Ta-z-krainy-OZ 17.12.2018 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Witam wszystkich. Mam w domu zamontowane 3 x aluminiowe okna typu HST w konfiguracji fix+hst tj. jedno skrzydło jest przesuwne (nie oba). Ostatnimi czasy naszła mnie refleksja nt. ich montażu. Otóż moje skrzydła prowadzone sa po zewnętrznej stronie tj. szyny są na zewnątrz a nie wewnątrz budynku. Nigdy nie widziałam takiego rozwiązania, poza sytuacją gdy oba skrzydła są przesuwne - wtedy nie ma wyjścia. Na logikę jednak wydaje się, że szyny powinny być wewnątrz - mniej się brudzi, śniegiem i lodem się nie zapcha itp. Bardzo proszę aby ktoś, kto się na tym zna się wypowiedział. Możliwe że wykonawca źle zamówił okna albo się walnął w montażu? Aż nie chce mi się wierzyć... Fotki od wewnątrz http://prntscr.com/lw0zrq http://prntscr.com/lw123m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 17.12.2018 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Nie znam się na montażu, ale mój hs jest zamontowany odwrotnie. Otwiera Ci się to okno do końca? Klamka nie przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 19.12.2018 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 ..raczej unika się robienia skrzydła jezdnego na zewnętrznym torze ze wzgl np. na to że moze napadac śnieg i utworzy się lód i okna nie będzie można przesunąć albo jak się przesunie to uszkodzą się wózki jezdne. Podejrzewam że albo:-montażyści zobaczyli listwy przyszybowe w stałym szkleniu od zewnątrz i pomyśleli ze powinny być od środka i dlatego tak zamontowali (ale to konstrukcja Monorail więc listwa w stałym szkleniu ma być od zewnątrz)-albo firma pomyliła widoki przy zamawianiu (częsty błąd przy zamawianiu aluminium bo widoki podaje się od zewnatrz pomieszczeń a nie jak w PVC od środka) i w efekcie żeby kwatera przesuwna była po tej stronie co ustalili z inwestorem musieli odwrócić konstrukcję stroną wewnętrzną na zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 19.12.2018 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Obstawiam opcję z pomyłką przy widokach. Proszę sprawdzić czy w specyfikacji zamówienia zawiera szczegóły dotyczące skrzydła przesuwnego. Jeżeli nie to najlepiej skontaktować się z firmą i przedstawić swoje wątpliwości i wtedy zobaczyć co odpowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ta-z-krainy-OZ 29.12.2018 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Zagadka została rozwiązana. TEN PRODUCENT OKIEN TAK MA Wyjaśnieniem może być fakt, że producent CORTIZO jest z Hiszpanii i temat śniegu i lodu jest mu słabo znany... Tak czy siak, jest niby ok... Zobaczymy jak się będzie użytkowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts