mitch 02.09.2019 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 Czy z ulgi termomodernizacyjnej można korzystać przy kolejnych rozbudowach systemu PV ? Tak. Oczywiście zakładając, że nie przekroczysz limitu 53 kpln, traktujesz rozbudowę jako kontynuację projektu termomodernizacji oraz zrobisz to w ciągu 3 lat (proszę poprawić, jeśli się pomyliłem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 02.09.2019 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 (edytowane) Kalkulator to jednak o niebo lepsza metoda na ocenę potencjału produkcji, niż robienie tego "na produkcji". Uważam dokładnie odwrotnie. Kalkulator to jednak o niebo lepsza metoda na ocenę potencjału produkcji, niż robienie tego "na produkcji". Jeśli masz gdzieś na dachu w lato cień w godzinach 9:00-16:00 przez dłuższy czas, to nie ma sensu kłaść tam paneli. Żaden kalkulator nie policzy rzeczywistego zacienienia dachu, bo ciężko o odpowiednie dane wejściowe. Chyba, że będę prowadził codzienne (cotygodniowe obserwacje)... Nie wiem czy mam. Musiałbym się przypatrzeć - kilka procent straty może być... Tak. Oczywiście zakładając, że nie przekroczysz limitu 53 kpln, traktujesz rozbudowę jako kontynuację projektu termomodernizacji oraz zrobisz to w ciągu 3 lat (proszę poprawić, jeśli się pomyliłem). Z limitu nie może skorzystać oboje małżonków osobno? Edytowane 2 Września 2019 przez Maciej Loret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 02.09.2019 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 Uważam dokładnie odwrotnie. Cóż, każdy robi jak chce. Testowanie na produkcji zawsze było, jest i będzie złem. Żaden kalkulator nie policzy rzeczywistego zacienienia dachu, bo ciężko o odpowiednie dane wejściowe. Chyba, że będę prowadził codzienne (cotygodniowe obserwacje)... Nie wiem czy mam. Musiałbym się przypatrzeć - kilka procent straty może być... Nie trzeba liczyć. Wystarczy zaobserwować. Jeśli w miesiącach o największej produkcji, w godzinach największej produkcji masz zacienione miejsca, to dawanie tam paneli jest wyrzucaniem pieniędzy. Z limitu nie może skorzystać oboje małżonków osobno? Może, ale tylko jeśli jest to współwłasność łączna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 02.09.2019 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 Cóż, każdy robi jak chce. Testowanie na produkcji zawsze było, jest i będzie złem. Nie zawsze. A już wtedy gdy i tak to masz zamiar zrobić... Powiedz jak chcesz coś liczyć gdy nie ma wiarygodnych danych wejściowych. Jak chcesz oceniać przez jaki czas coś przesłania jaką powierzchnię? Nawet gdy to jest fragment budynku błąd będzie pewnie kilkuprocentowy, o bardziej zmiennych warunkach nie wspominając... Cóż, każdy robi jak chce. Testowanie na produkcji zawsze było, jest i będzie złem. Może, ale tylko jeśli jest to współwłasność łączna. Dzięki, do sprawdzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duke-R 03.09.2019 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Wszystko musi zrobić firma, ja mogę pokazać palcem dach. Kakulator, to jednak nie wszystko - jak ocenić wyginające się drzewa czy częściowo budynek. Za falownik nie zapłacę dwa razy, jeśli dam od razu większy. Jedynie za robociznę i dojazd będzie niewielka dopłata ale na pewno nieporównywalna z dopłatą za "Mój prąd" oraz zwrotu z termomodernizacji ... Za falownik zapłacisz dwa razy bo z tego co wiem nie ma takiego, który obsłuży Ci 2 kWp paneli i potem rozbudowany system do 10 kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 03.09.2019 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Za falownik zapłacisz dwa razy bo z tego co wiem nie ma takiego, który obsłuży Ci 2 kWp paneli i potem rozbudowany system do 10 kWp. Nie wiem, nie szukałem (widziałem wykresy sprawności jakiegoś falownika i krzywa schodziła nawet poniżej 2kW), więc niech będzie 3kW. Zastanawiam się nad wydaniem w tym roku większej gotówki bo w przyszłym roku będę mniej mógł odliczyć w PITcie, dlatego myślę o większym falowniku by nie musieć dawać w tym roku jednego a w przyszłym kolejnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimus 27.09.2019 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Witam forumowiczów, mam pytanko. Planuje założyć na mój 80 metrowy dom + garaż fotowoltaikę, jakie polecacie firmy z kujawsko-pomorskiego i jakie ewentualne koszty mogą być. Rodzina 2+1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimus 08.10.2019 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Dzięki za pomoc:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts