Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt budowy domku jednorodzinnego

Anita O.

Recommended Posts

Właśnie jestem na etapie zamykania domu, ma 140m2 powierzchni użytkowej, z poddaszem - zdjęcia można obejrzeć, wszystko oprócz dachu robiliśmy sami i stan zamknięty wraz z wszelkimi formalnościami typu adaptacja itp częściowo przyłącza, bo wody nie chcę i kanalizy też nie tylko prąd to wyniósł mnie za metr 592 złote!!! okna dzielone z zewnątrz kolor mahagoni, dachówka cementowa, drzwi z naświetlem reszta jak widać!!!

Może ktoś wierzy lub nie, ale bez sensu miałabym kłamać!!! po prostu cieszę się, że kredyt na wykończeniówę w tej kwocie którą wzięłam na pewno styknie!!! ale to już powiem wiosną!!!

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

M@riusz_Radom napisał:
ten wątek jest bardzo podobny do "Zerknijcie na wycene" ;)

Nawet projekt podobny ;)

ale tu agnieszke klepią, :lol: :lol: :lol:

da sie dom za 150 tys wybudowac pod klucz, problemem jest kosztorys i wielka dyscyplina wydatkowa,

zawsze jak wykonczeniowka jest to kupuje sie droższe rzeczy, bo albo sie spodobają, albo innych nagle nie bedzie a róznica w cenie jednostkowej niewielka, niestety po podsumowaniu wychodzi dużo drożej od stanu pierwotnego.

:p :p :p da rade i za 150 i za 200 i za 300 i za milion nawet, wszystko zalezy od projektu, lokalizacji, chęci i potrzeb własnych. choć poniżej 150 tys, do mieszkania to sie raczej nie zejdzie. za dom 120metrowy z piwnicą i garazem.

Anita O. napisał:
nie moglas nizej ustalic pkt 0?

wyszłoby ze 4 wywrotki albo nawet i nie.

jak mam to rozumieć , że według Ciebie powinno być 4 wywrotki , dodam ,że bloczki fundamentowe mam na 6 warstw.

a kto ci kazał wygrzebywać całą ziemie? humus nie ma 120 cm. trzeba było wygrzebac ino na ławy z dojsciem i wierzchnia wartwe zebrac.

ja mam piwnice i nic nie dosypywałem ani centa piachu nie kupowałem.

:lol:

Anita O. napisał:
miałam wybraną ziemię tylko na ławy , ale później dosypywałam ziemi na wysokość bloczków fundamentowych. Zaznaczam , że nie mam piwnicy.

to jednak poziom 0 za wysoko ustaliłas.

trzeba bylo troche nizej, ławy mniej by nad powierzchnie wystawaly.

i tak nie masz wielkiego problemu, znajoma chciała mieć jeden schodek do domu więcej bo ładnie na dziace wygladac mial dom, i ten schodek miał 17 cm a kosztował ja 4 tys (cena z wrzesnia 2003 roku), ale dom to 220 mertow. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: podniosla poziom podlogi i trzeba bylo zasypac piachem.

Anita O. napisał:
mam jeszce pytanko czy to jest realne aby na 128 m2 do fundamentów weszło 28 wywrotek piasku ? /poj. jednej 5,5/ zapłaciłam 1500 zł

u mnie - domek parterowy 170 m2, do środka weszło 20 wywrotek po 13 ton lub 12 ton, juz nie pamiętam, potem ubijali wibratore. Piasek ma być dobrze ubity, niektórzy czekają aż samo się uleży, oplewając wodą, u nas od razu ubijali.

shago napisał:
  Anita O. napisał:
miałam wybraną ziemię tylko na ławy , ale później dosypywałam ziemi na wysokość bloczków fundamentowych. Zaznaczam , że nie mam piwnicy.

to jednak poziom 0 za wysoko ustaliłas.

trzeba bylo troche nizej, ławy mniej by nad powierzchnie wystawaly.

i tak nie masz wielkiego problemu, znajoma chciała mieć jeden schodek do domu więcej bo ładnie na dziace wygladac mial dom, i ten schodek miał 17 cm a kosztował ja 4 tys (cena z wrzesnia 2003 roku), ale dom to 220 mertow. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: podniosla poziom podlogi i trzeba bylo zasypac piachem.

:o o kurde chyba zrezygnuje ze schodkow :-?

Agnieszka1 napisał:

:o o kurde chyba zrezygnuje ze schodkow :-?

no co ty, ja proponuję pkt ) okreslić na wysokosci 60 cm ponad poziomem powierzchni gruntu na ktorym bedziesz budowac,

nie robic piwnicy bron boże, i podliczyc ile piach kosztowal bedzie, hiehiepodzielic przez ilosc schodków iwtedy cene schodka otrzymasz. :lol: :cry: :lol:

za 150 tys. można zbudować dom. Musi być tylko dobry projekt - dobrze pomyślany. Taki jak mój - musimy zamontować okna połaciowe i położyć dachówkę i będzie stan surowy zamknięty za równe 100 tys. zł. Za 128 m2 pow. użytkowej

Buduję na szkodach górniczych więc majątek wydałem na fundamenty - bez kosztów zabezpieczeń byłoby 10 tys. zł taniej.

Buduje z dobrych materiałów - ławy monolityczne B20, ytong, dachówka ceramiczna, drewno modrzewiowe, sporo klinkieru, ściany działowe z cegły pełnej klasy 200, stolarka drewniana z górnej półki.

Buduje dwóch majstrów - robocizna wyniosła 20 tys zł.

http://www.fotkidomu.friko.pl/