Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyty PIR/PUR z odzysku - warto ?

Janekk1234

Recommended Posts

Potrzebuję izolacji podłóg, ścian piwnicy i dachu płaskiego.

Na OLX jest masa tego materiału z odzysku , w bardzo dobrych cenach.

Zna ktoś temat ? Warto ?

Od siebie dodam że pół roku temu zakupiłem trochę takiej płyty PUR na izolację podłogi w garażu i pozytywne doświadczenie. Materiał równy, a izolacyjność podobno dużo lepsza niż styropian najlepszy.

Na mój płaski dach i podłogo powinno być idealne.

Ja stosowałem jako izolacje podłogi w domu i w piwnicy, oraz na izolacje pionową do "0". Do zalet należy dodać niewrażliwość na rozpuszczalniki zawarte w papie. Niestety jako wada, to brak standardowych i stałych wymiarów, co wiąże się z mozolnym docinaniem każdej płyty, oraz dużą ilością odpadów. Przy cięciu pylą.

Sumując ilość pracy z kosztami i efektywnością, jestem zadowolony. Nie jest to tak przyjemne jak układanie czystego styropianu.

Jako ciekawostkę podam , że bufor nabity do ok100 ciepła przykryty 10cm tej płyty i zasypany ok 20cm warstwą jej strzęp jest praktycznie niewidoczny dla kamery termowizyjnej.

Żeby zdecydować dobrze by znać się na technołogii PIR. Jak rozpoczynają produkcję płyty to na początku i końcu leci ten odpad, najbardziej to nierówne/niestabilne spienianie rdzenia płyty, bo grubość zapewnia prasa, to technicznie szybko-łatwo. W użytkowaniu to prawie gwarantowany odstęp w izolacyjności...