Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pe?ne deskowanie - jak w tym przypadku wykona? wentylacje

toomas

Recommended Posts

• 3 years później...

Odświeżam : bo nadal budzi wątpliwości jedna rzecz :

szczelina pomiędzy wełną a deskowaniem ???? jak ją wykonać -z różnicy pomiędzy wysokością krokwi a grubością wełny ?? a na deskowaniu leży papa lub folia paroprzepuszczalna ......

Czy ta szczelina np. te 2 cm ma jakikollwiek sens przy wentylacji czy to czysta teoria ?

Jeśli już ma być to jak ją utrzymać ? ktoś wyżej pisał o włożeniu pasków ze styropianu między krokwie lub sznurków - jak to dokładnie ma wyglądać co ile i jak wiązać ten sznurek ???

ale jak ? bo nie bardzo to sobie wyobrażam : jak jest krokiew to te listewke z boku zaczynając od deskowania jakies 5cm w stonę wew.? a jak tą dyktę ? i jaki to koszt wyjdzie w stosunku do takiego styropianku ?

Znalazłam taki tekst i co WY na TO ???

Deskowanie bez szczeliny wentylacyjnej

Często membrany dachowe są układane na deskowaniu w sytuacji, gdy dach na okres przejściowy jest pokrywany tylko papą. Przed zamontowaniem zasadniczego pokrycia papa jest zdejmowana, a na jej miejsce układana jest membrana. Takie rozwiązanie umożliwia zamontowanie ocieplenia dachu na styk z deskowaniem i w konsekwencji zapewnia jego trwałość i dobrą termoizolacyjność (membrana działa osuszająco). Stosując takie rozwiązanie należy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach. Membrany układane na deskowaniu muszą mieć odpowiednio gruby film funkcyjny lub jego dodatkową osłonę (włóknina). Producenci na ogół informują o tym, czy określona membrana może być stosowana na deskowaniu.

Deskowanie, które będzie się stykało z termoizolacją, powinno być wykonane z desek nie szerszych niż 11 cm, a szpary między deskami nie powinny być zbyt małe. W przypadku, kiedy deski są szersze i zbite na styk, należy poszerzyć szpary między deskami lub nawiercić otwory.

No właśnie już w dwuch miejscach widziałem jako wzorowe rozwiązanie z deskowaniem bez dolnej szczeliny wentylacyjnej (pomiędzy wełną a deskowaniem). Tutaj jest dokładny opis: http://www.muratorplus.pl/technika/dachy/konstrukcje/papa-na-deskowaniu-czy-membrana-dachowa,17057_14109.htm

I tutaj też tak jest (to dom energooszczedny ISOVERa): http://www.multi-comforthouse.pl/3.pdf strona 48 (Połączenie ściany murowanej i dachu o konstrukcji krokwiowej)

Klue całej sprawy jest zapodanie na deskowaniu membrany paroprzepuszczalnej a nie papy no i deski a drewna ze szczelinami pomiędzy nimi a nie jakies tam płyty.

Ze szczeliną pomiędzy wełną a deskowaniem jest taki problem że:

1) wywiewa nam trochę ciepła z wełny

2) nie jest drożna w okolicach kominów, okien połaciowych, lukarn i wszystkich inny miejsc gdzie dach nie jest "prosty"

3) zabiera nam miejsce pomiędz krokwiami które możnaby wypełnić wełną i tym samym mnieć cieplejszy dach.

ale jak ? bo nie bardzo to sobie wyobrażam : jak jest krokiew to te listewke z boku zaczynając od deskowania jakies 5cm w stonę wew.? a jak tą dyktę ? i jaki to koszt wyjdzie w stosunku do takiego styropianku ?

Listwę przybijamy tak, aby jej bok był ok. 5 cm od deskowania,

a na to dyktę. Dykta to oczywiście potoczne określenie ....

teraz nazywa się to płyta hdf surowa 3 mm, kosztuje w Castoramie coś ponad 6 zł./m2.

Zdaję sobie sprawę, że powszechnie stosuje się sznurki lub paski styropianu,

mnie jednak te rozwiązania wydają się mało eleganckie by nie powiedzieć badziewne.

Pozdrawiam:)

No właśnie już w dwuch miejscach widziałem jako wzorowe rozwiązanie z deskowaniem bez dolnej szczeliny wentylacyjnej (pomiędzy wełną a deskowaniem). Tutaj jest dokładny opis: http://www.muratorplus.pl/technika/dachy/konstrukcje/papa-na-deskowaniu-czy-membrana-dachowa,17057_14109.htm

I tutaj też tak jest (to dom energooszczedny ISOVERa): http://www.multi-comforthouse.pl/3.pdf strona 48 (Połączenie ściany murowanej i dachu o konstrukcji krokwiowej)

Klue całej sprawy jest zapodanie na deskowaniu membrany paroprzepuszczalnej a nie papy no i deski a drewna ze szczelinami pomiędzy nimi a nie jakies tam płyty.

Ze szczeliną pomiędzy wełną a deskowaniem jest taki problem że:

1) wywiewa nam trochę ciepła z wełny

2) nie jest drożna w okolicach kominów, okien połaciowych, lukarn i wszystkich inny miejsc gdzie dach nie jest "prosty"

3) zabiera nam miejsce pomiędz krokwiami które możnaby wypełnić wełną i tym samym mnieć cieplejszy dach.

DOKŁADNIE TAK JAK PISZESZ !!!! Skoro cieżko wypracuję sobie współczynnik przenikania ciepła poddasza w granicach U=0,15 to nie będę tego tracić na szczelinie w której mi wywieje wełnę ...:)

• 1 month później...

teraz nazywa się to płyta hdf surowa 3 mm, kosztuje w Castoramie coś ponad 6 zł./m2.

mnie jednak te rozwiązania wydają się mało eleganckie by nie powiedzieć badziewne.

Ale przecież to "przeniesie " tylko problem braku wentylacji wełny parę centymetrów niżej!!! Wilgoć gromadząca się w wełnie będzie się kisić pod dyktą, a nie pod deskami... ot i cała różnica. Chodzi chyba o to, aby wilgoć wywiać z wełny, a nie zakisić troszkę niżej...

Chyba że nie do końca zrozumiałem proponowane rozwiązanie... :cry:

Pozdrowienia

WaldekZ

u mnie jest tak i kierownik to poparł , zaczeli bić deski za ciasno więc dałam im gwoździa i zaczeli bić na szczeline szeroką na tego gwoździa, + do tego się zeschną i będzie cacy wentylacja deski nie szersze niż te 10-15 cm , na tym membrana mniej kombinowania i roboty a mysle ze efekt końcowy ten sam ( czy szczelina jest miedzy deskami czy na ciasno deski i szczelina miedzy wełną a nimi

• 7 months później...

podbijam..

Ale przecież to "przeniesie " tylko problem braku wentylacji wełny parę centymetrów niżej!!! Wilgoć gromadząca się w wełnie będzie się kisić pod dyktą, a nie pod deskami... ot i cała różnica. Chodzi chyba o to, aby wilgoć wywiać z wełny, a nie zakisić troszkę niżej...

Chyba że nie do końca zrozumiałem proponowane rozwiązanie... :cry:

Pozdrowienia

WaldekZ

Dzien Dobry.

Podlacze sie do tematu. Czy ktorys z szanownych forumowiczow, moglby zaproponowac optymalne rozwiazanie w takim projekcie:

- pokrycie plyta onduvilla (to samo co onduline, tylko inaczej przetloczona)

- brak pelnego deskowania

- wiazary dachowe pelne

- dom parterowy, planowany rekuperator z gwc, przewody rozprowadzone w wiazarach

Mam dylemat czy ocieplenie klasc pod poszycie dachu, czy ocieplac strop (?)

Jak zaplanowac wentylacje...

Jakie powinny byc kolejne warstwy..... prosze o wskazanie rozwiazania.

Pozdrawiam

ps. to moj debiut na forum po wieloiesiecznym okresie "czytelnictwa"

Witam! Ja mam takie pytanie,przymierzam się do adaptacji poddasza. Dach ma pełne deskowanie i na tym papa i ondulina.

Mój "fachowiec" od projektu twierdzi,że należy owinąć krokwie i deski od spodu folią paroprzepuszczalną i wełnę można docisnąć do samych desek i nie potrzeba robić żadnej szczeliny... Z tego co przeglądam wasze wypowiedzi,wnioskuje,że jest w błędzie...? Czy należy zrobić szczelinę i czy dawanie folii paroprzepuszczalnej od spodu krokwii ma sens?

Byłbym wdzięczny za odpowiedź... :)

Witam! Ja mam takie pytanie,przymierzam się do adaptacji poddasza. Dach ma pełne deskowanie i na tym papa i ondulina.

Mój "fachowiec" od projektu twierdzi,że należy owinąć krokwie i deski od spodu folią paroprzepuszczalną i wełnę można docisnąć do samych desek i nie potrzeba robić żadnej szczeliny... Z tego co przeglądam wasze wypowiedzi,wnioskuje,że jest w błędzie...? Czy należy zrobić szczelinę i czy dawanie folii paroprzepuszczalnej od spodu krokwii ma sens?

Byłbym wdzięczny za odpowiedź...

Nikt się nie wypowie...? :(