Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doprowadzenie powietrza do kominka a ocieplenie

rabarbar1

Recommended Posts

Cześć.

Wyjaśnienie - pytam w tym dziale, gdyż chodzi tutaj głównie o kwestię izolacji tej instalacji.

Instalacja nie została wykonana pod chudziakiem, zatem muszę to zrobić na nim.

Od chudziaka, do płytki/paneli będzie 24cm: z czego około 15cm styropian na nim ogrzewanie podłogowe, 7 cm wylewka (ewentualnie nieco więcej wylewki a mniej styropianu o jakieś 2-3cm), 2cm - płytki i klej,

Mam dwie opcje.

1. Rura okrągła 125mm (z tego względu, że większość kominków z zamkniętą komorą spalania potrzebuje takiej średnicy, poza tym instalatorzy zalecają nawet 160mm. Nad tym symboliczne 2cm styropianu, a może wcale jeśli będzie więcej wylewki.

Plusy: rozwiązania moim zdaniem mała powierzchnia styku rura-posadzka rura-chudziak, sztywność/wytrzymałość instalacji, ułatwiony dolot powietrza.

Minusy: praktycznie brak izolacji od strony posadzki, zatem duży mostek termiczny

2. Kanał płaski o przekroju 22cmx9cm:

Plusy: na kanał będę mógł położyć około 5cm styropianu - to jest chyba jedyna ogromna zaleta,

Minusy: duża powierzchnia styku zimnego kanału z chudziakiem, na którym będzie leżał, poprzez co będzie ogromny mostek cieplny na chudziaku, jednak będzie on przykryty 15cm styropianu,betonem z ogrzewaniem i płytkami.

Nie wiem które będzie mniejszym złem...