Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parowanie ram okiennych - POMOCY

Recommended Posts

Wiem - temat wakowany jak rzeka, ale.... zawsze tematy sa zwiazane z parowaniem szyb a ja mam inny problem - parowanie ram okiennych.

Sprawa wyglada tak:

- pierwsze objawy parowania (pocenia sie) ram pojawiaja sie jak robi sie chlodniej na zewnatrz.

- pocenie sie wystepuje w okolicy klamek i dolnej czesci ramy okiennej jak rowniez na slupku pomiedzy dwoma skrzydlami okiennymi (ta czesc stala okna).

W pomieszczeniach rozstawione sa pochlaniacze wilgoci i jest regularnie wietrzone.

Pod kazdym oknem jest kaloryfer, ktory dziala. ;)

Co z tym fantem zrobic?? (Mieszkanie spoldzielcze).

pocenie sie wystepuje w okolicy klamek i dolnej czesci ramy okiennej jak rowniez na slupku pomiedzy dwoma skrzydlami okiennymi (ta czesc stala okna).

W pomieszczeniach rozstawione sa pochlaniacze wilgoci i jest regularnie wietrzone.

Pod kazdym oknem jest kaloryfer, ktory dziala. ;)

Co z tym fantem zrobic?? (Mieszkanie spoldzielcze).

Klasyczny opis skutków kiepskiego montażu w progu okna oraz miejsc w których następuje zwiększona infiltracja powietrza powodująca obniżenie temperatury na powierzchni kształtowników. W takich warunkach para wykrapla się nawet wtedy, gdy wilgotność powietrza w pomieszczeniu mieści się w normie 45% - 60%. Co z tym można zrobić? Montaż poprawić, okno wyregulować o ile to możliwe, połączenie słupka stałego z dolną krawędzią ościeżnicy uszczelnić, ale to wszystko pół środki. Powiedzmy sobie szczerze, to po prostu kiepskie okno i normalne skutki podłej jakości okna wraz montażem.

Parowanie w okolicy klamek nie ma raczej związku z montażem...

Więc ja widzę przyczynę w nadmiernym wychłodzeniu "pustki powietrznej" pomiędzy skrzydłem a ramą. Może to być wynik zastosowania nawiewników (jeżeli są) lub nieszczelności zewnętrznej uszczelki na ramie.