Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w ustawieniu pieca

prezeszg

Recommended Posts

Witam wszystkich,

niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem domu o wielkości 200m2. Posiadam piec na ekogorszek marki enka nowa sól ze sterownikiem ecomax 800. Proszę mi powiedzcie jak ten kocioł powinien być ustawiony by był ekonomiczny i nie występowały spieki.

Po poprzednich właścicielach pozostały usawienia:

-moc nadmuchu 63%

-przerwa w podawaniu w trybie pracy 57s

-czas podawania 13s

-przerwa w podawaniu w trybie nadzoru 5m

Pale sztygarem ultra, więc paliwo dobrej jakości a spieki występują.

Jeśli jest ktoś w stanie mi pomóc będe wdzięczny

Bardziej mi to wygląda na spieki koksowe. Nie jestem wielkim znawcą, co drugi dzień muszę opróżniać popielnik bo dużo spieków jest, popiołu mało,

piec nie jest w stanie długo utrzymać zadanej temperatury i co jakiś czas wchodzi w tryb pracy. Pali ponad 25kg na dobę.

Wrzuć zdjęcie, jeśli koksowe, to musisz to dopalić. Krótsze podawanie lub dłuższy czas przerwy, lub/i wiekszy nadmuch, choć nadmuch masz naprawdę spory. Masz bardzo krótką przerwę w nadzorze więc może przez to przesypuje ci niedopały? Ja bym tu raczej szukał przyczyny. Kopczyk masz spory?

Mniej więcej tak to działa, są dwie szkoły, jedna mówi, że pracujemy krócej(większa moc) i kocioł wchodzi w podtrzymanie, druga szkoła mówi, że pracujemy jak najdłużej (moc mniejsza i przy rozwiniętym sterowniku modulowana), tak by kocioł najlepiej w ogóle nie wchodził w podtrzymanie. Rozumiem, że letni czopuch masz, jak kocioł nie pracuje? Przy zbyt małej temperaturze spalin, podczas pracy, może ci kondensować, lać, smołować itp. Teraz tylko pilnujesz kopczyka, żeby nie smolił, nie smołował, nie koksował, nie żużlował itd. Na spieki żużlowe możesz dosypywać do zasobnika wapna.

Witam,posiadam piec ENKA SET od 8 lat na sterowniku ecomax 800r więc podzielę się moimi ustawieniami,dodam tylko ,że u mnie pracuje wraz z czujnikiem pogodowym oraz elektrycznym siłownikiem mieszacza i pokojowym termostatem.

-nadmuch 29%

-czas podawania 8s

-przerwa 19s

-przerwa nadzór 25min

-podawanie nadzór 10s

-wydłużenie czasu nadmuchu 10s

-histereza pieca 3 stopnie

-podwyższenie temp. pieca od CWU i mieszacza 3 stopnie

-min temp. pieca 52 stopnie

-krzywa grzewcza mieszacza 1.6

-krzywa grzewcza pieca 1.6

-włączone sterowanie pogodowe pieca i mieszacza

-obniżenie temp.zadanej pieca i mieszacza od termostatu pokojowego -3 stopnie

Ogrzewanie grzejnikowe,CWU,spalanie do 20 kg na 140m2 do temperatury na zewnątrz -5.Potem zużycie groszku rośnie...Za dużo powietrza żar pływa w palniku ,więc robią się spieki,za mało natomiast węgiel się koksuje...tak jest u mnie,nie przekraczam 30% nadmuchu i nie schodzę poniżej 25%,ale to zależy już od opału.

Edytowane przez alek16