Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustawienie Kotła :/

Maciek1989

Recommended Posts

No ale w sumie to tam tajemnej wiedzy nie trzeba , a z drugiej strony jak by miał mieć takiego instalatora jak ja miałem trzy lata temu to gorąco zachęcam aby to sam zrobił , rysunki szkice, dtr-ki wszędzie są a w końcu to tylko kocioł jakich miliony i lepiej lub gorzej działają a zawsze da się cos pomodzić , pomodzić to trzeba też sam kocioł fabryczny niestety , ja miałem (mam) palnik którym nie dało sie palić trzeba było robić małe co nieco aby to okiełznać , rękawki podwinąć i hura .:D

a jak kupowałeś to sprzedawca mówił , że nie znajdziesz lepszego ..... no cóż

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a jak kupowałeś to sprzedawca mówił , że nie znajdziesz lepszego ..... no cóż

To było trochę inaczej , na pewnym forum ktoś mi lnka podsunął o wyprzedaży kotłów prototypowych pod 5 klasę i było tam 5 peletowych (zębiec agat 4tys) oraz 5 na ekogroszek zębiec saturn 10kw w cenie 3 tys zł kompletny i nowy kociołek więc z mety go capłem i wszystko było ok ale na letnie grzanie tylko CWU kociołek czasem gasł , wystarczyło w koronce dowiercić 8 otworków fi 9mm i teraz ideala . warto było mimo że miałem nowy prawie 3 letni górniak od defro ale teraz jest wygoda .

problem jest taki że ja się zbytnio nie znam ...Ale lada chwila dosłownie kwestia mam nadzieję 2-3 tygodni maks jak przykrece plyty karton gips do sufitu do gory ...

( aktualnie jest ocieplone i położona folia paroizolacyjna)

i bedzie ciagle to samo spalanie czyli czy kur...ustawie 45 czy ustawie 55 czy 60 to

W granicach 50 kg na dzień...to z morda dzwonie do nich czyli najpierw kotlarz potem instalator bo nie mam zamiaru cala zime robic na opał...aktualnie poszła tona 26 kj w 20 dni .

by mi nie pierdzielil jeden z drugim ze cos z izolacja domu jest nie tak ...

termostaty poprzykrecane temperatura na kotle 48 i politykę samo jak byly pokręcone i mialem 60bstopni na kotle ...

problem jest taki że ja się zbytnio nie znam ...

kocioł na węgiel w nowym domu to same problemy. nie kojarzę jak masz ten dom zaizolowany i jaka wentylacja, ale jeśli zgodnie z przepisami to kocioł ma tragiczną sprawność i może grzanie prądem w taryfie pozaszczytowej wyszłoby taniej. co skłoniło Cię do instalacji potwora 19 kW w nowym domu 130 m2, gdzie pewnie maksymalne obciążenie to 7 kW razem z ciepłą wodą?

kocioł na węgiel w nowym domu to same problemy. nie kojarzę jak masz ten dom zaizolowany i jaka wentylacja, ale jeśli zgodnie z przepisami to kocioł ma tragiczną sprawność i może grzanie prądem w taryfie pozaszczytowej wyszłoby taniej. co skłoniło Cię do instalacji potwora 19 kW w nowym domu 130 m2, gdzie pewnie maksymalne obciążenie to 7 kW razem z ciepłą wodą?

Po części bredzisz po części nie :)

Kocioł nie musi mieć tragicznej sprawności palę parchem i nie dużo. Mógłbym mniej ale jestem ograniczony kominem murowanym.

Średnia za grudzień 9,2 kg/dzień.

Co do reszty masz racje

Drugi raz węgla bym nie wstawił. Jak bym nie maił na PCeta dałbym grzałe.

Po części bredzisz po części nie :)

Kocioł nie musi mieć tragicznej sprawności palę parchem i nie dużo. Mógłbym mniej ale jestem ograniczony kominem murowanym.

Średnia za grudzień 9,2 kg/dzień.

Co do reszty masz racje

Drugi raz węgla bym nie wstawił. Jak bym nie maił na PCeta dałbym grzałe.

nie mówię, że każdy kocioł. nie znam się na tym, ale zakładam, że masz lepiej dobrany kocioł, lepszy sterownik, lepiej dobierasz opał i nastawy. takie są uroki ogrzewania węglowego - łatwo zepsuć sprawność i nici z taniego ogrzewania, szczególnie w przypadku nowego w miarę starannie wybudowanego domu, który można spokojnie w rozsądnych pieniądzach ogrzać każdym innym nośnikiem i przy błędach w kotłowni ten węgiel może wyjść nawet drożej od prądu.

tak się zastanawiam jeszcze ...niebwiem czy mysle w dobrym kierunku .

aktualnie jest 48 nastawy pieca

podawanie 4/32

piec wiecej pracuje niz sie odstawia.

jedynie w dzień idzie mu to lżej.

termostaty podlogowki caly dol na 1

góra podlogowka termostat na 2.5 podlogowka i 3.5 grzejniki .

czy lepszego efektu nie uzyskal byl zwiększając temperaturę na piecu do np do 55 i oczywiście adekwatnie podawanie i Zmniejszając termostaty z 3.5 na 2?

w sumie ... takie kombinowanie nie da oszczędności 1 worka na dzień...tu problem jest grubszy jakiś...Albo dom ma ciagle takie zapotrzebowanie na ciepło...albo cos jest z piecem...albo jest błąd w instalacji CO .

znajoma mowila ze jej opal w oczach tez znikał w pierwszym roku grzania ...zrobie wywiad tez w tym temacie u sąsiada ktory mieszka pierwszą zime.

Jeśli przy dobrym spalaniu czyli braku spieków żużlowych, koksowych, właściwej temperaturze spalin i niezłym węglu oraz przy dobrym kotle masz takie spalanie to po prostu twój dom potrzebuje tyle paliwa by utrzymać te min. 20 stopni. Można oczywiście próbować z różnej maści sterownikami, palnikami, zawirowywaczami, by z węgla wyciągnąć jak najwięcej ale przy gorszej izolacji, gorszym wykonastwie wiele nie urwiesz.

Już pisałem że jak ci opał nie ucieka kominem lub popielnikiem to regulując nie jesteś w stanie dużo oszczędzić, ja wysuszyłem dom przez całe lato i tak dużo tego szło, ty jak nie wysuszyłeś domu to teraz musi ci wszystko odparować i dogrzać ściany i podłogi i sporo więcej ekogroszku zużyjesz.

ok wiec dzwonilem do hydraulika..

Pierwszy temat

Grzejniki cie sie zapowietrzaja ...jakas paranoja

dzisiaj co chwila je odpowietrzam.. jeden zaczyna grzać po całej długości po paru minutach nastepny sie zapowietrza ...

na ta chwile ustalone ze beda zakładane odpowietrzniki automatyczne TO NA PEWNO

2 sprawa .Jak juz zawita w pon. to nie wiem czy nie kazać mu zamontowac pompe do podlogowki ..caly układ dziala na jednej i zawodach tył..tej podlogowki jest sporo i 3 grzejniki a dojda jeszcze 3 na następną zime .

myślę nad tym ponieważ podłogowa na piętrze jest zrobiona tak ze rura od rozdzielacza najpierw idzie do łazienki KTORA jest DALEJ niż korytarz przy klatce schodowej i potem wraca i jest rozłożona na klatce ..i w łazience mam letnie podloge a na klatce jest chłodniej i podloga zimna...pompa raczej ni zaszkodzi a może tylko pomóc ...co myślicie?

3 temat zawór 3d ...rozmawiałem z nim o tym ze piec dlugo sie buja do Nadanej i zasugerowalem mu ze to może dlatego że za chłodną woda wraca do pieca ...stwierdził że może i mam rację.ale wtedy będzie troche chłodniejsze woda wychodziła na dom ...Z tym ze ja myślę ok chłodniejsza to zwiększe temp na piecu i pojdzie ciepła i lepiej mi sie dopali przy okazji groszek ...dobrze rozumiem?

żebym się nie wpieprzyl w jeszcze większe spalanie...

muszę zrobić jakieś kroki by zacząć wykluczać co jest przyczyną takiego zrzerania groszku .

kotła nie zmienie bo mnie nie stać juz na to .A jak modernizuje kotlownie to jeszcze tej zimy moze dojda co jest przyczyną czy pieprzone nie wygrzane mury czy instalacja

Kombinujesz i pewnie wpakujesz kolejne pieniądze i nic z tego nie wyjdzie i znowu będziesz się żalił na forum.

Może zacznij od rozrysowania instalacji i pomyślenia gdzie możesz prawidłowo wstawić dodatkową pompę, zawór 3/4D czy odpowietrzniki automatyczne i czy to jest konieczne i po zmianach nie będzie jeszcze gorzej. Ja przy pomocy forum i internetu sam narysowałem sobie schemat instalacji CO/CWU uwzględniając sterownik i wszystkie elementy instalacji i gotowy schemat dałem hydraulikowi do wykonania. Do tego musiałem go przekonywać że to wszystko zadziała i do końca i tak mi nie wierzył i powiedział że przy pierwszych mrozach będę go prosił o przerobienie instalacji i wstawienie np. innych cieplejszych zaworów termostatycznych. W połowie zimy sam przyjechał bo się nie odzywałem i sprawdził jaką mam temperaturę w domu i jak to działa. Schemat sobie skopiował i kilka razy nawet dzwonił aby przeliczyć i podać jak mam ustawione zawory i przepływy.

To powinien ci zapłacić za konsultacje. I tacy ludzie biorą się za robotę.

Przynajmniej mam to co chciałem, schemat narysowałem, każdy z forum mógł go ocenić i wnieść poprawki, a taki miejscowy hydraulik może był na jakimś kursie z 20 lat wcześniej gdzie montowało się jedną pompkę z obejściem grawitacyjnym i "tłucze takie instalacje do każdego domu" i może zadziała jak nie wstawi mocniejszą pompkę, a u mnie takie "cuda" jak zawory 4D, 3D termostatyczne,DBV, masę zaworów zwrotnych, czujników i wszystko wpięte do internetu.

To powinien ci zapłacić za konsultacje. I tacy ludzie biorą się za robotę.

Wszystko kwestia ceny - za robociznę kotłowni o ile pamiętam zapłaciłem ok. 1000zł , a jak w jakiejś firmie hydraulicznej pytałem o instalacje z DBV,4D,3DTerm to ceny zaczynały się od 5000zł (instalacja z projektem).

Edytowane przez Maher

podłogowa na piętrze jest zrobiona tak ze rura od rozdzielacza najpierw idzie do łazienki KTORA jest DALEJ niż korytarz przy klatce schodowej i potem wraca i jest rozłożona na klatce ..i w łazience mam letnie podloge a na klatce jest chłodniej i podloga zimna..

kolega dobrze radzi , rozrysuj instalacje ..... bo z każdym Twoim postem coraz bardziej przekonujesz np. mnie że jest skopana.