Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana instalacji 1F na 3F przeniesienie licznika na zewnątrz budynku

Recommended Posts

Witam

Szykuje się zmiana instalacji w domu jednorodzinnym aktualni jest 1 faza na aluminium. Chcę wrzucić instalację 3 fazową i teraz mam w związku z tym pytanko

jaki w przybliżeniu będzie koszt montażu przez dostawcę ( Tauron ) instalcji 3 fazowej 14 KW- skrzynka licznikowa na zewnątrz budynku najlepiej zamontowana na ziemi ( mam słup w lini prostej od domu około 6 m) ? Czy będzie potrzebne nanoszenie na mapach gdzie będzie przechodzić przewód za licznikowy od skrzynki do domu? na głębokości około 1.8 m przechodzi główna rura wodna.

W ostateczności może być skrzynka na ścianie budynku + przewód w peszlu ( 2 lata temu odnowiona elewacja budynku nie chciał bym tego pruć ze względów estetycznych )

jeśli chodzi o instalację wewnętrzną zrobię sam

Interesują mnie tylko koszta u dostawcy za przyłącze i procedury prawne w związku z powyższym

Jak coś nie zrozumiale napisałem to przepraszam :D

Dziękuję z góry za odpowiedź

Pozdrawiam

Elektryk, i nie wie, na czym należy się opierać w porozumieniu z Zakładem/Rejonem Energetycznym !

Dostaniesz WTP, zaczniesz liczyć to, co należy do Dostawcy, a co do Odbiorcy energii elektrycznej biorąc pod uwagę granicę własności.

Dodatkowe info ze strony ZE to tzw. standardy przyłączenia do sieci.

Elektrykiem nie jestem ale trochę robiłem ze znajomym który jest elektrykiem. Piszę na forum bo kontakt z nim się zakończył.

Jeśli chodzi o instalacje w budynku to wiem co i jak będę ją sam wymieniał bo to u mnie w domu będzie

Nie wiedziałem co leży po stronie dostawcy, jakie koszty, co i gdzie będe musiał załatwić

Edytowane przez j4s1u

W dyskusje z @elpapiotr się nie wdawaj. Nic się nie dowiesz. W najlepszym przypadku dowiesz się że jesteś murarz, leśnik albo malarz.

Informację ktore potrzebujesz dostaniesz w swoim ZE. ...

Może rzeczywiście jest ? :p

I nie powtarzaj informacji już wcześniej napisanych, dobrze? Napisz coś od siebie.