Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki zabudowy

rafal9

Recommended Posts

Witam

Czy warto występować o warunki zabudowy przed zakupem działki?

Zamierzam rozpocząć budowę jak najwcześniej w przyszłym roku.

Nie mam jeszcze nic załatwionego, nawet działki.

Jak uważacie, czy jest szansa znaleźć odpowiednią działkę, uzyskać wszystkie pozwolenia i rozpocząć budowę w miarę wcześnie, aby zakończyć ją w jednym roku?

Czy warto w takim przypadku jak najwcześniej - jeszcze przed zakupem działki - występować o warunki zabudowy?

Dzięki za wszystkie rady

Pozdrawiam

Sądzę że to podstawa .

Piszę na podstawie własnych doświadczeń . Kupiłem działkę budowlaną wcześniej sprawdzając przeznaczenie działki w Urzędzie Miejskim(na Planie była jako budowlana). Gdy minął 31.12.2003 r. mój kawałek terenu to niewiadomo co. Aby dostać warunki zabudowy muszę spełniać kilka warunków ; najważniejszy to abym miał sąsiada już wybudowanego (płot w płot) wtedy dopiero łaskawie Administracja da mi Warunki. Gdybym kupując działkę zażądał warunki już kończyłbym zapewne dach a tak nawet nie zakupiłem projektu. W tej sprawie to uważaj w różnych gminach różnie interpretują przepisy z ustawy PB.

Żądaj tych WARUNKÓW BEZWZGLĘDNIE bo możesz mieć kłopoty. Przeczytaj na forum temat ‘’warunki zabudowy’’

Sądzę że to podstawa .

Piszę na podstawie własnych doświadczeń . Kupiłem działkę budowlaną wcześniej sprawdzając przeznaczenie działki w Urzędzie Miejskim(na Planie była jako budowlana). Gdy minął 31.12.2003 r. mój kawałek terenu to niewiadomo co. Aby dostać warunki zabudowy muszę spełniać kilka warunków ; najważniejszy to abym miał sąsiada już wybudowanego (płot w płot) wtedy dopiero łaskawie Administracja da mi Warunki. Gdybym kupując działkę zażądał warunki już kończyłbym zapewne dach a tak nawet nie zakupiłem projektu. W tej sprawie to uważaj w różnych gminach różnie interpretują przepisy z ustawy PB.

Żądaj tych WARUNKÓW BEZWZGLĘDNIE bo możesz mieć kłopoty. Przeczytaj na forum temat ‘’warunki zabudowy’’

rafal9 jeżeli macie wymażony projekt to jest to rzecz niezbędna. Ponadto bęzdie prościej przenieść WZIzT wydane na obecnego właściciela działki na Was, w niektórych gminach czeka się ponad 6 miesięcy, a potem można się zdziwić.

Idźcie razem z obecnym właścicielem do UG i złóżcie podanie o wydanie na możliwie Wam odpowiadających wytycznych, czy jak to się zwie.

rafal,

plan to podstawa, bez niego za duzo nie zalatwisz. znajac numer dzialki skladasz papier w wydziale geodezji gminy i po kilu tygodniach odbierasz. znajdzisz w nim cenne informacje, dot. konstrukcji domow, materialow wykonczeniowych, min. powierzchni dzialki itd. jak juz bedziesz sie decydowal na zakup warto ronwniez postarac sie o plany dzialek sasiednik a zwlaszcza tych pod drogi...

zastanawiales sie moze nad kupnem dzialki razem z pozwoleniem na budowe pod Twoj wybrany dom wystawione na osobe sprzedajaca, ktore pozniej przenosisz na siebie po podpisaniu aktu notarialnego? wlasnie kupuje dzialke w ten sposob.. jak dobrze pojdzie, za 1,5 misiaca bede mial juz akt notarialny w reku z pozwoleniem...