Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

docieplenie strychu i piwnicy

pawelek321

Recommended Posts

Cześć.

Mieszkam w domu parter+ poddasze użytkowe o powierzchni podłogi ok 130m2. Na dole na całości jest nieogrzewana piwnica, a na górze nieogrzewany strych. Do tej pory grzeje kotłem na drewno, które kosztuje mnie tyle co robota przy nim.

Będę składać wniosek na program czyste powietrze- chcę zamontować pompę gruntową (mieszkam w V strefie). Do tego planuję wentylację z odzyskiem ciepła.

Ocielenie mam następujące:

ściany 20cm, 10cm piwnica,

strop nad poddaszem- skosy 18cm piany+ 7cm styropian, sufit 18cm piany+ 2cm styropian

strop na parterze 5cm !!!

do tego okna 3 szybowe, gwc

Przy dotychczasowym ogrzewaniu straty ciepła są mi nieistotne, ale przy grzaniu prądem to inna sprawa. Dofinansowanie można również podciągnąć pod docieplenie.

Na strychu w grę wchodzi tylko rozłożenie czegoś na podłogę od góry. Przekrój od spodu to: płyta gk, żółta folia, 2cm styro, 18cm piany i deski. (na skosach jest dodatkowo 5cm styropianu i tak musi zostać). Jaki materiał mógłbym rozłożyć bezpośrednio na deski tak, aby można było po tym chodzić? Strych służy oczywiście jako rupieciarnia. Krokwie i jętki mam 16,5cm. Będzie znaczna różnica jak dodam 10cm izolacji? Byłoby w sumie 30cm w tym 14cm poza jętkami. Lepsza będzie wełna w płytach czy styropian? Styropian należałoby się zaciągnąć siatką i klejem? Czy tylko punktowo przykleić do desek? Jak rozłożę styropian to konstrukcja drewniana nie będzie gnić?

Odnośnie karygodnych 5cm nad piwnicą to mam możliwość docieplić od spodu. (wysokość piwnicy 207cm). Jest tam garaż, więc w grę wchodzi max 10cm. Tu chyba najrozsądniej dać styropian+ siatka i klej?

Bardzo proszę o komentarz znawców tematu. Czy takie docieplenie da chociaż 100zł oszczędności rocznie na prąd? Czy szkoda zawracać tym głowę?