Anita O. 14.10.2004 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Cześć wszystkim ! Ja na stan "0" wydałam 10.000 bez kosztów robocizny. Tak szczerze mówiąc to myślałam o mniejszym koszcie tej budowy 150.000 to jest trochę dużo jak dla mnie. A jakie ogrzewanie zastosujesz u siebie tzn. chodzi mi o piec. Jeżeli chodzi o dach to rozumiem ,że 17.000 kosztowała sama dachówka czy łącznie z deskowaniem i robocizną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 14.10.2004 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Sorry agnieszko 1 ale to co piszesz jest irytujące - mówiąc delikatnie. Beton komórkowy nie jest wcale złym materiałem, blacha jest powszechnie stosowana więc o co CI chodzi?. Jakie klepisko, świeczki, co Ty piszesz. Jeszcze raz podkreślam i powtarzam, że 150 tys Złotych starczy. Oczywiście bez szaleństw. Na podłodze panele nie klepka dębowa. Glazura za 40 zł. m2 a nie za 140 zł. itd... Więc swoje rady na temat budowania wsadź sobie w buty! Było wcześniej kilka osób które też mówiły mi, że za tak "niskie" pieniądze nie wybuduję, a jednak... To ty sobie wsadz w buty swoje rady, ja jak narazie tutaj nie dawalam zadnych rad. Ty zas sporo i dla mnie to one sa do wsadzenia w buty - ale to Anitka pytala , jej udzieliles odpowiedzi i ona niech decyduje czy je wykorzysta. Oczywiscie aby obnizyc koszta mozna polozyc sobie blache na dach, zamienic kanalize ( jesli jest) na szambo tak samo jak mozna tak jak napisalam zrobic klepisko zamiast paneli, plytek czy wykladziny i swieczki zamiast pradu. Wtedy jeszcze taniej wybudujesz - moze w 100 - owie sie nawet zmiescisz Tylko czy bedziesz szczesliwy z tego powodu jak zaczniesz mieszkac???? . I o to mi chodzi jesli nie wiesz o co. A rady to trzeba dawac z pojeciem. Mozna polozyc blache na dach tylko ze: po pierwsze slychac bedzie kazda krople deszczu spadajaca i udezajaca o owa blache, a w upalne dni da nam to skwar w pomieszczeniach poddasza. Szambo natomiast zrobilabym tylko wtedy gdy nie byloby innego wyjscia. A co do glazury - dajesz rady polozenia blachy dla zminimalizowania kosztow a proponujesz glazure za 40 zl. Mam wrazenie ze nie masz pojecia o cenach glazury. Glazure mozna juz kupic za 25 zl/m2. I raczej tu bym szukala oszczednosci a nie na pokryciu dachowym wykorzystujac blache. Trzeba wiec wiedziec gdzie obnizac koszty. Przemysl najpierw rady a potem ich udzielaj. Koncze dyskusje bo prawdopodnie znow trafilam na kogos kto lubi dawac rady tylko niekoniecznie pozyteczne. Pozdrawiam serdecznie Anitko rad nalezy zasiegac u fachowcow - na tym forum moga co niektorzy wkopac cie w niezle "szambo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 14.10.2004 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 O kurcze ale rady beton komorkowy, blacha na dach,szambo. Moze zrobic na podlodze klepisko , zamiast pradu swieczki, to jeszcze taniej bedzie Po pierwsze nie ma nic zlego w betonie komorkowym, po drugie blachodachowka tez jest mat., ktory ,,ujdzie,, Moj sasiad ma ceramike na dachu, jezdzi samochodem terenowym, ale za to : nigdzie w zyciu nie byl, smierdzi mu z ,,pyska,, a raczej z uzebienia, i inne takie, ale juz chyba nie bede wymienial. Dom to tylko dom pani Agnieszko. POZDR< Tak dom to tylko dom, tylko trzeba w nim mieszkac i spedza sie w nim duuuuuzo czasu Mysle ze trzeba go wiec wybudowac owszem tanio ale z glowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 14.10.2004 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Agnieszko 1 z twojej wypowiedzi można łatwo wywnioskować że ludzi gorzej zarabiających traktujesz z góry, wyobraź sobie że oni też mają marzenia i też chcieliby je realizować, można zjeść na obiad pieczeń wołową a można i makaron z serem, podobnie jest z domem nie liczy się substancja, liczy się atmosfera Pozdrawiam PS Jak dla mnie może być i klepisko byle z dala od ludzi takich jak Agnieszka1 No wlasnie a to dziwna sprawa - to ze napisalam ze dachowka jest "be" to znaczy ze traktuje ludzi mniej zarabiajacych z gory. A to ciekawe wnioski. Nie Haniu nie traktuje - to nie moja cehca charakteru. Sama zarabiam 1200 zl . Mowilam o tym ze nalezy budowac z glowa i wiedziec na czym oszczedzac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 14.10.2004 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 O kurcze ale rady beton komorkowy, blacha na dach,szambo. Moze zrobic na podlodze klepisko , zamiast pradu swieczki, to jeszcze taniej bedzie Mysle ze 150tys to w zyciu sie nie zmiesci z domkeim 130m2 - jesli chce mieszkac normalnie a nie jak za krola cwieczka. przecież ścianę jak przykryjesz to i tak nie widać z czego jest zrobiona blacha na dachu może być naprawdę bardzo ładna - teraz te pokrycia są coraz ładniejsze, widać to np. na starych drewnianych domach które są kryte prawie wyłącznie blachą - pojedź np. w Beskidy albo w Tatry i zwróć uwagę na zabytkowe drewniane domy a w niektórych rejonach kraju nie ma kanalizacji, pozostaje jedynie szambo. Nie pisalam ze brzydko wyglada, ale jak sie potem mieszka w domu pokrytym blacha. Jesli nie ma kanalizy to owszem szambo lub oczysszczalnia przydomowa. Ja bym postawila na to drugie. Tylko nie ze mamy kanalize ale wybierzemy szambo bo taniej - bzdura. Jeszcze raz mowie - trzeba wiedziec na czym oszczedzac. normalne mieszkanie to nie tylko cegły i dach . Co do betonu komorkowego - sa jego zwolennicy i przeciwnicy. Ja bardziej czepilam sie rady co do blachy na dach i szamba zamiast kanalizy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 14.10.2004 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 budynek bez podpiwniczenia, bez użytkowego poddasza, 130.5m2 pow. użytkowej + garaż i zadaszony taras. bryła typu H. ytong, dachówka, częściowo z deskowaniem pełnym, strop drewniany. liczę dokładnie i wszystko. za stan syrowy otwarty zapłaciłam 126 tyś.zapomniałam dodać, że jak jest kanalizacja, to nie możesz mieć szamba. rada dla oszczędzających: załóż dwa zegary na wodę (jeden do domu, drugi do podlewania ogródka, będziesz mniej płacić za ścieki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 14.10.2004 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 A Ty Agnieszka1 broń się broń, Pozdrawiam Agnieszka1 oddała w swoim poście swój punkt widzenia i tyle ...ma do tego prawo jak każdy z nas... Osobiście uważam, że Anita przy planie minimum (tj. bez ekstra wydatków) i przy kosztach robocizny=0 zmieści się w 150 000 ! ( Z moich doświadczeń stan surowy zamknięty 785zł/m2 ... no bo ten klinkier... ) No widac Krystianie ze chyba nie mozna miec swojego zdania, bo dla niektorych jest to irytujace Ciesze sie ze na forum sa ludzie tacy jak Ty. Zmykam z tego watku. Pozdrawiam Anitko - prosze badz rozwazna i dobrze wszystko przemysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 14.10.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 To jak zarabiasz 1200 zł. to sorry ale na ceramikę na dachu nie powinnaś się decydować. A jak Ci przeszkadzaja krople uderzające o dach to sobie stopery kup. Poza tym to nie widze oszczędności pomiedzy glazurą za 25 (ciężko mi ja sobie wyobrazić) a za 40 zł. Ile tej glazury potrzeba w domku o pow. 130 m2 ? - 50 m? Ale przy dachu to są właśnie oszczędności. Dachówka z gontów, czy blachy jest wiele tańsza od ceramicznej czy betonowej. Czytaj uważnie to co pisze zainteresowana, bo ona poddasza mieć nie będzie. A nawet jak będzie to do cholery przecież będzie pod blachą kilkanaście lub kilkadziesiąt cm wełny. Ta więc dalej wsadź sobie WYPOWIEDZI w buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anita O. 14.10.2004 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Dziękuję za rady, szanuję również Twoje zdanie Agnieszko, chcę znać opinie różnych ludzi. Mam zamiar wybudować się z głową, ale muszę szukać oszczędności po wiem na ile mnie stać. Myślę , że jeszcze mi w czymś podpowiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 14.10.2004 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 A Ty Agnieszka1 broń się broń, Pozdrawiam Agnieszka1 oddała w swoim poście swój punkt widzenia i tyle ...ma do tego prawo jak każdy z nas... Osobiście uważam, że Anita przy planie minimum (tj. bez ekstra wydatków) i przy kosztach robocizny=0 zmieści się w 150 000 ! ( Z moich doświadczeń stan surowy zamknięty 785zł/m2 ... no bo ten klinkier... ) zmieści się nawet przy robociznie powyzej 0 zł. Ludzie wybudowałem domek o pow. 90 m2 i garaż o pow. 21 m2 i zmieściłem sie "pod klucz" w 140. Faktem jest że niewiele kosztowały mnie media, kóre miałem w działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anita O. 14.10.2004 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 jedyna robocizna jaką poniosę to będzie położenie dachu , jest czterospadowy 240 m2 ile to może kosztować ? a jaka różnica w cenie dachówki i blachodachówki ? a co z tym deskowaniem pełnym uważasz ,że jest lepsze od folii ( z tego co słyszałam to bardziej popularne i trwalsze ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 14.10.2004 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Nie odpowiem Ci precyzyjnie jaka jest różnica. Jak kupowałem materiał na dach tuż przed 1 maja to róznica pomiedzy tymi materiałami była znaczna. Mówię tak ogólnie bo na prawdę nie pamiętam. Osobiście nawet nie rozważałem kupna ceramiki czy betonowej dachówki. Wahałem się pomiędzy gontem a blachą. Wtedy te materiały były w tej samej cenie. Wybrałem gont bitumiczny. Siłą rzeczy mam pełne odeskowanie. Ale nawet gdybym wziął blachę też bym deskował. Zawsze jest to pewniejsze i sprawdzone rozwiązanie i wzmacnia konstrukcję więźby. Tak więc deskuj, choć troche materiału na ten daszek zużyjesz. Mój ma 140 m2. Koszt materiału (gont, obróbka blacharska, rynny, spusty itp. wyniósł 8.000. Robocizna 2.600.Blacha kosztowała 800 zł więcej. W ostatnim czasie blacha zdrożała więc nie wiem jaki jest jej koszt. Ale przy takiej powierzchni musisz przyjąć, około 15.000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anita O. 14.10.2004 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 dzięki rogi, może już Cię męczę tymi pytaniami, ale wierz mi chciałabym wiedzieć jak najwięcej i jak najmniej błędów popełnić, a najwięcej można się dowiedzieć od kogoś kto już coś takiego zrobił albo jest w trakcie buowania. Jeżeli możesz to doradź mi coś jeszcze z ogrzewaniem, bo pytałam się o to wcześniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 14.10.2004 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 To jak zarabiasz 1200 zł. to sorry ale na ceramikę na dachu nie powinnaś się decydować. A jak Ci przeszkadzaja krople uderzające o dach to sobie stopery kup. Poza tym to nie widze oszczędności pomiedzy glazurą za 25 (ciężko mi ja sobie wyobrazić) a za 40 zł. Ile tej glazury potrzeba w domku o pow. 130 m2 ? - 50 m? Ale przy dachu to są właśnie oszczędności. Dachówka z gontów, czy blachy jest wiele tańsza od ceramicznej czy betonowej. Czytaj uważnie to co pisze zainteresowana, bo ona poddasza mieć nie będzie. A nawet jak będzie to do cholery przecież będzie pod blachą kilkanaście lub kilkadziesiąt cm wełny. Ta więc dalej wsadź sobie WYPOWIEDZI w buty. Ostatni moj post do ciebie rogi - twoje zachowanie tak jak i twoje rady sa podobne - wiele pozostawiaja do zyczenia. Nie mozesz sie pogodzic z tym ze ktos ma inne zdanie niz ty???? Robic dach z blachy zeby potem stopery nosic w domu??? fajna propozycja. Zachowuj sie bo na jarmarku nie jestes. Wyraziles swoje zdanie gdzie szukac oszczednosci - masz prawo . Ja nie musze sie z toba zgadzac - takie moje prawo. Tak na koniec - moje zarobki nie swiadcza o dochodzie w mojej rodzinie. Wiec z czego wybuduje swoj dom to pozwol ze bede decydowac sama z mezem.Tym bardziej ze do rad mam meza - prawdziwego fachowca w brazny budowlanej. Anitko - dobrze ze chcesz poznac rady roznych ludzi . Owszem wiele z nich jest cennych, ale niektore naprawde bezsensu - sluchac jednak warto ale potem przeanalizowac samemu. Oszczednosci kazdy szuka tylko jedni w dobrym miejscu a inni w zlym. Ale kto wybral zle a kto dobrze to wychodzi jak juz sie zamieszka. Bo nie sztuka zrobic tanio - sztuka zrobic tanio ale dobrze ( ekonomicznie, wygodnie,zgodnie ze sztuka budowlana itp.) Powodzenia w budowie , budujemy podobne domy - moze to ten sam? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 14.10.2004 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 u mnie bardzo łądna dachówka cementowa kosztowała razem z wszystkimi dodatkami (folie, pasy, obróbki komina, etc.) 14500, dach duzy - 310 m2. Ale być może przy blaszanym dachu mniej jest dodatków, bo sam materiał (blacha) kosztuje tyle samo co dachówka cementowa np. IBF.teraz są jakieś nowości - blacha kryta jakąś posypką, żeby zwiększyć trwałość i zlikwidować efekt "stukających" kropel deszczu. Gdybym wiedziała o tym wcześniej, może sama bym się zdecydowała. Robocizna pewnie będzie tańsza przy blaszanym dachu. Dachy blaszane też są zgodne ze sztuką budowlaną i ładne, naprawdę ładne. Nie rozumiem takiego podejścia potępiającego blachę na dachu jako synonim bylejakości. Lepiej przyoszczędzić na skorupie domu zeby mieć więcej na wykończenie, instalacje - żeby nie mieszkać jak za króla ćiweczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walerian35 14.10.2004 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Anita uwazam że sama najlepiej określisz swój standard i budżet ale jedna dobra rada ze 30% rezerwy tak na wszelki wypadek pomyłki i żeby nie było nerwowo a pieniądze jak zostana to zawsze zdążysz wydac np na meble. Moim zdaniem spokój jest bezcenny wtedy dokonyjesz lepszych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NB1970 14.10.2004 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 [ Nie atakowac mi tu Agnieszki bo sie Wami zajme. ppp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 14.10.2004 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Agnieszko 1 zzakończmy. Ty masz swoje ja swoje zdanie. Nie zgadzam się z Tobą, Ty ze mną . Ze zdaniem innych licze się bardzo bo jestem tylko teoretykiem, który przy udzile ekip wybudował sobie domek. Wkurza mnie jednak to jak ktoś na forum kategorycznie stwierdza, że taka a taka suma nie wystarczy. W tym przypadku tak właśnie jest. Sam byłem pouczany przez innych forumowiczów, że nie uda mi się wybudować domu za 120-130 tyś. I co? Za 140 wybudowałem dom z garażem, zainstalowałem piec junkersa ceranorm + zasobnik, połozyłem glazurę , panele, zabudowałem kuchnię, kupiłem lodówkę i piekarnik, wyposażyłem łazienkę. POwtarzam, że w tej cenie są wszystkie koszty jakie poniosłem. Łącznie z projektami, uzgodnieniami, geodetę ipt. wszystko, wszystko....Teraz już wiem że te rady dostawałem od ludzi, którzy kupują kabinę prysznicową z radiem i telefonem za 20.000 zł. i sa amatorami włoskich gresów za 200 zł. m2. Ale kończmy już.Anito. Mam ogrzewanie na gaz ziemny. Piec tak jak pisałem wyżej. Instalacja wykonana jest z kisanu (plastik a wśrodku aluminium). Grzejniki purmo. Cóż więcej? Nie mam podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 14.10.2004 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 [ Nie atakowac mi tu Agnieszki bo sie Wami zajme. To jest moja ulubienica z tego forum. Zmienia zdanie i ciagle gada jak prawdziwa kobitka. Jeszcze raz ostrzegam nie atakowac Agi, bo bez niej to w wiekszosci sam beton po tym forum buszuje. hmmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 14.10.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 skoro Agnieszka1 zarabia 1200 zł , to nie buduje domu, i nigdy go nie wybuduje, jej rozważania są więc teoretyczne........ chyba, że ma bogatego męża........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts