witiaw 17.12.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Mam do wymiany czesc instalacji wodnej w mieszkaniu, Pytanie czy mozna rury 3/4 zastapic alupexem na zlaczki skrecane 32 mm ?? Czy bedzie to bezpieczne rozwiazanie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witiaw 17.12.2018 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Czy istnieje ryzyko ze polaczenie alupex skecane nie wytrzyma cisnienia i moze dojsc do wypchniecia rury ze zlaczki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 17.12.2018 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Złączki alupex nie tanie, zwłaszcza taki rozmiar, może lepiej pp?Prasowanie pewniejsze jak skręcanie wg mnie, zaprasowane prędzej bym dał w wylewke choc bał bym się, skręcanego nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witiaw 17.12.2018 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 może lepiej pp? Prasowanie pewniejsze jak skręcanie wg mnie, zaprasowane prędzej bym dał w wylewke choc bał bym się, skręcanego nigdy Niestety nie posiadam zagniatarki a koszt najtanszej to cos ok 350 pln i jakosc raczej niepewna. Zgrzewarka tez tania nie jest Wymienic musze ze 3 metry rur idacych od pionow, wszystkie rury na wierzchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witiaw 19.12.2018 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 panowie dajcie znac czy wymiana rur w bloku moeszkalnym na tzw blokowisku idacych od pionow na alupexy skrecane biegnace luzem na zewnatrz jest bezpieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 19.12.2018 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Teoretycznie bezpieczne to będzie, jak Ci to ktoś pobłogosławi ze spóldzielni albo hydraulik kwit wystawi, wtedy masz czyste sumienie, poza tym to jak już chcesz.Teraz wszystko można wypożyczyć zgrzewarke, prase itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witiaw 19.12.2018 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 A gdyby zrobic to na rurkach miedzianych i zlaczkach skrecanych ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 20.12.2018 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Rura 3.4 to pex 25mm. Rura może i cena nie zła, złączki raczej droższe. Jak się utnie pex do prosta, następnie weźmie gradownik, wygraduje, potem nakrętka, pierścień i środkowa wkładka, skręci dwoma kluczami z kontrą to nie wyrwie. Pex jest problematyczny jeżeli chodzi o instalację grzewczą centralnego ogrzewania, gdzie źródłem ciepła jest PIEC np. na węgiel czy drewno gdzie istnieje ryzyko nie poprawnego użytkowania tzn. ludzie gotują czasem wode, pex jest gdzieś do okolic 90 stopni C, a nie jak rura stalowa co ma większą wytrzymałość, gotuje ktoś wode, wyrywa GUMOWE oringi ze złączek lub puszczają zaprasowane ściski, takich sytuacji byłem świadkiem, złączek nie wyrywało, chodzi o oringi które znikają w rurze, i potem jest KAP KAP KAP, widziałem skręcanie w wylewce co się tak stało, ale i ściskane. Oczywiście jak gdzieś jest słabe dojście, źle docięta rura, pod kątem czy skosem ktoś coś na siłe robi to i metalowy pierścień źle siądzie i będzie kapać. To Twoja sprawa, rób jak chcesz, generalnie w domu co innego a w bloku co innego, choć czasem hydraulik paprok potrafi gorzej zrobić jak właściciel. Nie wiem jak jest w blokach ale za jakieś piony się nie bierz sam, tu chyba tylko to co Twoje chcesz robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 26.12.2018 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Bierz normalnie PEX i się nie martw. Żadnego PP, bo to powoli archaizm i to głupie zgrzewanie.Jak dobrze zagadasz w dystrybucji to Ci pożyczą zaciskarkę do PEXa. Praktycznie wszystkie Pexy są certyfikowane na Tmax 95*C i ciśnienie 10 bar. Natomiast producenci dopuszczają w cyklu życia tych rur krótkotrwałe przegrzewy czynnika nawet do 105*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts