Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy dom z dachem dwuspadowym to "stodoła"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 175
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na dniach kupuję projekt "delikatny" C131 z Muratora.Dach dwuspadowy to mini-max - czyli minimum nakładów i maksymalna powierzchnia.Dach dwuspadowy to odwieczna mądrość poprzednich pokoleń i ekonomia.Nie interesuje mnie co inni powiedzą.Skromna formę wynagrodzę sobie w środku.Prostota,funkcjonalność i ekonomia....

Dach dwuspadowy to odwieczna mšdroœć poprzednich pokoleń i ekonomia.Nie interesuje mnie co inni powiedzš.Skromna formę wynagrodzę sobie w œrodku.Prostota,funkcjonalnoœć i ekonomia....

prawda, dlatego Niemcy budujš "stodoły", choć sš od nas wiele, wiele bogatsi :D

Proste, eleganckie, z dobrze doœwietlonym i ustawnym poddaszem.

Dach dwuspadowy to odwieczna mšdroœć poprzednich pokoleń i ekonomia.Nie interesuje mnie co inni powiedzš.Skromna formę wynagrodzę sobie w œrodku.Prostota,funkcjonalnoœć i ekonomia....

prawda, dlatego Niemcy budujš "stodoły", choć sš od nas wiele, wiele bogatsi :D

Proste, eleganckie, z dobrze doœwietlonym i ustawnym poddaszem.

Nie tylko niemcy, cały zachodni świat w większości buduje stodoły :lol: :lol:

• 2 months później...

A parterówka mówią że to kurnik.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia 8) jeśli ktoś ma kasę to parterówka będzie dla niego kurnikiem a dla biednego będzie to pałac :D

A jak ktoś nie ma kasy i mieszka w 10 piętrowym bloku i siedzi na 10 piętrze to jak to się ma do twoich wywodów?

:roll: Chyba czas abyś zmienił miejsce siedzenia :D

A jaki związek ma cena w tych porównaniach? :o

Cena domu parterowego z poddaszem użytkowym jest porównywalna do ceny domu parterowego o takiej samej powierzchni.

Cena domu parterowego z poddaszem użytkowym jest porównywalna do ceny domu parterowego o takiej samej powierzchni.

Czytam i czytam o tych waszych "stodołach" i zastanawiam sie jaki dom wybudować?

Chcialabym prosty i tani w budowie bo nie stac mnie na drogi - a dom musi byc dos duzy bo bede mieszkac z mama dla ktorej chce storzyc " odrobinę luksusu" :D czyli pokój z wlasna lazienka i maly aneks kuchenny- mysle ze calos powinna miec ok 25-30 m2.

Bardzo podobaja mi sie "stodoly" i myslalam o parterowym z uzytkowym poddaszem ale architekt przekonuje mnie do parterówki.

Wyliczyłam ze min powierzchnia domu to 200m2 - czy taka stodola to nie za duzo?

Czy mozecie mi poradzic co bedzie tansze? Parterowka czy z użytkowym poddaszem??? BARDZO prosze o wasze opinie.

A moze ktos z was ma taka stodółkę?

Juz to gdzies pisalam ale moze jeszcze raz dla was napisze.

Moze ktos z was buduje cos takiego? Albo zna taki porjekt?

1. Dom ma byc prosty w budowie - o zwartej bryle z dachem najlepiej dwuspadowym

2. Parterowy lub z uzytkowym poddaszem

3. Ma miec jak najmniej korytarzy za to duzo otwartej przestrzeni. Wejscie z wiatrolapu moze byc od razu do salonu - cos w stylu amerykanskim (nie chce holu bo uwazam ze to strata miejca)

4. Kuchnia z miejscem do spozywania posilkow dla 4-5 osob. Koniecznie od strony tarasu . ok 10m2

5. Jadalnia z duzym stolem na 12 osob (stale rozlozonym) ok 15m2

6. Salon z kominkiem i miejscem na bibliotekę ok 30m2

7.Garaz polaczony z domem ok 40m2. Wejscie z garazu do kuchni jak najkrotsza droga ( przez spizarnie , pralnie lub kotlownie?)

8. Na dole sypialnia gospodarzy z duza garderoba i lazienka ok 24m2

9. Rowniez na dole "kawalerka " dla babci ( pokoj z lazienka garderoba i mini aneksem kuchennym ok 25m2

10. Jesli uzytkowe poddasze to na gorze 2 sypialnie dla dzieci (po ok 12m2) mze wspolną lazenką( ok 4m2) i z garderobami oraz pokoj goscinny( ok 12m2) i wc (ok 2m2)

11. Przynajmiej czesciowo zadaszony taras -

12. Mozliwosc dobudowania w przyszlosci werandy (ogrodu zimowego)

13. Dodatkowy pokoj na dole lub na gorze( ok 12m2) ( gabinet - pracownia - goscinny - opcjonalnie)

Najwiekszy problem mam z tym zeby kuchnia byla bezposrednio przy tarasie i to mieszkanko dla baci....

No i garaz blisko kuchni a nie z drugiej strony domu.

Ratujcie :-?