Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry, oddałem blat do cięcia. Miał być w całości wykonany na frezarce, ale na długość docięli na pile, co jak widać średnio wyszło. Obecnie wygląda on tak. Chciałbym go w jakiś sposób naprawić. Co z waszego doświadczenia polecacie? To złączenie jest 1,5 metra od zlewu, więc nie będzie miało dostępu do wody.

78881346478562478826.jpg

https://forum.murator.pl/topic/243784-naprawa-postrz%C4%99pionego-blatu/

Rzeźnicy, a wystarczyło do cięcia blat obrócić do góry nogami i linia cięcia była by czysta ... Szczerze mówiąc to jeżeli robiła Ci to profesjonalna firma to jest to absolutnie powód do reklamacji.

Listwa - no owszem zamaskujesz to paskudztwo, ale nie wiem czy o to chodzi.

Jeżeli lubisz się bawić to możesz powklejać w te ubytki "drzazgi" z forniru tego samego gatunku drewna (potem szlif i woskowanie / olejowanie), można też to zaszpachlować pyłem drzewnym ze szlifowania wymieszanym z odpowiednią żywicą (np. resiplast lub dowolna inna chemia do szpachlowania podłóg drewnianych). Są też gotowe szpachlówki, ewentualnie różno kolorowe woski - do nabycia w sklepach z akcesoriami meblowymi (polecam ten filmik jako instruktaż :

). Ja czasami tak naprawiam jakieś elementy fornirowane. Lekko będzie się na pewno różnić, ale będzie o niebo lepiej niż to co jest teraz.

Natomiast jeżeli masz jeszcze jakiś zapas blatu to idealnie było by zrobić wpust jednego blatu w drugi za pomocą frezarki i odpowiedniego szablonu - natomiast spodziewam się że ta opcja odpada bo blat jest już dopasowany na styk.

https://forum.murator.pl/topic/243784-naprawa-postrz%C4%99pionego-blatu/#findComment-7621209