piotrek-projekt 19.12.2018 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Witam Proszę o pomoc w dobraniu kotła na pelet Opis budynku - w załączniku jego plany. Parter - 300 m2 magazyn ( wysokość 330 cm) Parter - 100 m2 pomieszczenia ( socjalne wysokość 295 cm ) Poddasze - 200 m2 pomieszczenie mieszkalne ( 270 cm ) Poddasze - 50 m2 magazyn ( nie dotyczy - nie ogrzewany ) Jak w temacie proszę o pomoc w doborze kotła na pelet. Interesuje mnie najbardziej ekonomiczne rozwiązanie podczas użytkowania. Cena zakupu kotła nie ma różnicy - aby tylko zwróciła się podczas użytkowania. Moje użytkowanie budynku. Część mieszkalna - zawsze ciepło, ogrzewanie z przewagą podłogówki, w salonie stanie dodatkowo kominek. Poddasza magazyn 50 m2 - nie ogrzewane Parter - pomieszczenia socjalne - od 5 do 20 stopnie ( z dużą przewagą 5 stopni - nad pomieszczeniami socjalnymi magazyn nie ogrzewany ) Parter 300 m - w projekcje mam 2 dmuchawy powietrza wodne typu Volcano. Pomieszczenie te obecnie jest podzielone kurtyna PCV w stosunku 100/200m2 Na 200 m2 - typowy magazyn materiału. Na 100 metrach co dziennie odbywa się tzw przygotówka - około 2 godziny pracy i wyjazd w teren - rzadko ale czasami pracujemy tu cały dzień. mile widziana temperatura pracy na tych 100m2 to 10 stopni. Budynek nowy - ocieplony styropian grafit 15 - 0,33 lambda Poddasze ocieplone wełną 20+10 - 0,32-0,33 lambda Inwestycja Świętokrzyskie Kielce W projekcje mam przewidziany piec na paliwo stałe 48 kw , z tym że projektant uwzględnił zawsze stałą temperaturę na pełnym budynku. Jak jak wspomniałem część magazynową 100 m2 chciałbym dogrzewać sporadycznie - ale zależy mi na szybkim dogrzaniu tego pomieszczenia. Jeśli ktoś wie jakie nagrzewnice i z jaką mocą zastosować proszę o informacje. Jeśli chodzi o sam piec to ostatnio widziałem z automatyczną modulacją kw. Czy taki piec zaspokoił by moje oczekiwania ? Na piszczcie co polecacie Dodam że wciągu najbliższych 6 miesięcy będę miał możliwość podpięcia się do gazu. Może lepiej się wstrzymać i wybrać piec gazowy ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 19.12.2018 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Jak za 6 miesięcy zapinają Ci gaz to po co zawracać sobie gitarę tym kotłem . Promienniki na podczerwień załatwią sprawę tam gdzie potrzebujesz te 10 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek-projekt 19.12.2018 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Masz namyśli promiennik gazowy czy elektryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 19.12.2018 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Tu masz coś lepszego ale w podobnym stylu Dla Ciebie w mocy 6-24KW z możliwością odblokowania 6-35KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek-projekt 19.12.2018 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Co znaczy z możliwością odblokowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 19.12.2018 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Już Ci tłumaczę. Laguna P12 i P18 to te same kotły, różnią się tylko softem. Analogicznie jest z P24 i P35. Te same wymienniki, palniki i zasobniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek-projekt 19.12.2018 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 A jak jest z gwarancją ? Nie lepiej wybrać w tym przypadku na start p 18 ?Ps. jakie kw potrzebuje pieca ? - po zapoznaniu się z tematem ?Piece te mają minimalną moc 30% - czyli p12 będzie oszczędniejszy w cieplejsze dnia, za to w chłodniejsze będzie pracował na maksa - o ile sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 19.12.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Masz namyśli promiennik gazowy czy elektryczny. Promienniki na podczerwień w wersjach na lampie lub panelu.Z powodzeniem grzeją duże kubatury tj.obiekty sakralne ,hale,noworodki w szpitalu.Bardzo efektywne źródło kiedy potrzebujemy ciepło natychmiast i nie potrzebujemy grzać całego pomieszczenia.Osobiście nie pchałbym się na jeden sezon w paliwo obsługowe jakim jest pelet.Cenowo założenie wyjdzie podobnie około 15tyś w obu przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 19.12.2018 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 To ile tak na prawdę chcesz metrów ogrzewać? Zakładanie że P12 jest oszczędniejsza jest błędne, dlatego też zrezygnowano z jej produkcji. P18 moduluje od tej samej dolnej wartości. Szybciej rozbuja instalacje i zmoduluje np. na 1 bieg (najniższa moc) paląc przy tym tą samą dawkę peletu co P12 czyli 0,8kg/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek-projekt 20.12.2018 04:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Barliniak = powiedz mi jak rozwiązać sprawę Volcano z piecem gazowym kondensacyjnym ? Wszędzie czytam że taki piec nie pociągnie - chyba że zastosujemy bufor ciepła - ale ponoć to mało ekonomiczne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 20.12.2018 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 (edytowane) Rozumiem ,że pytasz o ten system .To już byś musiał się spytać producenta kotła gazowego jaka jest współpraca z tego typu systemem.Widzę ,że u mnie w sklepie briko mają ten system ale w jaki sposób grzeją wodę to Ci nie powiem.Raczej nie jest to system połączony z piecem na paliwo stałe.Może podjedź gdzieś do sklepu gdzie jest coś takiego i podpytaj.Na filmie gość mówi ,że zasłonięty panel na podczerwień przez przeszkodę nie emituje ciepła dalej.Fakt ale takie panele montuje się wyżej a nie na wysokości tradycyjnych grzejników.Nie wiem co Ty tam robisz na warsztacie ,ale ja sobie nie wyobrażam jeśli mi w twarz bezpośrednio wieje i papiery wraz z kurzem na stole latają.To samo kiedy wchodzę do sklepu i napierdziela huragan .Panelami grzeją u mnie w sklepie budowlanym o wysokości 7-8m i powierzchni 300-400 metrów w briko natomiast system typu vulcano .Jak wychodzi cenowo i który korzystniejszy to nie wiem.Najlepiej pytać u źródła.Przy ogrzewaniu typu vulcano potrzeba jednak trochę czasu aby odczuć ciepło no chyba ,że bije nam prosto w twarz przy panelu masz praktycznie ciepło dostępne od włączenia. Edytowane 20 Grudnia 2018 przez Barliniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek-projekt 20.12.2018 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 No tak ale volcano nagrzewa całe pomieszczenie + dla podłogówko na górze. Volcano pracuje wydajnie w bardzo wysokich temperaturach. Przy niskich wieje chłodem , a nie ciepłem ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek-projekt 20.12.2018 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 ktoś zaproponuje kw pieca i dany model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 20.12.2018 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Rtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 22.12.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 (edytowane) Bardzo Dobry kocioł z bardzo dobrą modulacją duński RTB50 4,3-43kW. Automatyczne czyszczenie palnika i wymiennika,kompresja popiołu. Bardzo rozbudowana kontrola przez internet. Modułowość konstrukcji i możlwiosć dołączenia dużego zasobnika na pellet. Świetnie sobie radzą na dużych obiektach. Edytowane 22 Grudnia 2018 przez Kroitz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts