Maciek1989 20.12.2018 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 witam od poltorej tygodnia mam odpalone ogrzewanie w nowym domu .posiadam Piec19 kw - 5 klasa Kovert - pleszew palnik ekoenergia 1 pompa na cala instalacje elektryczna.. aktualnie chodzi na 2 biegu w trybie staloobrotowym rekomendowany dla podlogowki, lecz posiada tez tryb proporcjonalny gdzie dopasowuje wysokosc podnoszenia do aktualnego przepływu w instalacji .MOJ hydraulik kazal by chodziła na trybie rekomendowany dla podlogowki na 1 biegu jeśli powrót przy grzejnikach bedzie letni to zmienić na 2 bieg. 70 % ogrzewanie podlogowe 30 % grzejniki dom 130 m2 - nie ocieplone poddasze - czekam by wilgoć znikła by układać welne . Problem polega na tym ze od tygodnia siedze po pare godzin i próbuje zrozumieć gdzie jest błąd , otóż piec dlugo dochodzi do temperatury nadanej i wytrzymuje w spoczynku od 10 do 15 minut średnio...próbowałem juz różnych ustawień i ciagle nie mogę dojść do niczego konkretnego .15/7010/4012/50 teraz ustawiłem na próbę 7/30wentylator - 12%podawanie w pod - co 6 minut przez 7 sektemperatura nadana - 55 wentylator juz na różne mozliwe opcje od 10% do 70% podtrzymanie wentylator wyłączony aktualnie spala mi 50 kg ekogroszek 26 mj ! i jest bardzo dużo popiołu temperatura 0 stopni na zewnątrz...zaprpoponujcie cos prosze ...Chciałbym zrozumieć wgl jak te piece maja pracowac czy mają ciagle dążyć do temperatury nadanej i nie osiagac jej często? wydaje mi sie ze takie cos spowoduje duze zurzycie paliwa ...moim celem ciagle jest by kocioł szybko uzyskiwal temperaturę i byl jak najdłużej w podtrzymaniu ? czy to jest odpowiednie rozwiązanie? zamieszczam zdjecia płomienia https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/b78b257b237ac1f4[\img]https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/81ffeb20e68b674b[\img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek1989 20.12.2018 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 21.12.2018 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Jedna pompa na cała instalacje to zdecydowanie za mało. W twoim przypadku powinny być cztery: do CO, do OP, do CWU i pompa kotłowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek1989 21.12.2018 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 cwu nie mam bedzie elektryczny podgrzewacz ...Ale co ma pompa do tego wszystkiego ? skoro jedna chodzi na 2 biegu i wszystkie odbiorniki grzeją dobrze , nawet śmiem twierdzić że na 1 biegu tez by chodziło dobrze . układ otwarty .na ta chwile chodzi podlogówka i 3 grzejniki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 21.12.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 cwu nie mam bedzie elektryczny podgrzewacz ...Ale co ma pompa do tego wszystkiego ? skoro jedna chodzi na 2 biegu i wszystkie odbiorniki grzeją dobrze , nawet śmiem twierdzić że na 1 biegu tez by chodziło dobrze . układ otwarty . na ta chwile chodzi podlogówka i 3 grzejniki . Jak dobrze chodzi, to o co chodzi? Układ z jedną pompą to nieporozumienie, chociaźby z jednego powodu, że powrót musi mieć odpowiednią temperaturę. To wyklucza przy takim układzie właściwe zasilanie podłogówki, gdzie maksymalna temperatura zasilania to 40-45 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 21.12.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Napisałeś , że długo dochodzi i krótko stoi w podtrzymaniu.. A czemu? A no temu , że dom masz nie wygrzany , zimny , bez zysków bytowych a co najważniejsze - bez ocieplonego poddasza i z masa wilgoci technologicznej , . Musisz teraz niestety się zgodzić i zaakceptować duże spalanie albo dyndać tak ino ino (ale nie wiem czy tak można) temat poprawności omijam bo się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek1989 21.12.2018 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 W następnym tygodniu zamknę poddasze to będę miał wkoncu porównanie...A co do kotłów. ile wasze sie nagrzewania ile trzymają w podtrzymaniu jakie macie nastawy aktualnie w pracy i w podtrzymaniu ... i jeszcze pytanie jesli teraz mam ustawione np 60 stopni na piecu i termostaty na polowe mocy i 24 stopnie w domu to jak przyjdą mrozy to czym operować termostatami ? czy temperatura pieca by mniej spalić. jak wy robicie ?i czy jak temperatura pieca to za każdym razem jak jest wiecej na minusie to zmienianie temperaturę na kotle i znowu zmienianie nastawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 21.12.2018 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 60 stopni idzie ci w podłogówkę? Czy może jest ona jakoś