gutozaur 20.12.2018 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Witam. Muszę dość szybko podjąć decyzję o wyborze drzwi. Nie mam zbyt dużo miejsca i szukam drzwi do łazienki takich aby bardziej izolowały akustycznie. Które się lepiej sprawdzą, Przesuwne czy składane? Dodam, że już za późno na drzwi składane chowane w ścianę co by rozwiązało raczej problem bo na tyle izolują że jest ok. Powiem szczerze że zwróciłem uwagę na Portę alfa, ale nie jestem pewny czy dobrze widziałem na filmikach, bo one wyglądają jak normalne drzwi. Mają uszczelki, zamek i klamkę, tylko nie wiem czy jest uszczelka w miejscu gdzie drzwi się ze sobą łączą bo tego nie wida, chyba że tam też jest pióro wpust bo jak jest szpara tam to chyba będą marne. Ktoś wie coś na ich temat? Drzwi muszą wyglądać klasycznie jak takie stare niemieckie i kolor biały. Czy ktoś poza Portą robi takie drzwi łamane z klamką i uszczelkami? Jak w ogóle Porta jako drzwi? Poczytałem trochę na forum i wiem, że nie są najgorsze, ale najważniejszy jest system przesuwny. Nie wiem z czego oni korzystają. Czy są jakieś drzwi w tym stylu które mają dobry system i nie kosztują majątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 20.12.2018 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Jak myślę o konstrukcji drzwi, to ani łamane, ani przesuwane nie dadzą izolacji akustycznej - to ten sam poziom, czyli niski.Natomiast przepisy i zdrowy rozsądek zakłada, że ze względów bezpieczeństwa lepsze będą przesuwane lub otwierane ale na zewnątrz (żeby w przypadku zasłabnięcia osoby wewnątrz, można było się do niej dostać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutozaur 20.12.2018 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Jak myślę o konstrukcji drzwi, to ani łamane, ani przesuwane nie dadzą izolacji akustycznej - to ten sam poziom, czyli niski. Natomiast przepisy i zdrowy rozsądek zakłada, że ze względów bezpieczeństwa lepsze będą przesuwane lub otwierane ale na zewnątrz (żeby w przypadku zasłabnięcia osoby wewnątrz, można było się do niej dostać). Niestety nie ma miejsca na to, aby drzwi były otwierane normalnie, dlatego muszę improwizować. To jest mieszkanie w starej kamienicy. Wszystkie drzwi na korytarzu a jest ich 5 otwierają się na korytarz co przy otwartych wszystkich drzwiach jest abdurdem. Będę obracał wszystkie drzwi tak, żeby otwierały się do środka, ale do łazienki muszę wymienić je całkiem ze względu na brak miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.12.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 System przesuwny naścienny jest najlepiej kompletny ze wszystkich firm które miałem okazję montować. Wszystko dopasowane, przemyślane. Uszczelki szczotkowe w komplecie, więc na ile mogą to są szczelne. Podobnie system Alfa - to na dobrą sprawę normalne drzwi, tyle że "złamane" Na pewno bardziej szczelne niż wersja Beta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutozaur 21.12.2018 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 System przesuwny naścienny jest najlepiej kompletny ze wszystkich firm które miałem okazję montować. Wszystko dopasowane, przemyślane. Uszczelki szczotkowe w komplecie, więc na ile mogą to są szczelne. Podobnie system Alfa - to na dobrą sprawę normalne drzwi, tyle że "złamane" Na pewno bardziej szczelne niż wersja Beta. Widziałem wczoraj betę i nie nadaję się do łazienki ze względu na szparę na środku. Obdzwoniłem salony i wiem gdzie jest alfa na wystawie, ale podczas rozmowy wyszło, że nie ma drzwi łamanych 60, także mój problem został częściowo rozwiązany, bo wiem że nie mogę ich użyć. Pozostają przesuwne, które moim zdaniem do łazienki to średnio zwłaszcza jak łazienka jest na korytarzu, jak wszyscy się ubierają a ktoś postanowi iść skorzystać to raczej komfortu mieć nie będzie. Do drugiej łazienki wezmę łamane bo tam mam otwór 80 więc się zmieszczą. Czy ta Porta Alfa jest ok? Są jakieś inne podobne drzwi z klamką i uszczelkami? Te Alfy są ok, ale chciałbym mieć wybór i może są jeszcze jakieś drzwi o takich właściwościach z innych firm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts