osowam24 17.12.2018 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Witam, Mam trochę obawy co do efektu wykonania wieńca na piętrze domku jednorodzinnego. Wydaje mi się, że chyba nie jest dobrze. Nie znam się na tym, dom jest stawiany przez Dewelopera i nie wiem czy zwrócić mu na to uwagę. Górny wieniec był wykonywany nie dawno przy aktualnych warunkach pogodowych. Czy jest to poważna sprawa czy można to zostawić? Proszę o poradę co zrobić w tej kwestii. Trochę mam obawy. Proszę też o informacje czy wymagane jest spoinowanie? Na zdjęciu widać aktualny stan ścian i wieńców. Deweloper aktualnie zabrał się za izolację, nie chciałbym czegoś przegapić. Bardzo proszę o informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.12.2018 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 A czego ten wieniec się trzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 17.12.2018 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 ten brak suporeksu to pikuś ale ten wieniec to chyba wibratora nie widział nawet z kilometra ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.12.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Wygląda to strasznie, piszę o wieńcu bo jak zobaczyłem to wygląda jak budowa eco ze słomy i gliny(nie ujmując budowaniu ekologicznemu).Wg mnie wszystkie otwory powinny być zalepione zaprawą, lub pianą budowlaną(zaprawą w pianie)- dobrze wypełnia i uszczelnia takie ubytki.Natomiast co do wieńca to powinien wypowiedzieć się kierownik budowy/inspektor nadzoru budowlanego. Budynek budowany w technologi domyślam się takiej z reklam"poniżej 150 tyś za Swój dom" zawalić się nie zawali ale trwały nie będzie. Same murłaty to jakaś układanka małego dziecka - aż żal się wypowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowam24 17.12.2018 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Agb, co masz na myśli? CityMatic czy mówiąc o otworach masz na myśli te na wieńcu? A o co chodzi z tymi murłatami? Za chwilę podeślę więcej zdjęć. Może coś więcej da się zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.12.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 CityMatic czy mówiąc o otworach masz na myśli te na wieńcu? A o co chodzi z tymi murłatami? Za chwilę podeślę więcej zdjęć. Może coś więcej da się zobaczyć. Otwory to te w ścianach. A murłaty - one powinny być ze sobą połączone, odizolowane od wieńca, tworzyć ciągłość, a w tej "budowli" są tylko tam gdzie sięgają - muszą być zamocowane krokwie! Dodatkowo tam gdzie jej brakuje połączone są blachą perforowaną zapewne nigdzie indziej nie połączone. To się powtarza wszędzie, na wszystkich zdjęciach które są zamieszczone. Dodatkowo w tym czymś co chyba wzmacnia ściankę kolankową ? jakiś gruz który nie jest związany z wieńcem!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowam24 17.12.2018 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Kilka dodatkowych fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.12.2018 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Kolejną rzeczą są - a raczej będą mostki termiczne a z tym związane zawilgocenie w takim domu styku sufitów i ścian wewnątrz. Tak wykonanych ścian szczytowych które są tak blisko "dachu" nie da się ocieplić prawidłowo!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.12.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Kolejne zdjęcia potwierdzają to co napisałem wcześniej.........przeraża mnie to , że to budynek duży - piętrowy!A i ten gruz się powtarza , to tu , to tam jakby ukrywali śmieci budowlane w czymś co wygląda jak beton. Zawsze myślałem , że przesadzam w ocenie jakiejś budowli ale tu wszystko widać, zapewne lepsi znawcy techniki budowlanej się wypowiedzą, Ja muszę przyznać , co napisałem wyżej, że jest to projekt niskobudżetowy, a to normalny dom! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowam24 17.12.2018 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Dziękuję za odpowiedzi. I trochę szczegółów. Jak będzie potrzeba więcej szczegółów to postaram się coś poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.12.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Na kolejnych zdjęciach widać , że więźba dachowa jest zrobiona poza budową, zapewne jest dobrze zaprojektowana i wykonana , natomiast na czym ona "stoi" pozostawia wiele do życzenia nawet dla takiego laika jakim jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowam24 17.12.2018 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 CityMatic, nawiązując do mostków, o których wspomniałeś to czy chodzi o ściany wewnętrzne czy zewnętrzne? W jaki sposób ten mostek może oddziaływać na ściany wewnętrzne i w jaki sposób powodować zawilgocenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowam24 17.12.2018 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Jutro spróbuję znaleźć kierownika budowy i poruszyć kwestie, o których mowa powyżej. Dam znać co udało mi się dowiedzieć. Dziękuję raz jeszcze za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowam24 18.12.2018 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Witam, próbowałem dzisiaj odnaleźć kierownika budowy poprzez nadzór budowlany, ale niestety takiej informacji nie mogą udzielić Nie wiem jak można się dowiedzieć jaki kierownik budowy prowadzi daną inwestycję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.12.2018 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Kto: (...) 4) przystępuje do budowy lub prowadzi roboty budowlane bez dopełnienia wymagań określonych w art. 41ust . 4, art. 42 obowiązki inwestora i kierownika budowy, art. 44 obowiązki informacyjne inwestora, art. 45 dziennik budowy i tablica informacyjna, (...) podlega karze grzywny. Może się znajdzie tablica z danymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowam24 19.12.2018 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 No właśnie też tak myślałem, ale tablica leży tak, że nic nie odczytamy. Myślę o znalezieniu inspektora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.12.2018 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 (edytowane) CityMatic, nawiązując do mostków, o których wspomniałeś to czy chodzi o ściany wewnętrzne czy zewnętrzne? W jaki sposób ten mostek może oddziaływać na ściany wewnętrzne i w jaki sposób powodować zawilgocenie? Bo nie ma możliwości wykonania izolacji zewnętrznej(dobrze) tak postawionych ścian! Zawilgocenie powstanie wewnątrz domu, a będzie pochodziło od niezaizolowanych ścian zewnętrznych(na ścianach zewnętrznych patrząc od strony mieszkania) Nie da się poprawnie wykonać izolacji tak wymurowanej ściany(foto) Edytowane 19 Grudnia 2018 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 19.12.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 No właśnie też tak myślałem, ale tablica leży tak, że nic nie odczytamy. Myślę o znalezieniu inspektora. To nie jesteś bezpośrednim inwestorem ? Na budowie musi być czytelna informacja kto jest kierownikiem budowy i kontakt do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.12.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Jaka budowa, taka informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 19.12.2018 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352635-%C5%9Aciany-wieniec-mur%C5%82aty-czy-dobrze-wykonanedeja vu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts