Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytania do instalacji w kuchni

Recommended Posts

Cześć

Za miesiąc odbieram mieszkanie i planuje właśnie urządzenie kuchni. Od dewelopera otrzymałem schemat instalacji, który dołączyłem do postu. Koło lodówki chcę umieścić słupek z piekarnikiem i mikrofalą. Rozumiem, że istnieją 3 obwody (G3, G4, G5). Nie znam przekrojów kabli. Nurtuje mnie kilka pytań i będę wdzięczny za odpowiedzi.

1) W obwodzie G4 jest oznaczenie V – to podłączenie do okapu?

2) Domyślam się, że G5 to 3-faza – czy mam podłączyć płytę indukcyjną do 2 faz, a do 1 fazy pociągnąć kabel przez kuchnię (np. w podłodze) od piekarnika koło lodówki?

3) Czy poprawne będzie takie podłączenie sprzętu?

G3 – zmywarka

G4 – lodówka, mikrofala, okap, czajnik

G5 – płyta indukcyjna + piekarnik

instalacja elektryczna - Kopia.jpg

To nie jest schemat.

To obrazowe rozmieszczenie gniazd wtykowych 230 V.

Nie pasuje mi opis G4 - czyżby te gniazda były na jednym obwodzie i zabezpieczeniu ?

Jeżeli tak, to włączamy jednocześnie i ... może być problem użytkowy !

Tyle razy się tłumaczy - odbiory powyżej 2 kW powinny być na oddzielnym zasilaniu i zabezpieczeniu.

nie przesadzajmy z tym obciązeniem, jeden czajnik moze miec 2 kW i wtedy pasuje dawac jeden obwód na kazde gniazko? Majac gniazko 16 A mozesz miec obciązenie 3,4 kW. No chyba że masz 10a to no wtedy okolo 2,1 kW.

Ja bym zrobił Tak:

Indukcja 2 fazy nie robiłbym gniazda tylko puszkę hermetyczna i w niej połączył kable kostkami (coś ala wago). Gniazdo 3 fazowe mnie jakos zawsze wkurzało. Faze na piekanrik moze połaczyć z tego obowodu bądz zrobić kolejny, wytrzymać i tak wytrzyma.

Do zmywarki mozesz cos dorzucić, normalnie zmywarka pobiera 1-1,.5 kwh więc moze okap/lodówka

Zostaje czajnik i mikrofala, o ile nie właczyc jednoczesnie to nawet 10 a nie wywali.

Dziękuję za odpowiedzi.

Ja rozumiem, że w zasadzie powinno istnieć więcej obwodów. Dlatego właśnie ten post był takim pytaniem czy należy inaczej to wszystko rozplanować skoro dopiero ekipa będzie wchodzić do mieszkania i możliwe jest wykonanie zmian. Sugerując się ostatnim postem:

G3 – zmywarka + okap

G4 – lodówka + mikrofala + czajnik/toster

Chociaż przypatrując się temu kusi mnie by dołożyć obwód:

G3 – zmywarka

G4 – okap + mikrofala + czajnik/toster

GX – lodówka