mistique 14.12.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Witam serdecznie, Chcę sobie samemu założyć siłowniki na zawory w rozdzielni (narazie na 1 pokój - zobaczymy jak się to sprawdzi) - tak, żeby mieć możliwość kontrolowania termostatem temperatury w konkretnym pokoju. Samą elektronikę - czyli sterowanie czy siłownik ma być w danej chwili otwarty czy zamknięty + termostat ścienny mam już ogarnięty, ale padłem na samym montażu siłowników. Rozdzielnia wygląda jak w załączonym pliku - naniosłem tam (dość nieczytelne ale widać) numerki 1,2,3,4. Z tego co rozumiem to 1 i 2 to wejścia (grzejników i podłogówki) - nie wiem teraz które są które ale jak policzę grzejniki to będzie wiadomo - w każdym razie siłowniki chciałem też montować na obwodach grzejnikowych. 3 i 4 to pewnie powroty. Siłownik to Prandelli M30x1.5 i jedyne miejsce gdzie on teraz pasuje to sekcja nr 4, ale to powrót a pewnie montuje się to na wejściu... Pozatym bardzo ciężko byłoby go tam wcisnąć przez te czerwone rurki a instalacja napewno była szykowana pod te siłowniki. Podpowiedzcie mi w które miejsce to muszę instalować i czy poprostu muszę dokupić jakieś konwertery/przejścówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 14.12.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Po prawej stronie masz rotametry, więc na 99% jest to rozdzielacz na podłogówkę (czyli siłowniki na sekcję nr 4). Miejsca jest dość, a zawsze możesz usunąć kawałek izolacji w razie problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 14.12.2018 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Tak jak wyżej napisał grv, sekcja nr 4 to powrót z pętli podłogówki i na tych zaworach montuje się siłowniki/głowice termostatyczne oraz tzn obejście tak by minimalny przepływ wody był zapewniony w razie gdyby wszystkie zawory się zamknęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 14.12.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 jedyne miejsce gdzie on teraz pasuje to sekcja nr 4, ale to powrót a pewnie montuje się to na wejściu... Sekcja 4 to powrót i tam właśnie mają być siłowniki a nie na wejściu- zasilaniu. Poza tym bardzo ciężko byłoby go tam wcisnąć przez te czerwone rurki a instalacja na pewno była szykowana pod te siłowniki Odkręć oba mocowania belek rozdzielaczy i poodsuwaj rurki wejścia-zasilania i wyjścia-powrotu od siebie by zmieścić siłowniki(górę dociśnij do tylnej ściany obudowy, dół odsuń w stronę drzwiczek ale tak by dały się zamknąć .może trzeba będzie zmienić śruby albo dołożyć nakrętki czy podkładki albo coś podobnego. Da się bez większego problemu. Pozdrawiam Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistique 15.12.2018 23:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Dzięki wielkie ale jeszcze 2 pytania:1. Kolega wyżej pisze o instalacji "obejścia" - czyli poza założeniem siłowników muszę coś jeszcze tutaj wkładać ?2. Co z grzejnikami ? Też montuje siłownik na wyjściu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 16.12.2018 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Siłowniki musza być zamocowane na dolnej belce rozdzielacza prawego - sekcja 4.Ważne aby nakrętka siłownika miała zgodny rozmiar gwintu z gwintem na zaworze rozdzielacza.Jeśli w pomieszczeniu poza podłogówką sa jeszcze grzejnik wówczas siłowniki można też zamontowac na rozdzielaczu grzejnikowym - lewy. Siłowniki od OP i grzejników znajdujących się w tym samym pomieszczeniu muszą być podpięte pod termostat zamocowany w tym pomieszczeniu.Do spięcia siłowników i termostatu można też zastosować listwę elektryczną która często jest elementem kompletnego sterowania temperaturą.Listwa elektryczna często posiada też moduł pompowy który zatrzymuje pompę w chwili gdy wszystkie podłączone do systemu siłowniki zamkną przepływy w pętlach. Ktoś pisał o jakimś zabezpieczeniu w razie zamkniecie wszystkich pętli - w tym konkretnym przypadku chyba dą się żyć bez tego, wszystko zależy jak wygląda instalacja wcześniej tj. gdzieś w kotłowni, jak wygląda kwestia wpięcia pomp (sprzęgło czy bez). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistique 20.12.2018 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Moje ostatnie pytanko to jak nazywa się element, który daje na sekcję nr 3 (zamiast tych plastików) tak, żebym mógł podłączyć siłownik o gwincie M30x1.5. Na sekcję 4 siłownik pasuje i tak są jakieś miedziane elementy do których to się przykręca. Na sekcji 3 mam plasikowe pokrętła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts