Luki1988 13.12.2018 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Witajcie, na wiosnę chce zrobić ogrodzenie i stoję przed dylematem z czego je wykonać. W tej chwili mam trzy letnie metalowe przęsła i zwykłą laną z betoniarki podmurówkę. Przęsła odmaluję i założę dalej. Podmurówkę chce usunąć, łącznie z tą w ziemi ( głębokość 50 cm) . Co nie co rozglądałem się po składach budowlanych w asortymentach bloczków łupanych lub gładkich typu Joniec itd. Ceny są zawrotne a po nowym roku dalej do góry. Biorąc pod uwagę że mam 36 metrów do zrobienia zacząłem myśleć żeby wylać fundament na jakieś 80 cm (woj. mazowieckie) ze zbrojeniem, delikatnie ponad grunt a potem polecieć murek i słupki...i tu właśnie nie wiem czy bloczkiem fundamentowym czy może cegłą silikatową, betonem komórkowym? Oczywiście na to cienki twardy styropian , siatka klej i jakiś tynk. Daszki obróbką blacharską. Wydaje mi się że ten system będzie o wiele tańszy od bloczków łupanych po 27 zł/szt :/. Nurtuje mnie jedna sprawa w murowaniu słupków z bloczków fundamentowych albo silikatem, czy taka konstrukcja będzie stabilna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 13.12.2018 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 W tej chwili mam trzy letnie metalowe przęsła i zwykłą laną z betoniarki podmurówkę. Przęsła odmaluję i założę dalej. Podmurówkę chce usunąć, łącznie z tą w ziemi ( głębokość 50 cm) Nie da się tego reanimować? Strasznie dużo roboty, do wywiezienia też niemało będzie. Może lepiej podmurówkę wykorzystać? Nurtuje mnie jedna sprawa w murowaniu słupków z bloczków fundamentowych albo silikatem, czy taka konstrukcja będzie stabilna?? Bloczek fundamentowy będzie bardzo ciężki. Będzie potrzebna ogromnie mocna, zazbrojona podstawa pod niego. Nie wiem jak to zwiążesz. Silikat będzie miał przewagę, bo jest lekki i ma otwory. Zalać stopę ponad grunt, z wypuszczonymi prętami. Na to izolację z papy. Na tym osadzić silikatowe bloczki, sadowiąc przez pręty technologicznymi otworami Otynkować, nałożyć czapy (własnej roboty z pospawanej wcześniej formy) Będzie tanio i skutecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luki1988 13.12.2018 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Trochę będzie do wywiezienia ale mam czym i gdzie więc na to przymykam oko. Stara podmurówka jest w dobrym stanie bo ma tyle lat co przęsła ale zamarzyło mi się mieć szersze słupki na brzegach ogrodzenia i przy furtce i bramie a między przęsłami węższe. A stara podmurówka mi to wszystko blokuje.. też myślałem o silikacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 13.12.2018 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 To zrób jak jaKielnia wydłubałem na 70 cm w dół.Kielnią, żeby było delikatnie, nie rozwalone nieduże otwory.Pręty zdobyczne albo pozostałe, strzemiona z drutu - zalałem to solidnie.Ta stopa papą zaizolowana, a nad tym z kozłowickiego taniego pustaka wstawiałem na te pręty te pustaki, jeden na drugiNakrycie słupków pospawałem sobie z blachy, zalewałem w wolnej chwili i tym nakryłem.Wyszło tak.http://img1.garnek.pl/a.garnek.pl/012/887/12887722_800.0.jpg/zdjecie.jpgStoi to od 2005 roku bez zmianDlatego polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 15.12.2018 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 (edytowane) A myślałeś nad słupkami z takiego czegoś, jak tu opisałem?https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352371-Ogrodzenie-z-%C5%82upka-szarog%C5%82azowego-poszukuj%C4%99-sprawdzonej-ekipy-wskaz%C3%B3wek Edytowane 15 Grudnia 2018 przez Pascalt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts