Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy dom z dachem dwuspadowym to "stodoła"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 175
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

według mnie tak, ale jest to moje zdanie i odnosze je do moich przyzwyczajeń, gustu, ty możesz mieć zupełnie inne i pozostaje mi uszanowac twój wybór

juz mówię dlaczego, będę miec duzy taras na poziomie salonu, dom powiązany z ogrodem, i tam głownie zamierzam spędzac czas, balkon na piętrze jest mi nie potrzebny, co wiecej jest trudnym meijscem w domu (ocieplenie, mostek termiczny), kłopotliwym do zaizolowania przeciwwilgociowo

lukarny-trudne w budowie, ociepleniu, dajace niewiele swiatla, drogie do wykonania, znacznie więcej swiatła dają okna połaciowe, ktore mozna dowolnie zestawiac, sa tansze od lukarn, tansze sa nawet połaciowe okna balkonowe.

uwazam, ze te moje uwagi mogłyby dotyczyc wiekszosci domów, a nie tylko mojego, ale co kto wybiera -czy miec drozej i wg. niego ładniej, ciekawiej, czy prosto, funkcjonalnie, taniej.

według mnie tak, ale jest to moje zdanie i odnosze je do moich przyzwyczajeń, gustu, ty możesz mieć zupełnie inne i pozostaje mi uszanowac twój wybór

juz mówię dlaczego, będę miec duzy taras na poziomie salonu, dom powiązany z ogrodem, i tam głownie zamierzam spędzac czas, balkon na piętrze jest mi nie potrzebny, co wiecej jest trudnym meijscem w domu (ocieplenie, mostek termiczny), kłopotliwym do zaizolowania przeciwwilgociowo

lukarny-trudne w budowie, ociepleniu, dajace niewiele swiatla, drogie do wykonania, znacznie więcej swiatła dają okna połaciowe, ktore mozna dowolnie zestawiac, sa tansze od lukarn, tansze sa nawet połaciowe okna balkonowe.

uwazam, ze te moje uwagi mogłyby dotyczyc wiekszosci domów, a nie tylko mojego, ale co kto wybiera -czy miec drozej i wg. niego ładniej, ciekawiej, czy prosto, funkcjonalnie, taniej.

Mnie balkon na piętrze jest jak najbardziej potrzebny. Mam duży balkon z tyłu domu (a właściwie taras), a na niego wyjście z dwóch pokoi moich synów. Już sobie robią plany jak na nim będą latem odrabiać lekcje, czytać książki a wieczorem grilować. Żona nie martwi się, gdzie wystawi pościel aby się przewietrzyła...

Lukarna jest miejscem, gdzie na poddaszu można wygospodarować ciekawy kącik po stronie połaciowej dachu-bez schylania się. I jest w niej zwykłe okno- takie do wyglądania a nie tylko do naświetlania pomieszczenia. Co do okien połaciowych- mam jedno i gdybym go nie musiał robić to bym go nigdy nie zrobił. Czuję się jak w obserwatorium astronomicznym a nie w domu, poza tym latem niemiłosiernie przez nie przygrzewało słońce. Nawet niewygodnie z niego wyjrzeć co się dzieje na świecie...

Grzegorz63 - masz piękną wielką chałupę. Balkon się rzeczywiście przydaje do wietrzenia pościeli, ja sama jestem bardzo przyzwyczajona do balkonu w sypialni i trochę żałuję ze nie mam wyjścia na taras z sypialni

Lukarny też wygrywają z oknami połaciowymi jeżeli chodzi o funkcjonalność, a co do urody - o gustach się nie dyskutuje.

Mnie się twój dom podoba - masywny, porządny DOM przez duże D.

...ale co kto wybiera -czy miec drozej i wg. niego ładniej, ciekawiej, czy prosto, funkcjonalnie, taniej...

Pozwolę się nie zgodzić z tą tezą. Wydaje mi się, że optujesz za tym aby było prosto i taniej a nie bardziej funkcjonalnie... No bo przecież nie można odmówić funkcjonalności balkonowi! :o Skoro jest to spełnia dodatkową funkcję, natomiast gdy go nie ma to nie możemy mówić o żadnej funkcjonalności balkonu... Podobnie z lukarnami.

Uwaga odpowiadam na pytanie ;-)

Tak ..dom dwuspadowy to niestety troche stodola.

Ale moze byc fajny i zgrabniutki - np. domek Tommco.

Mieczu - Twoj dom nie jest w moim stylu, nie wybralbym takiego, ale jest oryginalny, przemyslany, niecodzienny i podoba mi sie. I uwazam, ze wlasnie taka blacha pasuje do Twojego domu ..nie dachowka, nie blachodachowka tylko wlasnie takie pokrycie jest OK.

Chyba niemala ta Twoja "stodolka" ;-).

Pozdro,

Myślę, że sam kształt dachu nie decyduje tylko o urodzie domu. Moim zdaniem nawet "stodołę" można atracyjnie ubrać w ciekawą elewację, pokrycie dachu, proporcjonalnie rozmieszczone okna, kolorystykę, i przede wszystkim otoczyć zielenią. Pod wpływem obserwacji domów i działek, zdałem sobie sprawę, że to jednak ogród najbardziej wpływa na atrakcyjny wygląd domu! Jakby wykosić nieraz zieleń z otoczenia: wino z elewacji, krzaczory i drzewa, to proporcje większości domów mają wiele do życzenia. Bo albo ścianka kolankowa podniesiona, żeby zyskać pow. na poddaszu i czapka dachu coś za wysoko, albo ściana szczytowa bez okien zbyt pusta, albo okna za wąsko/szeroko rozstawione itd.

Przecież domy sprzed 30 lat konstrukcyjne są nieciekawe ale na zielonych, zarośniętych działkach wyglądają nieraz przeuroczo...

Sorry za pytanie z innej parafii:

mieczotronix, TV naziemnej nie oglądasz??? Będziesz bulił dwa abonamenty na Cyfrę+ i Polsat Cyfrowy??? No chyba, że nie chcesz bulić abonamentu za RTV, ale to że masz tylko talerz a nie masz Yagi, logarytmicznej ani siatkowej nic nie stanowi- abonament RTV też należy uiszczać! :wink:

...ale co kto wybiera -czy miec drozej i wg. niego ładniej, ciekawiej, czy prosto, funkcjonalnie, taniej...

Pozwolę się nie zgodzić z tą tezą. Wydaje mi się, że optujesz za tym aby było prosto i taniej a nie bardziej funkcjonalnie... No bo przecież nie można odmówić funkcjonalności balkonowi! :o Skoro jest to spełnia dodatkową funkcję, natomiast gdy go nie ma to nie możemy mówić o żadnej funkcjonalności balkonu... Podobnie z lukarnami.

można odmówić funkcjonalnosci balkonowi, wielu znajomych zamieszkujacych wlasne domy poprostu wogole z nich nie korzysta, kawka-na tarsie, gril-na tarsie, opalanko-na tarsie, przyjmowanie gosci-na tarasie, wiele problemów ze szczelnoscia tychze, odpadaniem płytek itd, balkon- staje sie najwyzej elementem wystroju za duze pieniadze (jesli o niego dbamy, bo widzialam juz takie zaledwie kilkuletnie ze "laboga"), podobnie z lukarną -słabo doswietla poddasze -takie są moje obserwacje,

swiadomie zrezygnowalam z tych przyjemnosci, mimo ze mialam w projekcie i balkon i lukarne, rowniez dlatego, ze moje przyzwyczajenia, rodzina itd sa zupelnei inne od twoich, jak piszesz ty masz uzasadnienie dla swojego balkonu -frajda dla dzieciaków, odrabiane lekcji, zabawa -i jest ok, ja atkiej potzreby nie mam, lepiej sie bede czuła w swoim prostym domku niz w twoim duzym i o skomplikowanej bryle, a ty zapewne bedziesz sie dobrze czuł w swoim, i o to chyba chodzi, zeby budować domy na miarę, a nie na wyrost, modę, czy chęc pokazania się

I uwazam, ze wlasnie taka blacha pasuje do Twojego domu ..nie dachowka, nie blachodachowka tylko wlasnie takie pokrycie jest OK.

Chyba niemala ta Twoja "stodolka" ;-).

dokładnie - do tego domu kompletnie nie pasuje dachówka - ewentualnie blacha trapezowa jeszcze mogłaby być

a dom tylko wygląda na gigantyczny, przez kontrast bo narazie nic wokół niego nie rośnie. Ma 195 m2 więc nie jest jakimś mega-mutantem.

Mój, nie da się ukryć, trochę stodołę przypomina. Ale wydaje mi się, że i tak nie jest taki najgorszy...może to tak, że każdy swój ogon chwali...czy jak to było :lol:

Od frontu:

http://www.wydawnictwo.murator.pl/domy_forum/Tommco/Tommco1.jpg

Bardzo ladny domek, tylko te slupki wejsciowe jakby troche za cienkie

- to odnosnie chwalenia swoich ogonow :lol: :lol: :lol:

POZDRAWIAM<

PADI Z tymi słupkami to masz całkowitą rację. W projekcie były 45 cm srednicy. Jak majstr na to popatrzył, to z moim ojcem ustalili, że to jakoś za cięzko by wyglądało. Niestety wyszło, że architekt miał rację dopiero po herbacie. Biję się w pierś...moja wina, moja wina... :wink:

Pozdrawiam

Moja stodoła też ma 12m szerokości i 10m wysokości w kalenicy.

Teraz robię ocieplenie, i jak mam wejść na rusztowanie warszawskie i stanąć na paczce styropianu (trochę rusztowań brakuje) aby dosięgnąć jak najwyżej to wszystkie członki mi się miękkie robią.

Kiedyś próbowałem przekonać żonę do naczółków takich jak na domu u sąsiada, ale koszty i bo to i bo tamto...

Teraz sama widzi, że naczółki są OK bo roboty mniej, dom bardziej proporcjonalny, a i koszty pewnie by się zbilansowały na 0 :evil: