enikan 16.12.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Proszę o radę czy jest jakaś istotna potrzeba, aby dawać styropian pod wylewkę w spiżarce, która ma być zrobiona z zamknięcia przestrzeni, pod betonowymi schodami? A drugie pytanie czy dawać styropian w tzw. kotłowni? Zastanawiam się zwłaszcza nad tą spiżarką, bo chętnie obniżył bym posadzkę, aby (wchodząc tam) mniej uderzać głową o schody, oraz żeby było trochę chłodniej dla przechowywanych tam produktów spożywczych. W projekcie poprosiłem o 20cm styropianu na chudziaku położonym na gruncie. Może w tych pomieszczeniach nie trzeba aż tyle, a może wcale? Lecz jeżeli miało by mi tam coś pleśnieć, to nie będę ryzykował. Albo gdyby w zimie schody miały być lodowate, to jednak ocieplę wszystkie podłogi jednakowo... Dokładniej opisując moją sytuację, to chciałbym na obydwu poziomach ogrzewanie podłogowe na (chyba) pellet. Oczywiście w omawianej spiżarce i kotłowni bez ogrzewania. Poziom zero średnio 30cm powyżej gruntu. Na ściany zewnętrzne 20cm styropianu, a na fundament od zewnątrz 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 17.12.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 hej ja specjalnie pogłębiłem pod schodami spiżarka wyszła super ociepliłem tylko ściany pomiędzy spiżarnią a pomieszczeniami ciepłymi (od strony spiżarni) a w posadzkę specjalnie nic nie dawałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 18.12.2018 01:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Ściany? To aż tak duża różnica temperatur wychodzi przez brak ocieplenia w podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 18.12.2018 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Cześć, ja również będę obniżał chudziaka w spiżarce pod schodami i nie będę dawał styropianu w podłodze - różnica poziomów wyjdzie 45-50 cm, a i warunki na przechowywanie lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 06.01.2019 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Wymyśliłem, że na całą podłogę (na poziom zero) położę 20cm, a w kotłowni i spiżarce 10cm - taki też wyjdzie schodek. Zastanawiam się jeszcze, aby nie 10 tylko 5, lecz nie chcę przesadzić, boję się pleśni itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts