Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynki wewn?trzne a ocieplenie poddasza

Gość

Recommended Posts

Czy październik-listopad to odpowiednia pora do robienia tynków wewnętrznych. Zastanawiam się czy nie jest już za zimno. Ściany mam z bloczków komórkowych 24cm jeszcze nie ocieplone.

Druga sprawa dotyczy ocieplenia poddasza wełną. Czy jeśli najpierw ocieplił bym poddasze wełną + folia a na wiosnę wykonaywałbym tynki, to czy wełna mi nie zawilgotnieje. Wiadomo , że przy schnięciu tynków wydziela się mnóstwa wilgoci.

Czekam na porady. Dzięki

Z tego co wiem to folia ma chronić wełnę przed wilgocią od tynków. Mój kierownik twierdzi, że na tynkowanie jest już trochę za późno, pogoda może się popsuć, zacznie padać i tynki nie wyschną. Oczywiście można dom zamknąć i ogrzewać i wietrzyć, ale podobna najlepiej jak tynki schną w sposób "naturalny". Lepiej to zrobić na wiosnę. [/code]

Ja jestem właśnie w trakcie robienia tynków wewnętrznych (gipsowe z agregatu) i widzę że najbliższe dni to chyba ostatni dzwonek na taką robotę. Moi tynkarze tynkują przy zabitych dechami i folią otworach, więc temperatura wewnątrz jest przynajmniej kilka stopni wyższa niż na zewnątrz. Przez ostatnie 2 dni było w nocy już w okolicach zera ale ma się ocieplić z czym w listopadzie może być już raczej ciężko - okolice zera to będzie norma. Choć można pomyśleć o podgrzewaniu kozą czy dmuchawą.

Odnośnie ocieplenia wełną poddasza to też zamierzałem to zrobić przed tynkami ale po konsultacjach mi to odradzono. Zrobię to jak przeschną tynki i wylewki. Jeśli nie ma tynków to po co ocieplać?

Odnośnie ocieplenia wełną poddasza to też zamierzałem to zrobić przed tynkami ale po konsultacjach mi to odradzono. Zrobię to jak przeschną tynki i wylewki. Jeśli nie ma tynków to po co ocieplać?

Po co? A no po to, że w moim przypadku jest to okres kiedy sam to mogę zrobić powoli a dokładnie, ponieważ sprawę ocieplenia przedkładam chyba ponad wszystko. Musi ona być wykonana jak najlepiej.

A ja mam podobny problem tyle, że z wylewkami. Tynki skończyliśmy tydzień temu (były robione przy zakrytych folią oknach), wygląda na to, że schną nienajgorzej(są coraz bielsze) a w przyszłym tygodniu wchodzi fachowiec z miksokretem i tu pytanie czy wylewki np. nie popękają , w nocy są już przymrozki a w domu nie ma jeszcze okien-będą wstawione po ok.2-3 tyg. od wylewek i wtedy dopiero zaczniemy powoli ocieplać poddasze i ogrzewać

A ja mam podobny problem tyle, że z wylewkami. Tynki skończyliśmy tydzień temu (były robione przy zakrytych folią oknach), wygląda na to, że schną nienajgorzej(są coraz bielsze) a w przyszłym tygodniu wchodzi fachowiec z miksokretem i tu pytanie czy wylewki np. nie popękają , w nocy są już przymrozki a w domu nie ma jeszcze okien-będą wstawione po ok.2-3 tyg. od wylewek i wtedy dopiero zaczniemy powoli ocieplać poddasze i ogrzewać

Ja kończę tynki w przyszłym tygodniu i zaraz po rozprowadzeniu rurek (kilka dni) zamierzam zrobić posadzkę (też miksokretem) i po 3 tygodniach okna. Nie przejmuję się takimi drobnymi przymrozkami a przecież w domu z zasłoniętymi otworami jest wtedy i tak powyżej 0.

Też jestem w trakcie wykonywania tynków wewn (cem-wapiennych) i musze powiedziec, że jestem mile zaskoczony jak szybko one schną.

Tynkarze zaczeli tydzień temu (poddasze) i teraz ściany sa już całkiem jasne. W poniedziałek zaczynali sufity na parterze a dzisiaj (czyli w czwartek) już zaczynają się bielić i wysychać. Dom jest cały pootwierany, dosyć mocno wieje wiatr i wszystko ładnie wysycha :D .

Za 2 tygodnia zamierzam wprawić okna drewniane.

Niestety nie moge jeszce robić wylewek, gdyż najpierw musze wykonac instalacje c.o. i wodę a te z kolei czekają na przyłącz gazu. I tu zaczyna się problem. Urzędasy znów nawalili!!! :x

Tak więc wylewki będe robił już po wprawieniu okien (prawdopodobnie na wiosnę, no chyba że urzędasów coś oświeci)