fighter1983 17.12.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 (edytowane) Klasycznie, cyklicznie jak co roku juz, prawie jak aukcje WOŚP-u planowalem od stycznia "zimowe zamówienia" styropianowe dla forumowiczów. Zima to zawsze był czas kiedy to mniejsza ilość obowiązków a jednocześnie wykorzystanie tego, ze jest to w styropianach martwy sezon a co za tym idzie rok do roku w okresie grudzień-luty ceny na EPS były zawsze najniższe praktycznie poza jednym wyjątkiem zawsze zima była i jest najlepszym momentem na zamówienie EPS o ile jest gdzie go złożyć. Jestem po spotkaniach z 2 z 4 moich glownych dostawców EPS-u (Knauf, Austrotherm, Swisspor, Termoorganika) i oczywiście już robiłem wywiad kiedy zimowe "ruchy w dół" z ceną, jaki jest trend itd. No i tu przykra niespodzianka: producenci styro oficjalnie: "ze względu na drastyczne podwyżki cen energii elektrycznej oraz surowca" planują do 30% podnieść cenę EPS-u w trybie "schodkowym" w 2019r. cenniki styro przygotowuje i aktualizuje na stronie Edytowane 19 Grudnia 2018 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 19.12.2018 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Aktualny cennik zrobiony (Austrotherm, Knauf, Swisspor, Termoorganika)do pogrania w pdf, osobno elewacje i podlogowe Styropiany fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 20.12.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 i w piz.. z wszystkimi dotacjami wszystko zjedzą podwyżki no cóż trzeba się przeprosić z kopciuchem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 20.12.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Ale przecież rząd, prezydent i minister Tchórzewski odwołali podwyżki prądu! To co tu jest grane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 20.12.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 dla prywatnych, ale nie dla firm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 20.12.2018 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Grafitowy styro pod plandeką może leżakować kilka miesięcy? Chyba będzie trzeba zamówić zimą, bo później budżetu może nie starczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 20.12.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Wydaje mi się, że czytałam, że dla wszystkich...a może to chodziło o prywatnych i samorzady. No nic podobno lada moment mają ogłosić oficjalne rozwiązania. Ale to jest po prostu dramat. Wszelkie założenia budżetowe w pi...u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 20.12.2018 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 no ale ryzyko, że się ulotni spod plandeki na niepilnowanej budowie ogromne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 20.12.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Nic nie pisałem o zostawieniu styro na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 20.12.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 a to sorry, ja odniosłam to do swojej sytuacji gdzie mieszkam 500 km od budowy więc składowanie przy domu raczej odpada:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.12.2018 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 w pliku wkradl mi sie blad w styropianach podlogowych swisspor, juz poprawione. przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 23.12.2018 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Ie masz w cenniku najlepiej sprzedającego się styropianu podłogowego z Termoorganiki czyli podłoga dach Silver.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.12.2018 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Ie masz w cenniku najlepiej sprzedającego się styropianu podłogowego z Termoorganiki czyli podłoga dach Silver.... Fakt. Muszę uzupełnić i posprawdzac . Jutro dopisze i przejrze jeszcze raz ceny bo trochę chyba za szybko zrobiłem i okazało się że był błąd przy Swiss eps100 i eps150 A Termoorganika akurat u mnie najgorzej się sprzedaje knauf i Swiss nawet Austrotherm lepiej niż Termoorganika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf_ju 24.12.2018 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2018 Ciekawy jestem ile z tych 30% podwyżki rzeczywiście wynika z kosztów, a ile z próby złapania górki ze względu na dofinansowania dotyczące programu termomodernizacji, ROPA -> Pod koniec września była na poziomie 85 dol za baryłkę, dziś poniżej 55 dol.Energia Elektryczna -> rzeczywiście podrożeje, ale jak zmniejszą akcyzę oraz opłatę przejściową to wzrost będzie częściowo złagodzony, częściowo bo dla przedsiębiorstw mówimy o obniżce o jakieś 20-25 PLN/MWh, a energia elektryczna poszła w górę o około 100 PLN/MWh. do tego wzrost zielonych certyfikatów, który zostanie złagodzony przez brak kogeneracji. W momencie gdy firmy robiły Biznes Plany, a następnie spotykały się z Hurtownikami brały pod uwagę ropę na poziomie 80 dol za baryłkę jak i brak obniżek w akcyzie jak i opłacie przejściowej więc pozostaje wierzyć, że te podwyżki po prostu nie będą miały miejsca, choćby ze względu na dużo niższy koszt ropy w stosunku do średniej z roku 2018. Z góry dzięki za aktualizację cen po kolejnych spotkaniach z pozostałymi dostawcami zwłaszcza po uwzględnieniu zmian na rynku (energia, ropa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 25.12.2018 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2018 Jeśli rząd planuje dotacje na docieplenia to napewno ceny pójdą w górę.Chyba zakupię izolacje w styczniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 25.12.2018 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2018 Też się zastanawiam żeby kupić wszystko w styczniu bo i tak marzec-kwiecień (zależy od warunków) wchodzą mi na ocieplenie. A jako, że mam garaż dwustanowiskowy to jest gdzie trzymać styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 25.12.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2018 producenci styro oficjalnie: "ze względu na drastyczne podwyżki cen energii elektrycznej oraz surowca" planują do 30% podnieść cenę EPS-u w trybie "schodkowym" w 2019r. Czy podwyżki będą dotyczyć tylko styropianu czy również pozostałych elementów systemu czyli kleje, tynki itd. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 25.12.2018 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2018 fighter1983, do kiedy należy się określić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 25.12.2018 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2018 Tylko że akurat styropian jak trzeba składować to dużo miejsca potrzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 25.12.2018 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2018 Tylko że akurat styropian jak trzeba składować to dużo miejsca potrzeba... Zgadza się. Mi wyszło, że by mi zajęło 3/4 garażu do 2m wysokości. Problem się robi jak by mi w styczniu weszli z podłogówką Wtedy z garażu bym chyba na strych nosił (mam już zrobioną tam podłogę z OSB) a resztę do blaszaka koło domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts