Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ocieplać podłogę w spożarce pod schodami oraz podłogę w kotłowni?


enikan

Recommended Posts

Proszę o radę czy jest jakaś istotna potrzeba, aby dawać styropian pod wylewkę w spiżarce, która ma być zrobiona z zamknięcia przestrzeni, pod betonowymi schodami?

A drugie pytanie czy dawać styropian w tzw. kotłowni?

 

Zastanawiam się zwłaszcza nad tą spiżarką, bo chętnie obniżył bym posadzkę, aby (wchodząc tam) mniej uderzać głową o schody, oraz żeby było trochę chłodniej dla przechowywanych tam produktów spożywczych. W projekcie poprosiłem o 20cm styropianu na chudziaku położonym na gruncie. Może w tych pomieszczeniach nie trzeba aż tyle, a może wcale? Lecz jeżeli miało by mi tam coś pleśnieć, to nie będę ryzykował. Albo gdyby w zimie schody miały być lodowate, to jednak ocieplę wszystkie podłogi jednakowo...

 

Dokładniej opisując moją sytuację, to chciałbym na obydwu poziomach ogrzewanie podłogowe na (chyba) pellet. Oczywiście w omawianej spiżarce i kotłowni bez ogrzewania. Poziom zero średnio 30cm powyżej gruntu. Na ściany zewnętrzne 20cm styropianu, a na fundament od zewnątrz 15.

 

fda732c98bc3.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...