Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nibe HAŁAS

budowa129

Recommended Posts

Witam,od 8,12,2018jestem użytkownikiem pompy powietrznej nibe ams10-12,prądu do dziś zużyła 450kwh,troszkie przeraża,no ale niemamy jeszcze drzwi wewnetrznych,gipsiaże sie kreca,rekuperacja niepodłaczona, mozna to zuzycie jakos tlumaczyc,martwi mie jeszcze jedna sprawa,podczas pracy pompy włącza sie, bardzo nieprzyjemne buczenie,w dziwny sposób niesie sie po budynku,jest bardzo uciazliwe,jezeli ktoś miał podobny problem prosze o podpowiedzi co robic,jaka to moze byc przyczyna, za odzew z góry dziekuje,może jeszcze ktos potrafiłby się odniesc do tego zuzycia pradu czy to normalne.

Może przyczyna być prozaiczna - skoro w domu nie ma jeszcze wyposażenia dźwięk rozchodzi się właśnie w ten sposób traktując całe pomieszczenia jako "puszka rezonansowa"?

W innym przypadku należało by sprawdzić sposób mocowania poszczególnych jej elementów do siebie i do posadzki/ściany. Zbyt mocne skręcenie amortyzujących podkładek może powodować przenoszenie ich na konstrukcję i uciążliwe dźwięki.

• Like 1

• 1 year później...
Witam,od 8,12,2018jestem użytkownikiem pompy powietrznej nibe ams10-12,prądu do dziś zużyła 450kwh,troszkie przeraża,no ale niemamy jeszcze drzwi wewnetrznych,gipsiaże sie kreca,rekuperacja niepodłaczona, mozna to zuzycie jakos tlumaczyc,martwi mie jeszcze jedna sprawa,podczas pracy pompy włącza sie, bardzo nieprzyjemne buczenie,w dziwny sposób niesie sie po budynku,jest bardzo uciazliwe,jezeli ktoś miał podobny problem prosze o podpowiedzi co robic,jaka to moze byc przyczyna, za odzew z góry dziekuje,może jeszcze ktos potrafiłby się odniesc do tego zuzycia pradu czy to normalne.

Witam,

Mam tą samą pompę i dokładnie ten sam problem z buczeniem co Ty. Pompa została uruchomiona kilka dni temu i powiem szczerze, że jestem dość zmartiony tymi odgłosami z pompy. Czy udało Ci się ten problem rozwiązać? Czy umeblowanie domu coś pomogło?

• 3 weeks później...
Witam ,umie wszystko w pozadku,mamy sypialnie przez sciane z kotlownia nic nieslychac,jezeli juz to jednostka zewnetrzna (buczy )kiedy pracuje,ale musi byc naprawde spokojnie na zewnatz,ogólnie jestem bardzo zadowolony z pompy i rekuperacji ,komfort stalej temperatury idobrej wentylacji,oto chodzilo,polecam wszystkim.Co dotych hałasów to potrz na spokojnie czy pompa rowno stoi czy rurki gdzies nidotykaja sciany,wszystko sie wyjasni napewno.fachowcy niezawsze wszystko zauwazą.pozdrawiam.

A jednostka zewnetrzna mocowana do budynku czy na oddzelnym stojaczku?

Jednostka zewnętrzna mocowana do ściany

Witam ,umie wszystko w pozadku,mamy sypialnie przez sciane z kotlownia nic nieslychac,jezeli juz to jednostka zewnetrzna (buczy )kiedy pracuje,ale musi byc naprawde spokojnie na zewnatz,ogólnie jestem bardzo zadowolony z pompy i rekuperacji ,komfort stalej temperatury idobrej wentylacji,oto chodzilo,polecam wszystkim.Co dotych hałasów to potrz na spokojnie czy pompa rowno stoi czy rurki gdzies nidotykaja sciany,wszystko sie wyjasni napewno.fachowcy niezawsze wszystko zauwazą.pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź. U mnie też jakby się unormowało. Kiedy budynek był wychłodzony pompa działała na pełnej mocy i buczenie rozchodziło się w całym domu. Kiedy wygrzałem podłogi praca pomy stała się mniej słyszalna. Na razie mam puste ściany, więc myślę że jak przyjdą meble, firanki, zasłonki będzie więcej elementów tłumiących dzwięki.