mihalski 19.12.2018 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Mam dylemat ...chcę zrobić schody drewniane (sosna lub jesion) z kutą balustradą , bez wodotrysków , dom jest drewniany. są to schody 2-biegowe ze spocznikiem między biegami. Na razie konstrukcję mam zrobiona do schodów bez duszy, ale mogę przyciąć kilka centymetrów każdy bieg aby była tzw "dusza". i teraz pytanie , każdy bieg ma 100 cm szerokości ,jak duża powinna być dusza, czy obcięcie 7-8 cm z każdego biegu jest ok , wtedy miałbym 92-3 szerokość każdego biegu , nosek i policzek to ok 4 cm na każdy bieg. Wtedy na realną duszę zostaje 7-8 cm . Czy są w tym temacie jakieś wytyczne ? Swoją drogą poszukuję solidnego i niedrogiego stolarza od schodów w okolicach Płocka - ktoś ma jakieś dobre doświadczenia ? pozdrawiam Mihalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 20.12.2018 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Lepiej jak jest jakaś dusza bo możesz zrobić normalną poręcz. Inaczej będą poręcze się nakładać. Chyba że są jakieś rozwiązania dla tradycyjnych schodów aby rozwiązać ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terreda 20.12.2018 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Moim zdaniem dużo lepiej zrobić schody z duszą, tak jak kolega wyżej pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALBO 06.01.2019 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Wszystko zależy od rodzaju poręczy i odległości jakiej od końca stopnia zamierzasz zamontować barierkę. Można się obyć bez "duszy". Troszkę się na tym znam, bo drewnianymi schodami zajmuję się od ponad 30 lat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertN84 13.01.2019 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Dokładnie, schody mogą być bez duszy ale wtedy montaż barierek na stopnie od góry lub barierki nachodzą na siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts