Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wybrać jako instalację ściekową do domku dla dwóch osób ?

bumar1

Recommended Posts

Witam,

kolejny problem z domkiem mojej córki. Domek został kupiony jako letniskowy, parterowy z małym szambem. Obecnie jest przekwalifikowany na całoroczny. Będzie dobudowane piętro, razem będzie tam mieszkać dwoje ludzi. Powierzchnia użytkowa to 120 m2.

Musimy podjąć decyzję co z odprowadzeniem nieczystości. W rozmowach z innymi właścicielami innych domów spotkałem się z różnymi poradami jak mam to rozwiązać. Nie chciałbym zrobić czegoś co później będę żałował i przerabiał.

Bardzo więc proszę Kolegów o jakieś porady.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam,

dziękuję za informacje. Nadal jednak nie wiem na co się zdecydować. Liczy się nie tylko wygoda ale również i koszty. Szambo bezodpływowe już tam jest. Jest jednak problem z nim. Kiedyś kiedy był budowany dom od strony południowej była pusta działka i tam też zrobiono szambo. Obecnie ktoś zabudował działkę, ogrodził i uniemożliwił dostęp do szamba. Aby opróżnić szambo obecnie trzeba by opróżniać je od strony północnej ale trzeba by mieć wąż długości ok. 45 mb.

Tak więc prawdopodobnie nikt mi tego szamba nie opróżni i i tak będę musiał coś zrobić.

Może ktoś z Kolegów orientuje się jak wyglądają koszty oczyszczalni / opróżniania szamba przy dwóch lokatorach mieszkających w domku.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam