1 niż na 2 aby się zorientować czy dołożenie tych 3 tysięcy ma sens ?

W trakcie budowy uparłem się już na technologię Dry-Fix i choź samej technologii nic nie można zarzucić to nie skonsumowałem nawet jednej przewagi jaką ona dawała więc pieniądze jakie nadpłaciłem za te pustaki zostały przysłowiowo wyrzucone w błoto. Nie chciałbym drugi raz zachować się podobnie. Ktoś podpowie ?

Multiprotec o oporze cieplnym 0,006 - to gęsty, cienki podkład o niskim oporze cieplnym, który spełni się w przypadku w pełni płaskiej powierzchni wylewki. Wszelkie nierówności, a takie rzędu 1-3mm występują w większości wylewek, tworzą pustki powietrzne o bardzo dużym oporze dla przenikania ciepła. W takim przypadku najpierw sprawdź płaskość wylewki a później szukaj dla niej odpowiedniego podkładu. W wielu przypadkach podkład piankowy spełni się najlepiej, zarówno w zakresie przewodności cieplnej jak i poprawy akustyki.

Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Tylko mnie utwierdziły, że nie warto. Może człowiek by się lepiej czuł, że ma kosmiczną technologię ale wyda pieniądz, który do niego nie wróci na przykład w niższych rachunkach. Co do podkładu piankowego to polecacie coś konkretnego ?

Wylewka niby anhydryt ale wiadomo, że jakby nie lali to jakieś odchylenia być muszą. Na betonie wcześniej było zaskakująco równo w zasadzie tylko mniej więcej na rogu o powierzchni ze 2-3 m2 było chyba 3 milimetry niżej a reszta kondygnacji 140 m2 równo aż dziwne więc może i anhydryt jest równa ale jak to są takie wartości jak 1-3 mm to na pewno tak na 100% równo nie jest.