Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt budowy domku jednorodzinnego

Anita O.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

skoro Agnieszka1 zarabia 1200 zł , to nie buduje domu, i nigdy go nie wybuduje, jej rozważania są więc teoretyczne........

chyba, że ma bogatego męża........... :o

rogi - lapka na zgode :p ja nie przecze ze nie mozna tanio wybudowac domu - gdzies tak napisalam??? nie! pisze tylko ze nalezy szukac rozsadnych oszczednosci. Co do taniej budowy sama pisalam z jednym w watkow ze 100m2 domek o bryle kwadrat wybuduje sie za 140tys. Wszyscy byli tam przeciwnego zdania - gdzie ty wtedy byles? :cry:

NB - :p :p :p

BOHO - czy mam bogatego meza? Nie wiem co znaczy bogaty w tych czasach :p ale tak - zarabia duuuuuuzo wiecej niz ja. A czy to grzech???

A domu owszem nie wybuduje nigdy - wybuduje wiecej niz 1 :wink:

Zreszta jakby brac pod uwage ze ja i moj maz to jednosc to wybudowalam juz baaardzo duzo domow i innych budynkow :p :wink:

pozdrowienia dla wszystkich a szczegolnie dla NB :p

skoro Agnieszka1 zarabia 1200 zł , to nie buduje domu, i nigdy go nie wybuduje, jej rozważania są więc teoretyczne........

chyba, że ma bogatego męża........... :o

I bardzo cierpliwego co w domu spi w stoperach.

OOOOO???? a to zadziwiajaca wypowiedz :p

Cierpliwi spia w stoperach??? a nie cierpliwy w takim razie w czym???? :p :p

No ale to nie na temat. Anitka nie pytala w czym sie spi :wink:

Mysle, że najlepiej jest na początku, na podstawie ogolnego kosztorysu domu zrobic sobie kalkulacje w Exelu, uwzgledniającą occzekiwany standard i mozliwosic finansowe.

Tak jak wyzej napisano, mozna miec cały dach za 13 500 zł, a mozna za same miedziane obrobki dac 13 500 zł. Wszystko zalezy od mozliwosci finansowych.

Mozna wybudowac dom za 150 tys, a mozna na ten sam dom wydac 350 tys., nie wspomne oczywiscie o bajerach w wykonczeniu.

Tak wiec dostosuj swoje mozliwosci finansowe do wielkosci i kosztow domu i podejmij słuszną decyzje.

Mysle, że najlepiej jest na początku, na podstawie ogolnego kosztorysu domu zrobic sobie kalkulacje w Exelu, uwzgledniającą occzekiwany standard i mozliwosic finansowe.

Tak jak wyzej napisano, mozna miec cały dach za 13 500 zł, a mozna za same miedziane obrobki dac 13 500 zł. Wszystko zalezy od mozliwosci finansowych.

Mozna wybudowac dom za 150 tys, a mozna na ten sam dom wydac 350 tys., nie wspomne oczywiscie o bajerach w wykonczeniu.

Tak wiec dostosuj swoje mozliwosci finansowe do wielkosci i kosztow domu i podejmij słuszną decyzje.

O i to jest bardzo madry post. Szkoda ze tak malo ich sie trafia.

Agnieszka , mamy podobne domy i też niedaleko siebie mieszkamy bo ja w pomorskim . Wiem ,że na niejednych rzeczach nie da się oszczędzić z tego co mi wiadomo to głównie " na wyjściu z ziemi " ale to mam już za sobą i jest okey. Ostateczną decyzję podejmę razem z mężem ale warto wcześniej czegoś od Was się dowiedzieć. Wiem ,że sami jeszcze dokońca nie wiecie co będzie tak naprawdę skuteczne ale już jakieś pierwsze kroki podjęliście. Tak jak piszesz chcę tanio ale dobrze. Skoro masz już jakieś doświadczenie, męża , który buduje możesz dużo doradzić i chętnie bym skorzystała. Pozdrawiam

Dom 150 m2 + garaż, 220m2 dachu dwuspadowego gontem, ściany ok 200 m2 24 P+W + 10 styropian, poza murowaniem i tynkowaniem ścian wszystko robimy sami.

Cześć wszystkim ! Ja na stan "0" wydałam 10.000 bez kosztów robocizny.

To tak jak u mnie

Tak szczerze mówiąc to myślałam o mniejszym koszcie tej budowy 150.000 to jest trochę dużo jak dla mnie.

Też tak myślałem, jak zaczynałem budowę, a teraz ta suma wydaje się być najbliższą realną na zakończenie budowy i przy dużej pomocy rodziny i zaciśnięciu pasa jakoś się znalazła. No, ale jak mąz zarabia duuuużo więcej niż ty, to chyba myślisz zbyt negatywnie. Myśl pozytywnie :-?

A jakie ogrzewanie zastosujesz u siebie tzn. chodzi mi o piec

U mnie miałowy 3000 zł, 3000 rurki miedziane, 4000 grzejniki, . Też się zastanawiałem nad podłogowym, ale bałem się, że w razie awarii całe pokrycie podłóg bedzie do wymiany, nie chcałem płytek (najlepsze do podłogówki) lub specjalnych paneli.

Na opał przy grzejnikach nie polecam (z doświadzcenia) przy podłogówce niskotemperaturowe konieczne a jakie koszty eksploatacyjne nie wiem.

Rada od Krzyśka S b.dobra, taki arkusz Ci wszystko policzy.

Okna w firmie SEZAM w Mińsku Mazowieckim. Profil CHYBA mają, ale chyba bo przepraszam ale ich nie rozcinałem :lol: . Na próbce był jak najbardziej.

No nie nie rozetniesz .

Jedyne co mozna zrobic przy zakupie to sprawdzic czy nie sa wiotkie.

Sa firmy od ktorych moja firma kupuje okna, sa tanie i profil maja, ale my kupujemy duze ilosci np. 200szt - dlatego cena nizsza.

Pytales dlaczego tak tanio?