trach 15.10.2004 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 A ja z żoną straciłem trzy kwartały na znalezienie projektu "stodoły" (typowy - Murator D21) - to znaczy dach dwuspadowy, o długości w kalenicy około 12 metrów, nachylony 45 stopni, bez naczółków, lukarn i okien połaciowych, na piętrze wszystkie okna i balkon mam tylko w szczytach - tylko jeden pokój jest nadwieszony nad gankiem i przykryty mniejszym dwuspadowym daszkiem, który wyłamuje się z bryły dachu (i w nim jest jedyne okno na piętrze oprócz ścian szczytowych). Gdyby ten dach, Agnieszko1, przerobić na kopertowy, to na piętrze miałbym tylko to jedno okno. A nawet naczółki zepsułyby w moim odczuciu szlachetną linię tej "stodoły"... http://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/D21_e1_news.jpghttp://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/D21_e2_new.jpg Pozdrawiam - Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 15.10.2004 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 no właśnie, ja coś takiego buduję, wielki spadzisty dach, mi się podoba, po zamontowaniu belki kalenicowej majster stwierdził jednak że to będzie stodoła ... Warto trochę pokombinować w otoczeniu i samej bryle np. - wykusz - okna dachowe (nawet na nieużytkowym dachu) - ogrodzenie - zieleń - kolorystyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 15.10.2004 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 kiedyś ktoś mi napisał, że mój dom jest jak stodoła, bo przykryłem dach onduliną, dzisiaj się dowiaduję, że pod kątem wyglądu dachu teza się potwierdza... jutro sie dowiem pewnie, ze kolorystycznie też jak stodoła... a na koniec każą mi dom wyburzyć, bo przecież stodoła w mieście nie może stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 15.10.2004 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Trochę wsadzę pewnie kij w mrowisko, ale napiszę tu, że nie bardzo rozumiem jak okna połaciowe mogą się podobać - ja bardzo chciałem ich uniknąć (nie ze względu na problemy techniczne tylko właśnie na estetykę bryły). Dla mnie jako inżyniera estetyka budowli polega na ukazaniu SENSU, CELOWOŚCI zbudowania czegoś tak a nie inaczej - na podkreśleniu a nie zamaskowaniu funkcji poszczególnych elementów, kierunku zbierania sił od lżejszych do większych elementów. W moim odczuciu w naszym klimacie szyba w ramie nie kojarzy się z powierzchnią, która niesie ciężar śniegu i w którą wali grad. Dlatego dla mnie okna połaciowe są raczej antyestetyczne - choć niewątpliwie dobrze doświetlają poddasze i wcale nie muszą być źródłem problemów. Jeszcze gorsze są dla mnie wykusze umieszczone w domu wolno stojącym a jeszcze np. od strony południowej - są one takim absurdalnym zachwianiem, zgrzytem - tak jak postmodernistyczne słupy niby to podtrzymujące balkon czy daszek ale przecięte w połowie i faktycznie to wiszące na nim. Dlatego tak piękne wydają mi się średniowieczne zamki i katedry, domy góralskie czy niemieckie "koszary" z czerwonej cegły albo mur pruski - gdzie bryła jest prosta i funkcjonalna bez żadnych odchyłów od celowości a lekkość, estetykę czy specyficzny charakter tym budowlom nadają detale - gzymsy i pilastry w cegle czy snycerka w willach podhalańskich. A że z dachu jest to "stodoła"? Stodoły też są piękne! Pozdrawiam - Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polly 15.10.2004 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Też mam właśnie taki dach jak w stodole , a to dlatego że przy małych wymiarach taki domek jest bardziej funkcjonalny. Oczywiście chodzi mi o poddasze użytkowe. Nie ma tak wielu skosów, jak w dachu kopertowym, nie trzeba wstawiać tylu okien dachowych. Dach kopertowy może i ładniej wygląda z zewnątrz, ale to pościnane z każdej strony poddasze? Zresztą po co płacić więcej kasy za taki dach, pod którym trzeba się nieźle nagimnastykować, aby coś ustawić? W moim przekonaniu dom ma być wygodny do mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passenger 15.10.2004 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Mieczu wytlumacz mi prosze czemu zdecydowales sie na blache ,na tak piekny dom.Przepraszam za porownanie ale dla mnie to wyglada tak jakby piekna kobieta w pieknym stroju zalozyla na glowe beret kobiety w beretach w pewnych kręgach są cenne i poszukiwane http://www.allposters.com/IMAGES/ISI/Y778.jpg doskonała odpowiedź gdzie ganek z kolumnami, by szlachectwa nadac bryle gdzie makatki i rozyczki, gdzie falbany, fale, zawijaski, gdzie przycupnie kogucik na tej sliskiej blasze, co weskazywac ma niezorientowanym 4 strony swiata? ;-> fajny ten dom pozdrawiam piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passenger 15.10.2004 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 "stodoły" są ok są o niebo fajniejsze od kopertek parterowych - u mnie w okolicy strasza te trumienki jest tylko jedno "ale" - wszyscy chcemy mieć jak najwięcej miejsca, jednak mało kto ma zdolności estetyczne lub przy ich braku zasiega rady dobrego architekta. zazwyczaj projekty tradycyjnych "stodół" są spójne i wizualnie elementy domu są tak skomponowane, by nie męczyć oka ...proporcje... ale architekt przeciez guzik wie o naszych potrzebach (jak mówi mój majster, gdy odkryję kolejne odstepstwo od projektu "A bo oni tak to rysują" tak więc główny grzech budujących dwuspoadowce, to niemiłosierne wyciąganie ich w górę ("dorzucmy jeszcze 1 pustak nad stropem - przybędzie nam 30 cm2 na poddaszu!" ;-> ) takie domy wyglądają niefajnie ja też się o to pokusiłem, jednak z umiarem i przedłużyłem dach tak, by uniknąc dysonansu i zachować proporcje - nie wyszlo najgorzej pozdrawiam p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.10.2004 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Andrzej Trach.Popieram!!!!! Mamy identyczny gust!!! Odrzuciłam setki projektów,ze względu na połamane dachy,zwłaszcza lukarny.Twój domek jest prześliczny! Czy nie pogniewasz się,jeśli podpatrzę balustrady i prześlę jutro namiary architektowi,żeby mi je umieścił w wizualizacji? Tak jak Ty uwielbiam dwuspadowce,mur pruski,stary klinkier itp. Tylko żeby projektant trzymał się tradycji (świetnej,szlachetnej tradycji),a inwestor nie skonocił doskonałej w swej prostocie bryły własnymi"pomysłami". Ze względu na specyfikę mojej działki nie będę miała dwuspadowca,ale za to materiały pozostaną w moim typie (przy powierzchni zabudowy 216m2 mój dom wyglądał by jak stodolisko ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 16.10.2004 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2004 fajnie, że jest was (nas) wiecej - miłośników stodółrównowaga w przyrodzie musi być zachowana, tymczasem przemierzając kraj nas piękny można by sądzić,że wyłącznie szlachtą i magnaterią on stoi.... passenger-ależ stodoły właśnie były wyciągnięte w górę i domy na nich wzorowane też mogą być - byle umiejętnie, z wyczuciem proporcji i umiarudobrym przykładem - "Praktyczny" z Muratora p.s. świetna riposta z tym "pikasem"!pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 17.10.2004 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2004 a moja stodola wyglada tak: http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=18722&q=p_jarzabek&k=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 18.10.2004 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Dziękuję, mimi ! I bardzo się cieszę, że Tobie też się podobają takie budynki, a także takie balustradki - acz co do tego, czy owe barierki są chronione jakimiś prawami autorskimi autorów projektu D21, tego nie wiem (pod zgodą na adaptację podpisała się w imieniu autorów pani arch. Iwona Dzierżko-Bukaj z W.M. Murator-Projekt, 80-890 Gdańsk, ul. Heweliusza 11). Mi się pewnie też nie do końca uda uzyskać wygląd tradycyjny, bo bryła jednak nie do końca jest stylowa a tylko stylizowana, zwłaszcza proporcje rozstawu okien na lewo od wejścia trochę wymagają retuszu - coś wymyślę, może wystarczy oprzeć o ścianę jakąś drabinę, kosę albo puścić wiązkę winobluszczu... Najbardziej się zdumiałem, kiedy doczytałem się, że wg wizji autorów ten dom ma być dostosowany do krajobrazu górskiego - może spadek dachu i te drewniane detale balustrady i więźby pod nim tak, ale to raczej styl alpejski niż podhalański. Pozdrawiam - Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 18.10.2004 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 A ja z żoną straciłem trzy kwartały na znalezienie projektu "stodoły" (typowy - Murator D21) (...) http://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/D21_e1_news.jpg http://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/D21_e2_new.jpg I na tym polega nieporozumienie między nami wszystkimi. Moim zdaniem ten dach nie ma nic wspólnego ze stodołą. Dach na stodole jest dwuspadowy, dwupołaciowy i koniec. Na tym dachu naliczyłem sześć połaci i nie da się zaliczyć go do stodół. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 18.10.2004 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 No, patrząc z przodu się zgodzę, ale te dodatkowe dwie połacie przykrywające "nadwieszoną" część klatki (wystającą z lica muru dokładnie o 25 centymetrów) to już wiele do bryły nie wnoszą. Tym niemniej masz rację, Uller. Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olka 18.10.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 a to nasza "stodoła" http://foto.onet.pl/upload/36/69/_341321_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/32/13/_351148_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 18.10.2004 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Już samo stwierdzenie w temacie postu o "stodole" trochę deprecjonuje taki typ domu jako gorszy od czterospadówek. Ciekawe w czym jest gorszy? Brzydszy? To kwestia gustu. Ja nie lubię czterospadówek, stąd nie takiego projektu szukałam. Od zawsze wiedziałam, że mój wymarzony domek ma być jak z dzieciecego rysunku: dwuspadowy daszek, okienka z krzyżakiem w środku, płotek itp. Taki też dom stawiam i nie nazwałabym go stodołą. Każdy dom może budzić śmieszne albo negatywne skojarzenia jeżeli przesadzi się z formą nad treścią np. mieszczuch buduje szlachecki dworek z wszelkimi atrybutami tego dworku w dodatku pośród nowoczesnych domów na przedmieściu. O ile jest fanem tradycji szlacheckich oraz buduje w otoczeniu wiejskim, tak to już nie gryzie. Podobnie będzie z pałacem. Nie śmieszy nas Buckingham, bo to naturalne miejsce dla królowej, ale pałac pani Nowakowej budzi politowanie i uśmieszki a u niektórych odruch wymiotny. Stąd podsumowując: kochajmy swoje domy, ale mądrze. Nie wystawiajmy ich na śmieszność i tym samym siebie. A ja buduję na wsi, więc uważam, że taki dwuspadowy pasuje tam jak ulał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 18.10.2004 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Andrzeju prześliczny ten twój domek, podobny do mojego, a ile metrów pow. uzytkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 19.10.2004 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Według opisu technicznego w projekcie mam podane 160 m kw. P[owierzchni]u[żytkowej], i tak dotąd odpowiadałem na takie pytanie jak Twoje, Hanulu, ale żeby porównywać tę liczbę z powierzchnią obecnie tworzonych projektów, trzeba by dokonać drobnej korekty. Wg nowego sposobu obliczania, o którym mnie poinformował na Forum nasz kolega-architekt, większość dotychczas wliczanej powierzchni pod skosami (a skosy ma łazienka + 3 sypialnie na piętrze) trzeba by odjąć z Pu, bo poniżej 190 cm nie powinno się jej wliczać. Dlatego według aktualnych danych na stronie projektów gotowych Muratora projekt typowy D21 ma 149 m kw. Pu i tyle powinienem podawać. Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 19.10.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 a to nasza "stodoła" http://foto.onet.pl/upload/32/13/_351148_n.jpg Od razu napisze ze sie nie czepiam i moze mi sie wydaje ale na zdejciu pierwszy rzad dachówki wyglda jak by lezal na zle przybitej lacie nie w na sztorc tylko na plasko, chodzi o late przy okapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 19.10.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Obejrzałem sobie to w powiększeniu i to prawda - z wzorów fotogrametrycznych możnaby to nawet dokładnie obliczyć mając zdjęcie o trochę wyższej rozdzielczości - wygląda na to, że pierwszy rząd dachówek jest nachylony o jakieś 5 stopni bardziej niż reszta (mógłby być też bardziej wysunięty, tzn. drugi rząd ułożony ze zbyt małym zakładem, ale po kolorze odblasku od dachówek widać, że kąt nachylenia jest inny).Nie wygląda to very well, gosh! Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 19.10.2004 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Waldon ma rację, to załamanie dachu jest dlatego, że pierwsza łata powinna być wyższa, o grubość dachówki. Każda następna dachówka leży na łacie i dachówce. Tak samo należy zrobić przy pokryciu blachodachówką. No chyba, że chce się uzyskać świadomie taki efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts