Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy wiecie coś na temat rowu melioracyjego czy można zasypać

fugo79

Recommended Posts

Posiadam działke na którą muszę zrobić wjazd . Przed moją działką jest rów melioracyjny który muszę zasypać , czy mogę zrobić to w ten sposób ze wstawie w rów dreny tak aby był przepływ wody i zasypie go do równego gr€zem nie zgłaszając tego do gminy czy muszę to zgłosić ???

Samowolnie nie wolno zasypywać rowów, bo mogą zrobić kuku !

Wykonuje się wjazdy na działkę stosują, tzw. przepusty drogowe ( wzmocnione rury betonowe ). W WZ powinna znaleźć się informacja o sposobie ( rozwiązaniu ) wjazdu na posesję. Musisz dowiedzieć się kto jest odpowiedzialny za rów - zarząd dróg, gmina, zarząd melioracji i z nim ustalić konkretne rozwiązanie.

Pozdro

J

Jerzysio - dokładnie tak.

Fugo - ja mam taką samą sytuację. Do działki przez rów melioracyjny. A droga przy której mam działkę prowadzi do urz. gminy ~ 300 m :wink:

Także samemu to nic nie zasypię ...

Ja mam juz WZiZT, tam wpisane, ze potrzeba wykonać wjazd na działkę.

Dałem już wszystko projektantowi ( musi być specjalny z upr. drogowymi ) żeby zaprojektował wjazd na działkę, jak będę miał projekt i pozwolenia ( normalne budowlane ) to wtedy DOPIERO mogę zrobić wjazd na SWOJĄ działkę :evil:

Takie to wszystko pop...chrzanione, ale inaczej w/g akt. przepisów się nie da ( przynajmniej na moim terenie ).

Majki