Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy dom z dachem dwuspadowym to "stodoła"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 175
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiem Wam szczerze, że strasznie irytuje mnie to pytanie.Mój dach będzie co prawda 6 połaciowy i nie mam wiele wspólnego z dwuspadowcami, ale nie lubię tworzenia takich szufladek.Wystarczy spojrzeć na zdjęcia powyżej i zdjęcia z realizacji Forumowiczów - tu i tu są domy ładne, proporcjonalne, dobrze doświetlone, "lekkie", jak i domy brzydkie, "przedobrzone".Proszę zmienić pytanie :evil: :D

Nie bój się, nic nie będzie przeciekało, tylko wygląda nienajlepiej, ale to już kwestia gustu. Skąd się to wzięło: otóż ten najniższy (pierwszy licząc od okapu) rząd dachówek jest trochę bardziej pochylony niż pozostałe rzędy, co wynika z tego, jak pisali Waldon i am00, że wszystkie wyższe dachówki swobodnym końcem opierają się o dachówki niższego rzędu, a te z najniższego rzędu muszą się oprzeć od razu o łatę, czyli niżej (o grubość dachówki = x milimetrów), i jeśli ta najniższa łata nie była grubsza od innych o tę samą wartość x milimetrów, to wtedy, jak na Twoich zdjęciach, widać że ten rządek jest bardziej nachylony od pozostałych. Jak ktoś jest na takie detale wyczulony, to może mu się wydawać, że okap osiadł na krawędzi (ugiął się), a dachówki sprawiają wrażenie, jakby zaczynały się zsuwać, choć oczywiście to ostatnie nie jest prawdą i nie grozi im to; to tylko "złudzenie psychologiczne".

Andrzej (Trach)

Jeżeli nie grozi mi zawalenie dachu, zalanie itp. to chyba odpuszczę.

Nie mam już ludzi, którzy by to robili. A jak przyjdzie kierowniczek budowy to go op... lę, ze mi takiego babola przepuscił.

No nic szkoda, że mi oczy otworzyliście, bo bede codziennie chodziła i patrzyła, może w koncu to poprawimy.

Widac jak mało wiem jeszcze o budowaniu, że nie zwróciłam uwagi na to. :(

Dzięki za uwagi.

Wolę stodołę w plenerze,niż dworek na papierze Swięta i jeszcze raz święta racja :D Złotymi literami powinni to w muratorze wydrukować......Poddasze funkcjonalniejsze, dach tańszy i można bez wydawania fortuny pokryć go dachówką (uwielbiam), a nie blachą :evil: Wizualnie ładne są obydwa typy dachów, choć przy dużych powierzchniach i zwartej bryle lepiej przezentuje się wielopołaciówka, mały domeczek z wysoką ścianką kolankową w kopercie 45 stopni(nagminne) wygląda jak grzybek

no właśnie, ja coś takiego buduję, wielki spadzisty dach, mi się podoba, po zamontowaniu belki kalenicowej majster stwierdził jednak że to będzie stodoła ...

Cóż, majster jest od budowania a nie od gadania, to Twój dom a nie majstra.

Ja mam stodółkę z kościółkiem - kalenica ok. 18 m + transept gdzieś w 1/4 kalenicy o długości 9 m. Dom na planie prostokąta.

Mieczu, piekna ta Twoja chalupka. Od razu poprosilabym Cie o informacje kto Ci robil projekt (bo na pewno indywidualny), tylko ..te nieszczesne warunki zabudowy. Musi byc 40stopniowy dach. A u Ciebie jest 30?

Marzy mi sie na domu taka blacha jak Twoja (wyczytalam ze ruukki i ze miales z nia problemy?). No ew. tytanowo-cynkowa, ale ta chyba jest niedostepna cenowo. Jeszcze raz super. Uwazam ze zdecydowanie za malo jest takich ciekawych pomyslow. Wszyscy tylko te dworki i dworki :)

a to nasza stodółka! już ją lubimy! :D nie wiem tylko czemu "stodoła" ma się kojarzyć z czymś negatywnym? :o zabawy na sianie, poszukiwanie jaj, zapach siana - to moje wspomnienia z dzieciństwa! i mój dom może być stodołą!

na wizualizacji brakuje jeszcze paru elementów - okien połaciowych, okien na bocznej elewcji, będzie jeszcze trochę szerszy i weranda będzie głębsza! ale taka to mniej więcej będzie stodoła! wasze też mi się bardzi podobają!

http://foto.onet.pl/upload/1/68/_354164_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/18/16/_354163_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/6/46/_354165_n.jpg

Mieczu, piekna ta Twoja chalupka. Od razu poprosilabym Cie o informacje kto Ci robil projekt (bo na pewno indywidualny), tylko ..te nieszczesne warunki zabudowy. Musi byc 40stopniowy dach. A u Ciebie jest 30?

Marzy mi sie na domu taka blacha jak Twoja (wyczytalam ze ruukki i ze miales z nia problemy?). No ew. tytanowo-cynkowa, ale ta chyba jest niedostepna cenowo.

Dziękuję. Projekt robiła mi moja koleżanka, ale niestety wyemigrowała teraz do Irlandii. U mnie dach ma 30 stopni. W projekcie pierwotnie było 15-cie, ale z uwagi na warunki musieliśmy dać 30.

Co do blachy, to sam producent nie umie jej porządnie położyć. Najprawdopodobniej żeby wyglądała tip-top trzeba by ją kłaść na dachu pokrytym jakimiś płytami. Ja do swojej już się przyzwyczaiłem.

Też kiedyś myślałem o cynkowo-tytanowej, ale raz cena, a dwa, że wygląda trochę zbyt zimno.

Więcej zdjęć mojej stodoły jest w tym wątku (na końću i na początku) - to tak dla rymu