Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja alupex

witiaw

Recommended Posts

może lepiej pp? Prasowanie pewniejsze jak skręcanie wg mnie, zaprasowane prędzej bym dał w wylewke choc bał bym się, skręcanego nigdy

Niestety nie posiadam zagniatarki a koszt najtanszej to cos ok 350 pln i jakosc raczej niepewna. Zgrzewarka tez tania nie jest

Wymienic musze ze 3 metry rur idacych od pionow, wszystkie rury na wierzchu

Rura 3.4 to pex 25mm.

Rura może i cena nie zła, złączki raczej droższe.

Jak się utnie pex do prosta, następnie weźmie gradownik, wygraduje, potem nakrętka, pierścień i środkowa wkładka, skręci dwoma kluczami z kontrą to nie wyrwie. Pex jest problematyczny jeżeli chodzi o instalację grzewczą centralnego ogrzewania, gdzie źródłem ciepła jest PIEC np. na węgiel czy drewno gdzie istnieje ryzyko nie poprawnego użytkowania tzn. ludzie gotują czasem wode, pex jest gdzieś do okolic 90 stopni C, a nie jak rura stalowa co ma większą wytrzymałość, gotuje ktoś wode, wyrywa GUMOWE oringi ze złączek lub puszczają zaprasowane ściski, takich sytuacji byłem świadkiem, złączek nie wyrywało, chodzi o oringi które znikają w rurze, i potem jest KAP KAP KAP, widziałem skręcanie w wylewce co się tak stało, ale i ściskane. Oczywiście jak gdzieś jest słabe dojście, źle docięta rura, pod kątem czy skosem ktoś coś na siłe robi to i metalowy pierścień źle siądzie i będzie kapać. To Twoja sprawa, rób jak chcesz, generalnie w domu co innego a w bloku co innego, choć czasem hydraulik paprok potrafi gorzej zrobić jak właściciel.

Nie wiem jak jest w blokach ale za jakieś piony się nie bierz sam, tu chyba tylko to co Twoje chcesz robić

Bierz normalnie PEX i się nie martw. Żadnego PP, bo to powoli archaizm i to głupie zgrzewanie.

Jak dobrze zagadasz w dystrybucji to Ci pożyczą zaciskarkę do PEXa. Praktycznie wszystkie Pexy są certyfikowane na Tmax 95*C i ciśnienie 10 bar. Natomiast producenci dopuszczają w cyklu życia tych rur krótkotrwałe przegrzewy czynnika nawet do 105*C.