Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja fotowoltaiczna dla domu jednorodzinnego

Adka_

Recommended Posts

Czy z ulgi termomodernizacyjnej można korzystać przy kolejnych rozbudowach systemu PV ?

Tak. Oczywiście zakładając, że nie przekroczysz limitu 53 kpln, traktujesz rozbudowę jako kontynuację projektu termomodernizacji ;) oraz zrobisz to w ciągu 3 lat (proszę poprawić, jeśli się pomyliłem).

Kalkulator to jednak o niebo lepsza metoda na ocenę potencjału produkcji, niż robienie tego "na produkcji".

Uważam dokładnie odwrotnie.

Kalkulator to jednak o niebo lepsza metoda na ocenę potencjału produkcji, niż robienie tego "na produkcji".

Jeśli masz gdzieś na dachu w lato cień w godzinach 9:00-16:00 przez dłuższy czas, to nie ma sensu kłaść tam paneli.

Żaden kalkulator nie policzy rzeczywistego zacienienia dachu, bo ciężko o odpowiednie dane wejściowe.

Chyba, że będę prowadził codzienne (cotygodniowe obserwacje)...

Nie wiem czy mam. Musiałbym się przypatrzeć - kilka procent straty może być...

Tak. Oczywiście zakładając, że nie przekroczysz limitu 53 kpln, traktujesz rozbudowę jako kontynuację projektu termomodernizacji ;) oraz zrobisz to w ciągu 3 lat (proszę poprawić, jeśli się pomyliłem).

Z limitu nie może skorzystać oboje małżonków osobno?

Edytowane przez Maciej Loret

Uważam dokładnie odwrotnie.

Cóż, każdy robi jak chce. Testowanie na produkcji zawsze było, jest i będzie złem.

Żaden kalkulator nie policzy rzeczywistego zacienienia dachu, bo ciężko o odpowiednie dane wejściowe.

Chyba, że będę prowadził codzienne (cotygodniowe obserwacje)...

Nie wiem czy mam. Musiałbym się przypatrzeć - kilka procent straty może być...

Nie trzeba liczyć. Wystarczy zaobserwować. Jeśli w miesiącach o największej produkcji, w godzinach największej produkcji masz zacienione miejsca, to dawanie tam paneli jest wyrzucaniem pieniędzy.

Z limitu nie może skorzystać oboje małżonków osobno?

Może, ale tylko jeśli jest to współwłasność łączna.

Cóż, każdy robi jak chce. Testowanie na produkcji zawsze było, jest i będzie złem.

Nie zawsze. A już wtedy gdy i tak to masz zamiar zrobić...

Powiedz jak chcesz coś liczyć gdy nie ma wiarygodnych danych wejściowych.

Jak chcesz oceniać przez jaki czas coś przesłania jaką powierzchnię? Nawet gdy to jest fragment budynku błąd będzie pewnie kilkuprocentowy, o bardziej zmiennych warunkach nie wspominając...

Może, ale tylko jeśli jest to współwłasność łączna.

Dzięki, do sprawdzenia...

Wszystko musi zrobić firma, ja mogę pokazać palcem dach. Kakulator, to jednak nie wszystko - jak ocenić wyginające się drzewa czy częściowo budynek. Za falownik nie zapłacę dwa razy, jeśli dam od razu większy. Jedynie za robociznę i dojazd będzie niewielka dopłata ale na pewno nieporównywalna z dopłatą za "Mój prąd" oraz zwrotu z termomodernizacji ...

Za falownik zapłacisz dwa razy bo z tego co wiem nie ma takiego, który obsłuży Ci 2 kWp paneli i potem rozbudowany system do 10 kWp.

Za falownik zapłacisz dwa razy bo z tego co wiem nie ma takiego, który obsłuży Ci 2 kWp paneli i potem rozbudowany system do 10 kWp.

Nie wiem, nie szukałem (widziałem wykresy sprawności jakiegoś falownika i krzywa schodziła nawet poniżej 2kW), więc niech będzie 3kW.

Zastanawiam się nad wydaniem w tym roku większej gotówki bo w przyszłym roku będę mniej mógł odliczyć w PITcie, dlatego myślę o większym falowniku by nie musieć dawać w tym roku jednego a w przyszłym kolejnego.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...