Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rodzaje ogrodzenia a przepisy lokalne

Piotr82Krk

Recommended Posts

Potrzebuję rady. Gmina wybudowała przy mojej działce, a właściwie z tyłu mojej działki (jeśli to ma znaczenie) przedszkole. Uważam, że ta inwestycja jest niezgodna z prawem, ale nie o to chciałem tutaj zapytać. Budynek zbudowano kilka metrów od mojej nieruchomości. Moją działkę oddziela od niego mój płot i kanałek. Gmach przedszkola jest duży, wysoki i brzydki, a jego okna i drzwi wychodzą wprost na moją posesję, więc widzę je ze swoich okien (a z okien przedszkola widać mój dom i ogród). Ogrodzenie mojej działki jest wykonane z desek przymocowanych nitami w równych odstępach, czyli jest to płot z prześwitem. Chciałbym jakoś zmniejszyć ten prześwit na ogrodzeniu od strony przedszkola, a nawet postawić tam wyższe ogrodzenie (optymalnie byłoby do 2,5 - 3 m), aby zyskać trochę prywatności przy gmachu publicznym. Nie wiem niestety co mi w tej sytuacji wolno.

Przeczytałem w internecie, że gdybym chciał zbudować ogrodzenie wyższe niż 2,2 m (mój stary płot ma niecałe 2 m), to musiałbym zgłosić ten zamiar do starostwa i zaczekać na ewentualny sprzeciw. Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego dla mojej miejscowości jest jednak niezgodny z polskim prawem budowlanym, bo pozwala stawiać ogrodzenia tylko do 180 cm.

Wymyśliłem też, że przytwierdzę do mojego płotu dodatkowe deski lub tzw. płot lamelowy, który można kupić na składach budowlanych. W MPZP jest jednak zapis, że gmina zabrania stawiania ogrodzeń pełnych.

Nasuwa mi się w tej sytuacji kilka pytań:

1. Czy mogę przytwierdzić dodatkowe deski lub plot lamelowy do mojego ogrodzenia, czy też ogrodzenie stanie się wtedy "pełne" i niezgodne z przepisami?

2. Czy chcąc przymocować do ogrodzenia dodatkowe deski czy płot lamelowy muszę wystąpić do starostwa z wnioskiem o pozwolenie na budowę, bo taka "skomplikowana" konstrukcja już tego wymaga?

3. Jeśli okaże się, że nie mogę postawić ogrodzenia lamelowego dla nieruchomości, to czy mogę zbudować taki płot na terenie mojej działki (np. 50 cm od ogrodzenia) jako np. ozdobę ogrodu?

4. Czy jest sens występować do starostwa z wnioskiem o pozwolenie na postawienie wyższego ogrodzenia niż 2,2 m, skoro przepisy lokalne zabraniają nawet niższego?

napisz do Urzędu, że zapisy Planu są niezgodne z obowiązującymi przepisami. Ustawa Prawo Budowlane ( wyższa rangą Ustawa od PM ) zezwala na realizację ogrodzenia do wys. 2,2m bez PnB oraz Zgłoszenia. Nie precyzuje, czy może być to ogrodzenie pełne, czy ażurowe i w tej kwestii zapisy PM są obligatoryjne.