kam93-93 16.12.2018 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Cześć Za miesiąc odbieram mieszkanie i planuje właśnie urządzenie kuchni. Od dewelopera otrzymałem schemat instalacji, który dołączyłem do postu. Koło lodówki chcę umieścić słupek z piekarnikiem i mikrofalą. Rozumiem, że istnieją 3 obwody (G3, G4, G5). Nie znam przekrojów kabli. Nurtuje mnie kilka pytań i będę wdzięczny za odpowiedzi. 1) W obwodzie G4 jest oznaczenie V – to podłączenie do okapu? 2) Domyślam się, że G5 to 3-faza – czy mam podłączyć płytę indukcyjną do 2 faz, a do 1 fazy pociągnąć kabel przez kuchnię (np. w podłodze) od piekarnika koło lodówki? 3) Czy poprawne będzie takie podłączenie sprzętu? G3 – zmywarka G4 – lodówka, mikrofala, okap, czajnik G5 – płyta indukcyjna + piekarnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.12.2018 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 To nie jest schemat.To obrazowe rozmieszczenie gniazd wtykowych 230 V.Nie pasuje mi opis G4 - czyżby te gniazda były na jednym obwodzie i zabezpieczeniu ?Jeżeli tak, to włączamy jednocześnie i ... może być problem użytkowy !Tyle razy się tłumaczy - odbiory powyżej 2 kW powinny być na oddzielnym zasilaniu i zabezpieczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 17.12.2018 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 nie przesadzajmy z tym obciązeniem, jeden czajnik moze miec 2 kW i wtedy pasuje dawac jeden obwód na kazde gniazko? Majac gniazko 16 A mozesz miec obciązenie 3,4 kW. No chyba że masz 10a to no wtedy okolo 2,1 kW. Ja bym zrobił Tak: Indukcja 2 fazy nie robiłbym gniazda tylko puszkę hermetyczna i w niej połączył kable kostkami (coś ala wago). Gniazdo 3 fazowe mnie jakos zawsze wkurzało. Faze na piekanrik moze połaczyć z tego obowodu bądz zrobić kolejny, wytrzymać i tak wytrzyma. Do zmywarki mozesz cos dorzucić, normalnie zmywarka pobiera 1-1,.5 kwh więc moze okap/lodówkaZostaje czajnik i mikrofala, o ile nie właczyc jednoczesnie to nawet 10 a nie wywali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kam93-93 18.12.2018 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Dziękuję za odpowiedzi.Ja rozumiem, że w zasadzie powinno istnieć więcej obwodów. Dlatego właśnie ten post był takim pytaniem czy należy inaczej to wszystko rozplanować skoro dopiero ekipa będzie wchodzić do mieszkania i możliwe jest wykonanie zmian. Sugerując się ostatnim postem:G3 – zmywarka + okapG4 – lodówka + mikrofala + czajnik/tosterG5 – płyta indukcyjna + piekarnikChociaż przypatrując się temu kusi mnie by dołożyć obwód:G3 – zmywarka G4 – okap + mikrofala + czajnik/tosterG5 – płyta indukcyjna + piekarnikGX – lodówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts