wiertar 19.12.2018 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Witam. Na wiosnę chce wymienić stary piec zasypowy na nowy z podajnikiem prawdopodobnie na pellet. Kocioł będzie na dofinansowanie z programu czyste powietrze wraz z systemem odprowadzaniem spalin. Nie znam się specjalnie na tym co i jak, więc trochę spraw technicznych. Piec musi być typu kompakt, bardzo mała kotłownia Powierzchnia mieszkania to 80m2 Moc kotla jak najmniejszą czyli pewnie 10kw (W tym momencie mam kocioł 12kw) Ściany ocieplone styropianem 10-15 cm Fajnie by było gdyby piec jak najbardziej bezobslugowy. Tak żeby żona sobie spokojnie z nim poradziła. Budżet na sam kocioł około 10 tys. No chyba że jest coś naprawdę ciekawego nieco drożej. Do tego dojdzie komin, jak się dowiedziałem jeśli na pellet to lepiej ze stali nierdzewnej ocieplony. Wysokość około 10metrow. Może mi ktoś coś doradzić? W jaki piec i komin uderzyć?Myślałem też o pompie ciepła. Jednak przy zwykłych grzejnikach raczej mija się to z celem. Zrobiłem symulacje na ciepło właściwe i wychodzi mi że potrzebuje pieca około 10-12kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 19.12.2018 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Np Zębiec agat 10kw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 19.12.2018 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Raczej za duży. Kotłownia ma jakieś 1,2na niecałe dwa metry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 19.12.2018 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Poprawka. 1,5 na 2,1m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 19.12.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 To jest bardzo mały kociołek , ja mam jego odpowiednika tylko na ekogroch , , jedynie pojemnik na pellet musi gdzies stać ale to tyczy każdego kotła , pojemnik za sciana w zasadzie mógłby stać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 19.12.2018 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Co ty z tym Agatem, jeszcze karz mu to czyścić za karę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafcioa4 20.12.2018 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 (edytowane) , jedynie pojemnik na pellet musi gdzies stać ale to tyczy każdego kotła . co za bzdury. Są kotły, które mają pojemnik na pellet w jednej bryle Edytowane 20 Grudnia 2018 przez rafcioa4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 20.12.2018 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Tak jak pisałem chciałbym jak najmniej roboty przy nim. Także samoczyszczenie jak najbardziej wskazane. Myślałem właśnie i kotłach z podajnikiem wbudowanym. Coś ala kostrzewa mini bio ne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 20.12.2018 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Tak jak pisałem chciałbym jak najmniej roboty przy nim. Także samoczyszczenie jak najbardziej wskazane. Myślałem właśnie i kotłach z podajnikiem wbudowanym. Coś ala kostrzewa mini bio ne Co Ty rozumiesz pod pojęciem samoczyszczenie?Tym Kostrzewą mini bio to dopiero byś żonę uszczęśliwił jeśli chodzi o czyszczenie.:D:D:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 20.12.2018 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Nie wiem nic, dlatego pytam. Jak bym wiedział to bym nie zakładał tematu. Są tutaj mądrzejsze głowy tak jak ty więc liczę na pomoc. Kostrzewa nie ma funkcji samoczyszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 20.12.2018 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 To niech będzie Defro bio slim bo widzę że masz taki w podpisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 20.12.2018 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 To niech będzie Defro bio slim bo widzę że masz taki w podpisie Wysoki załadunek i wymiennik poziomy jak w tym Defro do najszczęśliwszych rozwiązań nie należy bio slim to taki "atak klonów" z Kostrzewy.Przefiltruj piece dostępne na rynku bo bez tego zawrotu głowy dostaniesz.Czyli dobry piec posiada wymiennik pionowy( z czyszczeniem ręcznym za pomocą dźwigni lub mechanicznym automatycznym) wyciorowe rozwiązanie do wygodnych nie należy.Wydech maksymalny 130mm.Palnik samoczyszczący jest w każdym piecu na pelet ,ale są różne rozwiązania czyszczenia.(Kompresorem,wentylatorem,zapadką,gilotyną,palcem mieszającym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 20.12.2018 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 A Eg pellet micro jaki ma wymiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 20.12.2018 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Albo stalmark slimko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 20.12.2018 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Stalmark to Ekosilver godny polecenia, niedrogi z dobrym palnikiem i automatycznym czyszczeniem wymiennika. Slimko to Kotlospaw z Pleszewa. Kocioł z poziomym wymiennikiem i palnikiem Kipi. Jeśli chcesz coś fajnego i bezobsługowego to tu masz https://youtu.be/VFR3zhRCPRg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 20.12.2018 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Wszystko fajnie. Piec bomba może i by. Się szarpnął na takiego ale.... Co później z serwisem itp? Koszta nie będą dużo większe od takich naszych polskich piecu? Jestem z Pienin więc może być problem też zkims kto zna się na tych piecach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 20.12.2018 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 (edytowane) He he he akurat tam w okolicy mam jedną kotłownię co prawda jeszcze nie skończoną i nie uruchomioną ale pewnie niedługo wystartuje. Wiertar - w okolicach karczmy chatka. A ceny części to trzeba by porównać myślę że nie odbiegają a może nawet są tańsze niż w naszych kotłach. Edytowane 20 Grudnia 2018 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 20.12.2018 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 O widzisz to teraz już trochę lepiej to brzmi. Ja pisałem. Do ciebie na FB. Podesle ci wymiary kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertar 20.12.2018 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 O widzisz to teraz już trochę lepiej to brzmi. Ja pisałem. Do ciebie na FB. Podesle ci wymiary kotłowni. Chyba nawet wiem ktora to kotłownia będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 20.12.2018 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Bo Pulawiak to światowy człowiek ale jak wróci z roboty to jedynie jedzenie pamięta ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts