Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki odkurzacz przemysłowy na budowę domu?

Recommended Posts

W niedługim czasie rozpoczynam budowę domu systemem gospodarczym. Powoli zaczynam kompletować sprzęt potrzebny do budowy jak i później do wykończenia go. Teraz zastanawia mnie ile trzeba wydać na dobry odkurzacz przemysłowy, który pozwoli posprzątać budowę a potem podoła przy pracach wykończeniowych?

Czy odkurzacz KARCHER WD 6 P Premium będzie wystarczający czy jednak trzeba szukać czegoś innego?

JA sobie kupiłem odkurzacz z Lidla :) Ma 3 lata gwarancji - jeśli się zepsuje w trakcie budowy to pójdzie na gwarancje. Jeśli przertrwa - to znaczy że to jednak dobry sprzęt :) Póki co pompowałem nim wodę z basenu i dał radę. Myślę, że od przyszłego tygodnia będzie zdecydowanie bardziej eksploatowany to będę mógł się konkretniej wypowiedzieć

Dzięki za opinie ale WD3 nie został zaprojektowany do pracy z elektronarzędziami. Na stronie producenta można znaleźć taką informację:

Zastosowania

Warsztat

Warsztat majsterkowicza

Piwnica

Czyszczenie podjazdu

Czyszczenie wnętrza samochodu

Niewielkie ilości wody

Dopiero Karcher WD 6 P Premium posiada rekomendację do pracy z elektronarzędziami.

Zastosowania

Przystosowany do pracy z elektronarzędziami.

Prace remontowe

Ogród i teren wokół domu

Garaż

Warsztat

Warsztat majsterkowicza

Piwnica

Czyszczenie podjazdu

Czyszczenie wnętrza samochodu

Zbieranie dużych ilości wody

Ostatnio pomyślałem, że nie warto wydawać na odkurzacz nie wiadomo ile pieniędzy, dlatego zacząłem się interesować odkurzaczem Graphite 59G608, który można już kupić za niewiele ponad 400zł. Dla porównania WD6 kosztuje około 774zł.

Kupiłem Metabo ASA 25L. Wciąga wszystko, pyły, gładzie, gipsy, wióry i itp. Filtr do silnika nie przepuszcza nic. niestety nie ma mechanicznego wytrząsacza jedynie ręczne przedmuchiwanie filtra. Przy wiórach i większych zanieczyszczeniach to nie przeszkadza i przedmuch wystarcza, niestety przy pracy z żyrafą, gipsem trzeba brać i co jakiś czas demontować filtr i ręcznie go wytrzepać. Gdyby nie ten szkopuł - genialny odkurzacz.

Karchery WD3. WD4 itp nadają się ale do odkurzania samochodu a nie tyrania na budowie, pracy z elektronarzędziami, żyrafą itp. Zauważcie, że Karcher nie podaje dla swoich odkurzaczy klasy pyłu, przemysłówka zaczyna się od L i oficjalnie ASA25L ma właśnie L, ale zastosowany filtr spełnia wymogi klasy M czyli do pracy z pyłami gipsowymi. Najwyższa klasa H jest do pracy z azbestem.

Tańszym odpowiednikiem tego Metabo ale ze słabszym silnikiem jest Makita VC2512L.