maroFX 12.12.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Witam, postanowiłem zrobić przybudówkę z normalnym wejściem do domu bo teraz ludzie wchodzą niemal przez garaż. Padło na dobudowanie przybudówki na półpiętrze klatki schodowej i wewnatrz kilka ścianek odcinających dom od piwnic. Ogólnie nie boję sie remontów i wiele rzeczy konstrkcyjno-instalacyjnych robię sam, ale tym razem nie wiem kilku rzeczy i wolę zapytać: 1) kwestia chyba najważniejsza: posadowienie na niezbyt nośnym gruncie. Mam 1m pod domem wody gruntowe stad brak piwnic. Konstrukcjję chciałbym zorbic lekką więc zakładam użycie drewna na ścianki podłogę i dach, ale muszę to postawić na słupach około 1,3m. Pytanie jak? Wylewać fundamenty? Kotwiczyć sie do ścian i istniejącego fundamentu (przybudówka "zawieszona"), czy może wystarczą odwierty na odpowiednią głebokość i zalanie betonem+zbrojenie? Najbardziej obawiam się, że przybudówka odjedzie i popęka izolacja... 2) jak zrobić dylatacje ścian i samego pokrycia styropianem(ocieplenia)? Jeżeli przybudówka będzie wolnostojąca to na pewno będzie pracować. 3) czy podłogę mogę skonstruować na zasadzie: belki-podłużnice +płyta OSB wewnatrz na zewnątrz i między wełna mineralna? Wystarczy? 4) Czy ściany ocieplać podobnie jak podłogę wełna miedzy deskami czy dawać styropian na zewnątrz? I załączam wizualizację Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts