Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt budowy domku jednorodzinnego

Anita O.

Recommended Posts

Sporo, ale nie były to roboty decydujące o kosztach. Organizowałem dostawy materiałow i sprzętu (szalunki systemowe - ciężkie cholerstwo, półtora kamaza załadowałem własnymi ręcami, drugi raz - nigdy w życiu). Z ojcem zagęszczaliśmy piach pożyczonym skoczkiem warstwami po 20 cm (nikt nam nie powiedział, że skoczek ubija po 40 cm :-).

Ale jeszcze wcześniej rozszalowywałem sam ławy. Horror. Rozprowadzenie kanalizacji, drenażu, przyłącze kanalizacyjne (to wbrew pozorom niezbyt skomplikowana robota), malowanie fundamentów dysperbitem x2. Zasypanie wykopu.

Nie przyłożyłem ręki do murowania, ani więźby.

Szlifowałem belki stropowe i układałem deski stropu. Dużo robót porządkowych.

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich!

Ja buduje dom 140m +garaż 27m w bryle budynku poddasze użytkowe

stan surowy zamknięty ,wylewki na gotowo, strop drewniany ,instalacja elektryczna,tynk tradycyjny ,dachówka Euronit 240m,ocieplony styropianem 10-tką z wtopioną siatką ,CO gotowe na parterze już ogrzewam można pracować przez zimę ,wełna Isover kupiona do ocieplenia poddasza i stropu (w garażu jeszcze nie ma tynku i wylewki)wszystkie okna kpl. , brama garażowa segment. Wiśniowskiego.

Jak na razie wydałem 90 tyś zł (wszystko notuję) robocizna większość sposobem gospodarczym.

Pozdrawiam

Wracając do pytania autorki - nasz koszt wybudowania stanu surowego otwartego systemem gospodarczym jest taki w zaokrągleniu (dom 156 m2, z zabudową poddasza, na planie prostokąta z wykuszem, dwuspadowy dach, kryty dach. cementową Braasa):

- opłaty w urzędach ( o tym mało kto mówi) 5 000 zł.

- wykonanie przyłącza wody i elektrycznego w tym elektrycznego budowlanego a potem docelowego 6 000 zł. (w planie szambo, ew. bedzie kanaliza z gminy z funduszu Phare)

- narzędzia ( w końcu to budowa systemem gospodarczym, ale może ciebie to nie dotyczy) 2 000zł.

- stan zero 13 000 zł. ( w tym robocizna 450 zł za wykop, nie ma wylewki na podłogi, jest piasek a co za tym idzie rur do wody i kanalizy)

- ściany + strop 22 000 zł ( w tym robocizna 1 000 zł dla pomocnika do stropu)

- ścianka kolankowa + szczytowe i działowe 5 000zł

- dach + kominy 26 000zł. ( w tym robocizna 2 000 dla cieśli, na razie bez okien dachowych w tej cenie co podałam )

Razem circa 79 000