Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

złącze szwedzkie (pitless adapter) do studni głebinowej

itguy

Recommended Posts

Zmagam się problemem montażu złącza szwedzkiego .

Jak to zamontować żeby woda gruntowa się nie przedostawała do rury. Wygląda na to że wewnętrzna uszczelka w ogóle "nie robi" (vide zdjęcia).

Próbowałem jej w dwóch pozycjach i nijak nie dolega w wnętrza rury. Chyba profil wewnętrznej części jest zbyt mało zaokrąglony. Rure mam 125mm, otwór wiercę 44mm.

Próbowałem też wewnętrzną uszczelkę wymienić na oring 44x5 co nic nie zmienia. Zewnętrzna przy silnym docisku przylega tak sobie, wolałbym żeby obydwie przylegały dając jakąś tam szczelność. Oglądam zdjęcia pod hasłem pitless adapter i widzę że te uszczelki przylegają.

Nie potrafię tego zamontować czy to jakaś totalnie nieudana kopia jest z kiepskimi uszczelkami?

Dłuższa historia.

Chciałem kupić złącze pewnej firmy która deklaruje że wykonane jest z mosiądzu DZR. W przesyłce za ~ 200zł dostałem jednak coś niezbyt przypominające tego producenta a prezentowane gdzie indziej no name złącza za kwotę od 100zł do 300zł. To jest jakiś chiński wytwór sprzedawany przez sklepy z akcesoriami do pomp które często średnio wiedzą co sprzedają jak sie okazało . Odesłałem je. Chciałem dokonać tego zakupu w innych sklepach a i tak okazywało się ze na zdjęciu właściwa firma (także cena) ale produkt już ten sam który wcześniej otrzymałem. Delikatnie nazywać to trzeba chyba wprowadzaniem w błąd klienta.

Kupiłem świadomie to samo złącze z innego źródła za ok 100zł. Ew. będę wdzięczny za informacje gdzie kupie faktycznie dobrej jakości złącze i nie dostane w przesyłce tej samej chińszczyzny.

zlacze001.jpg

zlacze002.jpg

zlacze003.jpg

zlacze004.jpg

zlacze005.jpg