Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

Byłem w składzie budowlanym i zaproponowano mi ww. pustak ceramiczny jako alternatywę dla Porothermu w nieco niższej cenie - różnica 5zł na m2. Z tego co do tej pory przewertowałem w zasobach Internetu to opinie są bardzo podzielone. Jedni polecają sprawdzony Porotherm, drudzy namawiają do zakupu Termotonu z racji tego, że jest to praktycznie to samo. Bardzo proszę o opinie oraz porady w temacie tej ceramiki oraz samej fabryki Owczary.

Z góry dziękuję oraz życzę Wesołych Świąt.

Michał

Edytowane przez michal_zachwalski

Swego czasu jak dokonywałem wyboru ceramiki porównywałem wielu producentów - m.in. właśnie Owczary, ale też Kozłowice, Leier, Wienerbergera i lokalnych producentów. W zasadzie produkty różnych firm parametrami wiele się od siebie nie różnią, więc bierz ten który jest tańszy/łatwiej dostępny.

Mi z analiz wychodziło, że Porotherm ma najlepszą klasę odchyłków wymiarowych - czyli pustaki najlepiej trzymają wymiar. Jest więc mniej roboty z poziomowaniem kolejnych warstw (chodzi oczywiście o trzymanie wymiaru w pionie, bo w poziomie to i tak się wszystko rozłazi :p). Poza tym warto patrzeć na masy pustaków i rozmiar. Porotherm jest względnie duży, więc wychodzi mało pustaków na m2. Najlepiej sobie przeliczyć ile kosztuje wymurowanie metra kwadratowego ściany z danego pustaka, bo czasami wcale nie jest tak, że ten najtańsza za szt. będzie najtańszy na m2. To wszystko oczywiście niuanse, ale opłaca się na nie zwracać uwagę, bo można sobie ułatwić życie i coś tam oszczędzić.

Robiłem na wiosnę porównanie parametrów:

Ciężar (kg)

Zużycie (szt/m2)

Wytrzymałość (MPa)

Współczynnik przewodzenia (lambda)

dla kilku produktów.

Wygląda to jak poniżej:

25 P+W Leier

14,9

11

15

0,31

25 P+W Owczary

11,7

12,5

15

0,25

25 P+W Porotherm

18

11

15

0,31

25 P+W Kozłowice

14

11

15

0,35

25 P+W Plecewice

13

11

15

0,35

• 11 months później...
Odświeżę temat - także mydle o Termoton zamiast Porotherm. Dlaczego uważacie ze waga jest tak istotna na niekorzyść lżejszego ? Czy to nie jest kwestia projektowania przekroju ścian i jeżeli wytrzymałość jest taka sama to nie ma różnicy. A wręcz przeciwnie ? Lżejsza cegła ma wiecej powietrza, co jest duzo lepszym izolatorem niz sama glina. Chętnie posłucham opinii innych, gdyż łatwo popaść w manie kupowania droższych rzeczy bo niby lepsze.

Budowałem dom ze wszystkich trzech wymienionych tutaj pustaków ściany szczytowe z termotona zewnętrzne z leiera a wewnętrzne nośne z porothermu. Sciany szczytowe murowałem na prętach najszybciej sie murowało i chyba najrówniej. Ogólnie wszystkie te pustaki sa bardzo dobre. Ludzie maja problemy z wierceniem w ceramice ja zawsze wiercę bez udaru i jeszcze nie miałem problemów żeby kołki wylatywały. leier miał największe odchyłki ale moim zdaniem był najtwardszy porostu dzwonił potem owczary i wreszcie porotherm z czego ten ostatni najrówniejszy. Każdą szychtę fugowałem żeby nie wystawała zaprawa tak żeby warstwa ocieplenia jak najbliżej przylegał ściany.

A ja uważam, że różnice są bardzo duże.

Dom mam z Porotherm 25 P+W, a kilka działówek, bo zabrakło 12 Porothermie P+W z pustaków z byłej fabryki Robena, oznaczonych jako Porotherm, ale bez P+W.

Jak robiliśmy testy rzucając m.in. tymi cegłami o ziemię, to te drugie rozbijały się na wiele kawałków, podczas gdy P+W tylko delikatnie się wyszczerbiały. Nie ma w nich żadnych problemów z wierceniem, bez znaczenia czy z udarem czy bez.

W mojej jeżeli chodzi o ceramikę, tylko dwa produkty są warte uwagi. Właśnie Porotherm P+W oraz produkty Firmy Eder. Reszta już po wadze widać ile jest warta.

Ciekawa sprawa... Klasyczne podróbki Porothermu. U mnie było podobnie - dokupowaliśmy paletę jakichś nonejmów, to nie dość że były dużo jaśniejsze od oryginału to też były po prostu lżejsze. Chociaż te moje nonejmy przynajmniej miały system P+W... :) Potem przy murowaniu wyszło jeszcze, że Porotherm jest dużo bardziej powtarzalny jeśli chodzi o wymiarowanie - trzyma idealnie wymiar w pionie i na głębokość, a różnice na szerokości są niewielkie. Jak kupuje się pustaki tańsze to bywa z tym bardzo różnie - różnice w szerokości potrafiły dochodzić do kilku centymetrów. Zdarzały się różnice na wysokości, co już jest słabe, bo kończy się uzupełnianiem zaprawą :/ Podsumowując, moim zdaniem to są takie pozorne oszczędności - lepiej murować jednolicie z oryginału.

• 2 weeks później...

Co zauważyłem... że partia partii nie równa . Kupowałem Porotherma Winenbergera z tej samej hurtowni i pierwsza partia była popękana i krzywa oraz różnokolorowa. Potem dokupiłem na szczyty i pustak był dużo lepszy, i nie popękany w jednym odcieniu . To chyba pewnie różne fabryki w PL robią. A mam info że z niemiec też nie są idealne bo ktoś sprowadzał .

Ogólnie te pustaki bardzo się kruszą i trzeba uważać jak z jajkiem. Wystarczy czymś niechcącą przywalić .

Co zauważyłem... że partia partii nie równa . Kupowałem Porotherma Winenbergera z tej samej hurtowni i pierwsza partia była popękana i krzywa oraz różnokolorowa. Potem dokupiłem na szczyty i pustak był dużo lepszy, i nie popękany w jednym odcieniu . To chyba pewnie różne fabryki w PL robią. A mam info że z niemiec też nie są idealne bo ktoś sprowadzał .

Ogólnie te pustaki bardzo się kruszą i trzeba uważać jak z jajkiem. Wystarczy czymś niechcącą przywalić .

Inna fabryka, Polska, Niemcy, cały, uszkodzony- co Ty ziemniaki kupowałeś czy cegły? Bo napewno nie Porotherm 25 P+W.

Pęknięcia ale w sensie, że pustaki są całe ale widać takie pęknięcie po zewnętrznej stronie i takich pustaków jest b.dużo u mnie. Muraż powiedział że to nie szkodzi . Parę pustaków było tak krzywe że wyglądają jak rąb a nie prostokąt. Zrobię parę fotek . Dla tego może cena była inna, niższa o 1,5 zł niż u konkurencji w szczycie sezonu ale na naklejkach jest klasa pierwsza itd. Ciekawe jak z Dryfixem

• 4 weeks później...
Inna fabryka, Polska, Niemcy, cały, uszkodzony- co Ty ziemniaki kupowałeś czy cegły? Bo napewno nie Porotherm 25 P+W.

W punkt :D Z tego co wiem porotherm jest robiony w kilku miejscach w Polsce i mogą być pomiędzy nimi jakieś różnice wizualne, ale nie w parametrach technicznych, bo przecież od tego są normy ITB.

Ja żałuje, że niedopłaciłem do równiejszych pustaków. Jedna sztuka np. szer 23cm druga 24 z tej samej palety. Trzeba przeglądać palety, żeby próg nie wyszedł 1cm. Bananowate w każdą stronę trzeba różnie układać(napisem do środka napisem na zewnątrz), żeby zamki się schodziły. Sam murowałem to kombinowałem, żeby wszystko zgrać ekipa by pewnie na to nie patrzyła i później by były Panie taki materiał lepiej się nie dało.

20190928_135531.jpg

20190928_135606.jpg

20190928_135616.jpg