Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany, wieniec czy dobrze wykonane?

Recommended Posts

Witam,

Mam trochę obawy co do efektu wykonania wieńca na piętrze domku jednorodzinnego. Wydaje mi się, że chyba nie jest dobrze. Nie znam się na tym, dom jest stawiany przez Dewelopera i nie wiem czy zwrócić mu na to uwagę. Górny wieniec był wykonywany nie dawno przy aktualnych warunkach pogodowych. Czy jest to poważna sprawa czy można to zostawić? Proszę o poradę co zrobić w tej kwestii. Trochę mam obawy. Proszę też o informacje czy wymagane jest spoinowanie? Na zdjęciu widać aktualny stan ścian i wieńców. Deweloper aktualnie zabrał się za izolację, nie chciałbym czegoś przegapić. Bardzo proszę o informacje.20181216_134943.jpg20181216_134852.jpg20181216_134235.jpg20181216_134729.jpg

Wygląda to strasznie, piszę o wieńcu bo jak zobaczyłem to wygląda jak budowa eco ze słomy i gliny(nie ujmując budowaniu ekologicznemu).

Wg mnie wszystkie otwory powinny być zalepione zaprawą, lub pianą budowlaną(zaprawą w pianie)- dobrze wypełnia i uszczelnia takie ubytki.

Natomiast co do wieńca to powinien wypowiedzieć się kierownik budowy/inspektor nadzoru budowlanego. Budynek budowany w technologi domyślam się takiej z reklam

"poniżej 150 tyś za Swój dom" zawalić się nie zawali ale trwały nie będzie. Same murłaty to jakaś układanka małego dziecka - aż żal się wypowiadać.

CityMatic czy mówiąc o otworach masz na myśli te na wieńcu? A o co chodzi z tymi murłatami? Za chwilę podeślę więcej zdjęć. Może coś więcej da się zobaczyć.

Otwory to te w ścianach.

A murłaty - one powinny być ze sobą połączone, odizolowane od wieńca, tworzyć ciągłość, a w tej "budowli" są tylko tam gdzie sięgają - muszą być zamocowane krokwie! Dodatkowo tam gdzie jej brakuje połączone są blachą perforowaną zapewne nigdzie indziej nie połączone. To się powtarza wszędzie, na wszystkich zdjęciach które są zamieszczone.

Dodatkowo w tym czymś co chyba wzmacnia ściankę kolankową ? jakiś gruz który nie jest związany z wieńcem!!!

murłata 1.jpg

murłata 2.jpg

Kolejne zdjęcia potwierdzają to co napisałem wcześniej.........przeraża mnie to , że to budynek duży - piętrowy!

A i ten gruz się powtarza , to tu , to tam jakby ukrywali śmieci budowlane w czymś co wygląda jak beton.

Zawsze myślałem , że przesadzam w ocenie jakiejś budowli ale tu wszystko widać, zapewne lepsi znawcy techniki budowlanej się wypowiedzą, Ja muszę przyznać , co napisałem wyżej, że jest to projekt niskobudżetowy, a to normalny dom!

Kto:

(...)

4) przystępuje do budowy lub prowadzi roboty budowlane bez dopełnienia wymagań określonych w art. 41ust . 4, art. 42 obowiązki inwestora i kierownika budowy, art. 44 obowiązki informacyjne inwestora, art. 45 dziennik budowy i tablica informacyjna,

(...)

podlega karze grzywny.

Może się znajdzie tablica z danymi?

CityMatic, nawiązując do mostków, o których wspomniałeś to czy chodzi o ściany wewnętrzne czy zewnętrzne? W jaki sposób ten mostek może oddziaływać na ściany wewnętrzne i w jaki sposób powodować zawilgocenie?

Bo nie ma możliwości wykonania izolacji zewnętrznej(dobrze) tak postawionych ścian!

Zawilgocenie powstanie wewnątrz domu, a będzie pochodziło od niezaizolowanych ścian zewnętrznych(na ścianach zewnętrznych patrząc od strony mieszkania)

Nie da się poprawnie wykonać izolacji tak wymurowanej ściany(foto)

20181216_134241.jpg

Edytowane przez CityMatic