Anita O. 13.10.2004 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Buduję dom parterowy niepodpiwniczony bez poddasza użytkowego - systemem gospodarczym , czy ktoś z formułowiczów mogł by mi orientacyjnie przybliżyć koszt takiej budowy. Poza tym mam problem z wyborem ogrzewania , nie wiem jakie zastosować ogrzewanie grzejniki czy ogrzew. podłogowe, chodzi przede wszystkim o koszt finansowy . Zaciągnęłam na ten cel kredyt i chciałabym mieć to wszystko pod kontrolą. Proszę o jakieś porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 13.10.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Podaj chociaż powierzchnię uzytkową tego domku, ile pokoi, łazienek, rodzaj dachu. Przy tym systemie i bez szaleństw trzeba liczyć około 1400 zł m2.Wiem co mówię bo sam za tyle wybudowałem a właściwie wybudowano mi bo nie nic właściwie sam nie robiłem. Choc było kilka osób na forum, które negowały, że za 120-130 tyś wybuduję dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.10.2004 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Orientacyjnie? 1200 - 3000 zł za m2 pod klucz. Im dom większy tym, cena m2 niższa.Rozpiętość skrajnych cen spora ale nie podałaś ani metrażu, ani rodzaju dachu (pokrycia), oczekiwanego standardu, ilości łazienek i wielu, wielu innych elementów mających wpływ na ponoszone koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anita O. 13.10.2004 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 użytkowej 128 m2 łącznie z garażem ( garaż 20 m2 ) 4 pokoje, kuchnia , łazienka i wc, w tym momencie nie mam możliwości sprawdzenia powierzchni dachu, ale z tego co się orientuję to 240 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.10.2004 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 użytkowej 128 m2 łącznie z garażem ( garaż 20 m2 ) 4 pokoje, kuchnia , łazienka i wc, w tym momencie nie mam możliwości sprawdzenia powierzchni dachu, ale z tego co się orientuję to 240 m No i jeszcze jaki ksztalt ma bryla - zwykly prostokat, czy jakas wielobokowa bryla.Czy dach jest prosty ? dwu, cztero spadowy, inny? Moj dom ma 130m2, jest parterowy, dach 4 - ro spadowy, bryla - prostokat,niepodpiwniczony, bez poddasza. Przy wykonczeniu dobrymi materialami licze ze wydam 200 - 220 tys ( oczywiscie sam dom). Ale jak tak czytam forum to mysle ze moze bedzie taniej ....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anita O. 13.10.2004 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 dach jest czterospadowy , w kształcie prostokąta tylko do domu jest dołączony garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 13.10.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Sądzę,że przy zastosowaniu betonu komórkowego, dachu z blachy lub gontów bitumicznych bankow zmieścisz się w 150 tys. na gotowo, czyli ściany wymalowane, glazura, podłogi, armatura, piec, grzejniki, itp.. W ta cenę sądze, że wliczone zostaną przyłącza, projekty (w tym budowlany), chyba, że masz z nimi problem, np. daleko do linii energetycznej, gazowej, wodociągowej. Ale zawsze można wykopać studnię, zrobić szambo, ogrzewanie olejowe itp.Ważne abyś znalazła nie drogą ekipę budowlaną do stanu surowego. Przy takim domku nie więcej jak 12 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anita O. 13.10.2004 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 dzięki , jeżeli chodzi o ścisłość to jestem na etapie stawiania ścian z porothermu i mam nadzieję jeszcze do zimy zakończyć stan surowy.Chcę wybudować dom w miarę oszczędnię , dużym plusem jest to że nie płacę za robociznę . Ciekawi mnie bardzo wiele rzeczy bo jest to nowe doświadczenie dla mnie a pierwszy raz korzystam z tego forum. Mam pytanie dotyczące ogrzewania ( narazie chcę mieć ogrzewanie na opał ) nie wiem co będzie lepsze i przezde wszystkim oszczędniejsze grzejniki czy ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.10.2004 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Sądzę,że przy zastosowaniu betonu komórkowego, dachu z blachy lub gontów bitumicznych bankow zmieścisz się w 150 tys. na gotowo, czyli ściany wymalowane, glazura, podłogi, armatura, piec, grzejniki, itp.. W ta cenę sądze, że wliczone zostaną przyłącza, projekty (w tym budowlany), chyba, że masz z nimi problem, np. daleko do linii energetycznej, gazowej, wodociągowej. Ale zawsze można wykopać studnię, zrobić szambo, ogrzewanie olejowe itp. Ważne abyś znalazła nie drogą ekipę budowlaną do stanu surowego. Przy takim domku nie więcej jak 12 tys. O kurcze ale rady beton komorkowy, blacha na dach,szambo. Moze zrobic na podlodze klepisko , zamiast pradu swieczki, to jeszcze taniej bedzie Mysle ze 150tys to w zyciu sie nie zmiesci z domkeim 130m2 - jesli chce mieszkac normalnie a nie jak za krola cwieczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anita O. 13.10.2004 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 a co mógłbyś mi powiedzieć o ogrzewaniu olejowym ? Nie będę miała instalacji gazowej, instalację kanalizacyjną mam już doprowadzoną do działki przez wodociągi lada dzień podłączą mi inst. wodociągową, jeżeli chodzi o elektryczną to też mam w pobliżu i elektrownia za założenie i podłączenie skrzynki chce 1600 zł ( zostaje położenie instalacji w domu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 13.10.2004 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Sorry agnieszko 1 ale to co piszesz jest irytujące - mówiąc delikatnie. Beton komórkowy nie jest wcale złym materiałem, blacha jest powszechnie stosowana więc o co CI chodzi?. Jakie klepisko, świeczki, co Ty piszesz. Jeszcze raz podkreślam i powtarzam, że 150 tys Złotych starczy. Oczywiście bez szaleństw. Na podłodze panele nie klepka dębowa. Glazura za 40 zł. m2 a nie za 140 zł. itd...Więc swoje rady na temat budowania wsadź sobie w buty! Było wcześniej kilka osób które też mówiły mi, że za tak "niskie" pieniądze nie wybuduję, a jednak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 13.10.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Przepraszam, ale muszę już kończyć. Możemy pogadać jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anita O. 13.10.2004 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 jasne, dzięki za podjęcie tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PADI 13.10.2004 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 O kurcze ale rady beton komorkowy, blacha na dach,szambo. Moze zrobic na podlodze klepisko , zamiast pradu swieczki, to jeszcze taniej bedzie Po pierwsze nie ma nic zlego w betonie komorkowym, po drugie blachodachowka tez jest mat., ktory ,,ujdzie,, Moj sasiad ma ceramike na dachu, jezdzi samochodem terenowym, ale za to : nigdzie w zyciu nie byl, smierdzi mu z ,,pyska,, a raczej z uzebienia, i inne takie, ale juz chyba nie bede wymienial. Dom to tylko dom pani Agnieszko. POZDR< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 13.10.2004 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Agnieszko 1 z twojej wypowiedzi można łatwo wywnioskować że ludzi gorzej zarabiających traktujesz z góry, wyobraź sobie że oni też mają marzenia i też chcieliby je realizować, można zjeść na obiad pieczeń wołową a można i makaron z serem, podobnie jest z domem nie liczy się substancja, liczy się atmosfera Pozdrawiam PS Jak dla mnie może być i klepisko byle z dala od ludzi takich jak Agnieszka1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 13.10.2004 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Hanula i tak prosstym wywodem dotarłaś do sedna sprawy popieram twoje rozumowaniew 102% tez sam budyje 112m pow użytkowej z garazem gospodarczo i najwazniejsze w tym to chciec a jak sie chce to mozna za 130 tys wybydowac przyzwoity dom wcale nie musi sie roznic od tego za 230 tys z zewnatrz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 13.10.2004 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 O kurcze ale rady beton komorkowy, blacha na dach,szambo. Moze zrobic na podlodze klepisko , zamiast pradu swieczki, to jeszcze taniej bedzie Mysle ze 150tys to w zyciu sie nie zmiesci z domkeim 130m2 - jesli chce mieszkac normalnie a nie jak za krola cwieczka. przecież ścianę jak przykryjesz to i tak nie widać z czego jest zrobiona blacha na dachu może być naprawdę bardzo ładna - teraz te pokrycia są coraz ładniejsze, widać to np. na starych drewnianych domach które są kryte prawie wyłącznie blachą - pojedź np. w Beskidy albo w Tatry i zwróć uwagę na zabytkowe drewniane domy a w niektórych rejonach kraju nie ma kanalizacji, pozostaje jedynie szambo. normalne mieszkanie to nie tylko cegły i dach za króla ćwieczka nie było betonu komórkowego a cała masa ludzi na wsiach buduje domy za cenę dużo niższą niż 100 tys PLN bo po prostu tyle nie mają. Pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubin23 13.10.2004 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Anita. spokojnie powinnaś się zmieścić w 150.000. Ja przy pow. 93m2 wydam 100.000 pln. mam stan surowy zamknięty i wydałem 45.000. I tak; stan zero 10.000 ściany+strop 11.000 dach czterospadowy (blachodachówka) 17.000 okna (PCV) 7.000. Są to koszty materiałów i robocizny, aha i w tej cenie jest kanalizacja-szambo. A materiały wykończeniowe zamierzam kupować nie z wyższych półek ale też nie badziewie tylko za rozsądną cenę. A Ty Agnieszka1 broń się broń, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 13.10.2004 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 A Ty Agnieszka1 broń się broń, Pozdrawiam Agnieszka1 oddała w swoim poście swój punkt widzenia i tyle ...ma do tego prawo jak każdy z nas... Osobiście uważam, że Anita przy planie minimum (tj. bez ekstra wydatków) i przy kosztach robocizny=0 zmieści się w 150 000 ! ( Z moich doświadczeń stan surowy zamknięty 785zł/m2 ... no bo ten klinkier... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 13.10.2004 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 U mnie stan surowy zamknięty 931 zł/m2.Standard: BK, dach wielospadowy z pełnym deskowaniem i dachówka Brass, okna drewniane Natura, brama garażowa Horamann (5m) z napędem, wszystkie ścianki działowe (cegła), rura do kominka, rura do GWC (na strych). Niestety buduję "firmą" więc koszt może być wyższy niż średnia "gospodarcza". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts