Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy dom z dachem dwuspadowym to "stodoła"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 175
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mój owszem wygląda jak stodoła

ale taka dziwna - z oknami i z elewacją z klikieru

ba, nawet jak stodoła z kurnikiem, bo obok stoi garaż też z dachem dwuspadowy

Mieczu wytlumacz mi prosze czemu zdecydowales sie na blache ,na tak piekny dom.Przepraszam za porownanie ale dla mnie to wyglada tak jakby piekna kobieta w pieknym stroju zalozyla na glowe beret

PS.Nie obraz sie stary :wink:

Mieczu wytlumacz mi prosze czemu zdecydowales sie na blache ,na tak piekny dom.Przepraszam za porownanie ale dla mnie to wyglada tak jakby piekna kobieta w pieknym stroju zalozyla na glowe beret

kobiety w beretach w pewnych kręgach są cenne i poszukiwane

http://www.allposters.com/IMAGES/ISI/Y778.jpg

...Udało nam się (naszym zdaniem) znacznie, a nawet całkowicie polepszyć proporcje, dokładając niewielkie połacie (?) z boków na elewacjach szczytowych (?) ( wstyd :oops: tyle miesięcy lektury forum, muratora i innych takich, a słownictwo fachowe nieprzyswojone

:oops: :oops: :oops: )...

:wink: Te "niewielkie połacie" to naczółki.

<<

Dzięki!!! Jak to dobrze wiedzieć jak się nazywa to co się ma :D

U mnie też będzie dach dwuspadowy, ale dom na planie litery "L". Czy stodoła, czy nie, okaże się (jak dobrze pójdzie) gdzieś koło lipca 2005 :-))

Wielospadowy dach może i pikny jest, ale ja muszę mieć jak najbardziej uzytkowe poddasze :-)

A w "dworeckach" czesto ścianka kolankowa wychodzi na wysokosci 20cm :o

BabaB

ba, nawet jak stodoła z kurnikiem, bo obok stoi garaż też z dachem dwuspadowym

http://strony.aster.pl/mieczotronix/dum/r-DSC05542.jpg

hej mieczu jak sie zakończyla sprawa z blachami rautaruuki???? - bo nie jestem na bieżąco - na zdjęciu widze że jest OK - ale jak sie sprawa skonczyla polecialy "rautaruukowskie" glowy?

ba, nawet jak stodoła z kurnikiem, bo obok stoi garaż też z dachem dwuspadowym

http://strony.aster.pl/mieczotronix/dum/r-DSC05542.jpg

Mieczu!

A moze bys tak updatowal dziennik budowy?

Gdzie sa zdjecia i opisy? No i czy juz mieszkasz?

Pozdrawiam

Jankes

Doma dobrze zaprojektowany nie wyglada jak stodoła. Stodołę robia już sami inwestorzy swoimi odstępstwami od projektu. Widziałę juz duzo takich. podniesienie ściany kolankowej, Prostowanie uskoków. Parę drobnych poprawek może ujemnie wpłynać na wyglad domu. zastanówcie sie wiec czy warto.

"Stodoła" to coś wielce nobilitującego chyba, bo pchają się do tego miana nawet z lukarnami, że o jaskółkach i dachach wielopołaciowych na rzucie L nie wspomnę. :D

Widocznie coraz wiecej osób odkrywa, że prostota nobilituje :-)

Faktycznie, jak by się czepiać, to mój dach jest wielopołaciowy, ale jednak prosty w formie, bez udziwnień, to się dopisałam do "stodołowców"

Bo mi chodziło o taki charakter domu

BabaB

(...)

PS.Nie obraz sie stary :wink:

A wg mnie w tym akurat przypadku taka blacha (nie udająca dachówki) bardzo dobrze pasuje do wyglądu domu. To nie jest tradycyjna bryła. Nie wszędzie gliniana dachówka pasuje - tutaj by nie pasowała.

hej mieczu jak sie zakończyla sprawa z blachami rautaruuki???? - bo nie jestem na bieżąco - na zdjęciu widze że jest OK - ale jak sie sprawa skonczyla polecialy "rautaruukowskie" glowy?

nie wiem co poleciało w rautaruukki bo w końcu tam nie pracuję

blachę położyli jak-cię-mogę. Pod jednym kątem wygląda lepiej, pod innym gorzej.

Jeśli chodzi o 'lecenie' to ostatnio leci mi woda z rynny (w słoneczny dzień) kapie sobie kap kap kap tuż przed drzwiami wejściowymi, więc chyba rynna ma zły spadek i stoi w niej woda. Będę próbował reklamację wykonać (mam 3 lata gwarancji na montaż). Zobaczymy co się będzie działo.

Gdzie sa zdjecia i opisy?

Jak klikniesz na zdjęciu tym, które tu umieściłem to przejdziesz do wątku w "galerii domów formumowiczów" przewiń trochę do góry i na poprzednią stronę -tam jest troche zdjęć

No i czy juz mieszkasz?

Nie, ale chwila ta jest już blisko. Pozostały mi do zrobienia: parkiety, drzwi wewnętrzne + telefon. Gdy tylko będę miał telefon i parkiety, to już się mogę wprowadzać.

Mój, nie da się ukryć, trochę stodołę przypomina. Ale wydaje mi się, że i tak nie jest taki najgorszy...może to tak, że każdy swój ogon chwali...czy jak to było :lol:

Od frontu:

http://www.wydawnictwo.murator.pl/domy_forum/Tommco/Tommco1.jpg

http://foto.onet.pl/upload/19/24/_331639_n.jpg

Z tyłu:

http://www.wydawnictwo.murator.pl/domy_forum/Tommco/Tommco4.jpg

Pozdrawiam

T.

PS. Za to był finansowo do udźwinięcia przez moją rodzinę. Znam domy, gdzie sam dach kosztował więcej niż stan surowy zamknięty tego. A powierzchnią wcale nie większe.

ja też buduję stodołę, projekt Tina z archipelagu, po pierwsze prosta architektura dwuspadowych dachów (Skandynawia, Niemcy) najbardziej mi się podoba, po drugie buduję dla siebie -a więc prosto i funkcjonalnie, a nie na pokaz, zadnych lukarn, wiezyczek, balkoników, naczółków -niepotrzebne koszty, a czy dach wielopołaciowy jest ładniejszy to rzecz gustu, dla mnie nie