inaczej zasilana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek1989 22.12.2018 00:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 60 stopni na piecu i 70 % domu w podlogowe . A co w tym dziwnego jest cos ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek1989 22.12.2018 00:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 podlogówke reguluje termostatami na 2 rozdzielaczach na jednym 3 obiegi i na 2 rozdzielaczu jeden obieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 22.12.2018 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 podlogówke reguluje termostatami na 2 rozdzielaczach na jednym 3 obiegi i na 2 rozdzielaczu jeden obieg opisz po kolei jak wygląda i co tam w tej twojej instalacji od kotła tam i z powrotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 22.12.2018 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 60 stopni na piecu i 70 % domu w podlogowe . A co w tym dziwnego jest cos ? Dziwna jest ta twoja instalacja, ktoś to projektował czy to wymysł hydraulika? Jakoś to może działać, przypomina to, jak sądzę, układ z podłogówką z zaworem RTL. Ale taki układ jest przewidywany do małej powierzchni podłogówki, typu mała łazienka, kuchnia, przedpokój a nie 70% powierzchni domu. A gdzie ochrona powrotu kotła, co najmniej zawór trójdrogowy, o czterodrogowym nie wspomnę lub układ ze sprzęgłem czy wymiennikiem. Używałem kiedyś kopciucha z jedną pompą, do tego podłączone grzejniki i dwie małe podłogówki z zaworem RTL. Jakoś to działało ale kocioł był żeliwny i temperaturą powrotu się nie przejmowałem. Przejrzyj schematy producentów kotłów, urządzeń do ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek1989 22.12.2018 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 powiem szczerze że mu ufam bo robi to już chyba z 20 lat . wykonał instalacje u brata i jest ok zreszta to rodzina. za bardzo sie nie znam ale mniej więcej opiszę. A więc. - kocioł 19 kw 5 klasa - 1 pompa LFP ePCO 25/40 -70 elektroniczna- Pierwszy rozdzielacz w kotlowni i w nim zamontowane 3 termostaty do podlogowki - 3 obiegi podlogowki na ok 50 mk2 powierzchni - Drugi rozdzielacz nad kotłownia w pokoju A w nim jeden termostat do podlogowki - 1 obieg ok 20 mk2 powierzchni - reszta czyli 50 mk2 domu to grzejniki z termostatami jeśli chodzi o pompe to jest ona z 2 trybami pracy staloobrotowy rekomendowany do podlogowki oraz proporcjonalny - I TU PYTANIE NA JAKIM BEDZIE LEPIEJ CHODZIĆ ponieważ doszły grzejniki 3 szt .szczerze powiem że na trybie stałoobrotowym jesli chodzi o kociol nie widzę zbytnio różnicy .próbowałem juz kazdy bieg i mniej więcej nie widać różnic między dochodzeniem kotła do nadanej temperatury... na każdym biegu jest w zakresie 10 - 20 minut ...nawet przy temperaturze na dworze jak dziś 6 stopni ...kabaret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek1989 22.12.2018 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 i tu ciekawe pompa na 1 i 2 biegu grzeje ok a jedna noc pochodziła na 3 biegu i na dole podlogowka jest chłodna , góra ok . A miałem nadzieję że na 3 biegu bedzie cieplejsza woda wracać a tu taka rybka wyszła .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek1989 22.12.2018 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 aktualnie temperatura na dworze 6 stopni .temperatura w mieszkaniu 22 termostaty w zakresie od 1-5 są ustawione : dół podlogowka ustawiony na 1,5góra podlogowka na 3 a grzejniki na 5 ( poddasze nie ocieplone )temperatura nadana 60 stopni podawanie 5/20 powietrze 17% podtrzymanie : podawanie co 3 minuty przez 5 sękpowietrze wyłączone przysłona wentylatora odsłonięte na 1,5 cm ekogroszek 26 kj pompa tryb staloobrotowy 2 bieg czas uzyskania temperatury nadanej przez kocioł - 12 - 16 minut czas nadzoru kotła - posiedzialem przy nim dzisiaj to ok 20 minut raz minuta dwie dluzej raz minuta dwie krócej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistrzu123456789 22.12.2018 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 powiem szczerze że mu ufam bo robi to już chyba z 20 lat . wykonał instalacje u brata i jest ok zreszta to rodzina. za bardzo sie nie znam ale mniej więcej opiszę. A więc. - kocioł 19 kw 5 klasa - 1 pompa LFP ePCO 25/40 -70 elektroniczna - Pierwszy rozdzielacz w kotlowni i w nim zamontowane 3 termostaty do podlogowki - 3 obiegi podlogowki na ok 50 mk2 powierzchni - Drugi rozdzielacz nad kotłownia w pokoju A w nim jeden termostat do podlogowki - 1 obieg ok 20 mk2 powierzchni - reszta czyli 50 mk2 domu to grzejniki z termostatami jeśli chodzi o pompe to jest ona z 2 trybami pracy staloobrotowy rekomendowany do podlogowki oraz proporcjonalny - I TU PYTANIE NA JAKIM BEDZIE LEPIEJ CHODZIĆ ponieważ doszły grzejniki 3 szt . szczerze powiem że na trybie stałoobrotowym jesli chodzi o kociol nie widzę zbytnio różnicy . próbowałem juz kazdy bieg i mniej więcej nie widać różnic między dochodzeniem kotła do nadanej temperatury... na każdym biegu jest w zakresie 10 - 20 minut ...nawet przy temperaturze na dworze jak dziś 6 stopni ...kabaret Jeśli nie masz zaworu trój lub czterodroznego to zmień fachowca bo widać ze zatrzymal się z technologią bez tego nie wyobrażam sobie pieca i może to mieć również wpływ na takie spalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek1989 23.12.2018 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 nie znam się ale żadnego zaworu 3 badz 4 droznego nie widzę u siebie patrząc w necie jak one wyglądają...Ale mogl bys po krótce opisać działanie tych zaworów ? wklejam linki do zdjęć mojej instalacji kotłownia i i jeden rozdzielacz plus wygląd popiołu https://zapodaj.net/61352bdd4e946.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/4eec7001428c3.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/cc014b5e634e0.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 23.12.2018 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 W zaworach 3/4 drogowych chodzi o to aby część wody ciepłej zmieszać z zimną i taką wypuścić na ogrzewanie lub powrót do kotła. W twojej instalacji pierwszy błąd to brak zabezpieczenia powrotu kotła przed zimną wodą wracającą z podłogówki (producent nie uzna gwarancji na kocioł i piec długo nie pochodzi). Po drugie ciężko będzie ci wysterować odpowiednio każdy z obwodów podłogówki bo woda popłynie tam gdzie ma prościej czyli krótszy obieg przez kaloryfery lub krótsze obiegi podłogówki. Po trzecie sterowanie zaworami RTL stosuje się do małych obwodów gdzie większość to kaloryfery, bo woda jest dławiona na końcu obwodu i w podłogówkę wpływa woda o za dużej temperaturze i może uszkodzić wylewki/podłoże . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek1989 23.12.2018 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 z tymi obiegami podlogowki sie zgodze juz teraz . na kolanach czlapalem po podłodze i rzeczywiście w różnych miejscach ma różną temperaturę. to jak rozmawiać z hydraulikiem by mi nie powiedział że pier...mu głupoty ? Od czwartku bede izolowal poddasze 30 cm welny w 2 warstwach potem ściągnę kotlarza jak bedzie ciagle taki sam problem by zetknął na to wszystko od strony kotła jeśli powie tez ze wina instalacji to ściągnę hydraulika i zrobie konfrontacje . nie mam zamiaru przepłacać za opał a lepiej odrazu zareagować. temperatury na zewnątrz po 5 stopni a ja tonę opalu przepalam w 20 dni i siedze w kotlowni po pare godzin dziennie od 2 tygodni .jeśli powiedza mi ze to wina izolacji domu to ich wysmieje bo parametry izolacji moim zdaniem są az za dobredachowka , pełne deskowanie , papa , membrana dachowa , wełna ulozona na stelarzu 30 cm w 2 warstwach lambda do tego maly strych zrobiony z płyt osb 20 cm ktory tez jest dodatkowa izolacja mury 25 cm pustach i 20 cm ocieplenie styropianemokna 5 komorowe 3 szybowe posadzki dol 10 cm styro i strop 5 cm styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 23.12.2018 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 (edytowane) Co do ilości spalanego opału to wykonanie instalacji nic tu nie zmieni, jedynie tyle że w jedno pomieszczenie będzie przegrzane, drugie niedogrzane. Jak węgiel dobrze jest spalany i ciepło nie wylatuje kominem to gdzie indziej nie znika tylko zostaje w domu. Co do wełny to trochę ryzyko ocieplać w sezonie grzewczym co jak wilgoć z ścian wejdzie w wełnę to już jej nie dosuszy i straci swoje parametry, jedynie szybko od razu folie rozkładać. Co do instalacji to jest do przerobienia, aby chronić kocioł i w prosty sposób móc to regulować co u ciebie może być bardzo trudne i co zmiana temperatury na zewnątrz kolejna regulacja. Mogę ci załączyć schemat mojej instalacji (działa 4 lata i temperatura w każdym pomieszczeniu nie przekracza +/- 0,5C od ustawionych). Na schemacie jest trochę zmian (inaczej podłączone drabinki w łazienkach i dołożone zawory auto-odpowietrzające, a w samych rozdzielaczach podłogówki tylko zawory i przepływomierze na każdy obwód). Ale można wykorzystać układ 4D do ochrony kotła i regulacji temperatury na kaloryfery i układ zaworu 3D do sterowania podłogówką. Edytowane 23 Grudnia 2018 przez Maher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts